Згідно міжнародної класифікації, справжній коньяк (cognac, фр.) - це міцний алкогольний напій, який виготовляється за особливою технологією з виноматеріалів визначених сортів винограду строго певних географічних межах місцевості регіону Пуату - Шаранта, департаменту Шаранта у Франції, де й розташоване місто Коньяк (звідки і пішла назва).
Всі інші подібні напої, в тому числі, приготовані на основі дистилятів з виноградного вина, прийнято називати бренді.
В СРСР, а згодом і в Росії та інших країнах пострадянського простору склалася своє розуміння питання і навіть діє ГОСТ Р 51618-2009 для міцного напою, іменованого «Російський коньяк». Згідно технічним умовам Гост, це виноробний продукт з об'ємною часткою етилового спирту не менше 400%. Причому коньячні спирти отримують методом фракционированной дистиляції з виноматеріалів (виноградного вина) і витримують у дубових бочках не менше 3-х років.
Треба розуміти, що ми хочемо отримати напій, максимально близький до описаного в технічних умовах Госту «Російський коньяк».
Як виготовити з самогону смачний домашній «коньяк»?
Для перегонки нам потрібен виноматеріал, тобто, домашнє столове виноградне вино , сбродившее без цукру протягом 40 діб. Краще біле вино або рожеве, хоча можливі цікаві варіанти і з темними винами.
Приготування вина
Виноградний сік заливаємо в дерев'яні бочки і укупориваем пробкою або заливаємо у скляні сулії (залишаючи трохи місця), закриваємо і виводимо гнучку трубочку, кінець якої занурений в ємність з водою (це називається водяний замок). У варіанті зі скляною тарою ставимо трубочку на 2-3-й день, коли сік забродить. Через 40 діб у нас є вино, акуратно знімаємо його з дріжджів за допомогою трубочки, і можна переганяти.
Підготовка дистиляту
Отримувати дистилят з вина краще всього через апарат з мідними деталями. Отриманий первинний дистилят переганяємо вдруге - ось тепер у нас є вихідний продукт для домашнього «коньяку». Непогано б, звичайно ж, піддати дистилят додаткового очищення (осаджування + фільтрація).
Приготування власне домашнього «коньяку»
Заміряємо спиртометром фортеця отриманого винного дистиляту подвійного очищення. Якщо вміст етилового спирту вище 43% - розбавляємо чистої нехлорованою водою до концентрації від 40 до 43%. Тепер заливаємо дистилят в підготовлений дубовий бочонок. Заздалегідь слід підготувати бочонок: залити в нього води і потримати кілька днів, щоб клепки розбухли, а потім злити воду.
Зберігаємо заповнені барила в погребі з середньою вологістю, періодично перевертаючи, протягом мінімум 3-х років. Якщо почекати ще 2-3 роки, результат буде ще цікавіше, загалом, чим довше, тим краще. Якщо у вас немає діжок або льоху або не хочеться возитися з бочонками, можна залити дистилят в скляні бутлі і закласти в них підсушені дубові палички або тріски - вони дадуть колір і смак. Бутлі треба, звичайно ж, герметично закупорена.
Щоб приготувати швидкий коньяк з самогону, замість дубових паличок закладіть в бутель трохи дубових стружок і залийте підготовленим дистилятом (див. вище). На стружках процес настоювання піде швидше - побачите за кольором. Хочете ще швидше - використовуйте дубові тирсу, тільки потім доведеться процідити, використовуючи ефективні фільтри.
У більшості областей пострадянського простору, де виноград масово не культивують, людей цікавлять більш прості рецепти домашнього виготовлення «коньяку» самогону (як правило, зернового, іноді фруктового або овочевого).
У цих випадках діємо таким же чином, як і з виноградним самогоном (див. вище). Результат, звичайно ж, буде зовсім іншим, але все ж завдяки маніпуляціям з дубовими стружками або трісками самогон, певним чином, ушляхетнюється і набуває додаткові смакові тони. Непогані результати можна отримувати з самогоном з фруктової сировини. До речі, у використанні тирси теж є свій плюс, вони збирають на себе сивушні масла.
Ну, і головне правило приготування домашніх міцних напоїв: не поспішайте і робіть все уважно, тоді результати порадують вас, домашніх і, можливо, приємно здивують ваших гостей.