З чого роблять коньяк?
Коньяк вважається одним з найбільш знаменитих і благородних міцних спиртних напоїв. Існує дуже мала кількість чоловіків, які б не оцінили по достоїнству цей напій і не віддавали йому перевагу на тлі багатьох інших. Так і жінки знаходять йому застосування в своєму прагненні до краси. Тим не менш, для багатьох досі залишається загадкою, як і з чого роблять коньяк.
Ні для кого не секрет, що родом цей напій з Франції. Його назва походить від назви невеликого містечка Коньяк (Cognac), який розташований на південно-заході Франції.
Коньяк - міцний спиртний напій, який є результатом подвійної перегонки білого вина. Після перегонки напій витримують у дубових бочках.
Технологію виготовлення коньяку можна назвати мистецтвом. Весь процес виготовлення коньяку можна розділити на кілька стадій:
безпосередньо збір винограду;
пресування ягід;
дистиляція;
витримка в бочках;
змішування.
З чого роблять коньяк? Як правило, основним виноградом для виробництва коньяку вважається білий виноград сорту «Уні Блан». Це сорт з високою кислотністю, який повільно дозріває. Так само цей виноград можна охарактеризувати, як відрізняється стійкістю до захворювань, і, як наслідок, високою врожайністю.
Крім Уні Блан, за рецептом виготовлення коньяку використовують також такі сорти, як Коломбар і Фоль Бланш. Кожен з трьох сортів винограду вносить в букет свій аромат напою. Так, Уні Блан, наділяє його квітковими ароматами з ледь помітними нотками прянощів. Фоль Бланш - значно покращує якість напою при старінні, надає запах липи і фіалки, а Коломбар - різкість і фортеця.
Збір урожаю винограду, як правило, починається в жовтні місяці. Відразу ж по закінченню збору починають віджимати виноградний сік. Причому використовуються такі преси для віджиму, які не дроблять виноградну кісточку.
Після сік відправляється на ферментацію. Додавати цукор в процесі ферментації категорично заборонено законодавчо. Триває цей процес близько 3 тижнів і після його закінчення вина, які містять 9% алкоголю, так само як і вина з високою кислотністю, відправляються на дистиляцію.
Цей процес дуже складний до опису і відбувається в, так званому «шарантском перегінному кубі». В результаті отримують коньячний спирт. Цю рідину необхідно витримати в дубових бочках не менше 2-х років, і тільки потім його можна буде назвати коньяком. Максимальний термін витримки - необмежений. Проте фахівці, які займаються виробництвом коньяку, стверджують, що витримка цього напою понад 70 років вже ніяк не впливає на його гідності.
Дубові бочки для витримки цього благородного напою вибрані не випадково. Дуб - дуже міцний, має дрібнозернисту структуру і високі екстрактивні якості. Бочки заповнюють спиртом і поміщають у льоху для дозрівання коньяку або витяги. Тільки після цього коньяк потрапляє на наш стіл.
П'ють коньяк із спеціальних коньячних чарок. Спочатку приблизно протягом 20 хвилин келих з коньяком зігрівають руками, щоб насолодитися ароматом напою.
Коньяк закушують шоколадом. Деякі гурмани стверджують, що коньяк поєднується тільки з шоколадом, сигарою і кави. В пост радянському суспільстві існує поширена думка, що коньяк правильно закушувати часточкою лимона. Це не зовсім так, адже цей цитрус має досить різкий специфічний смак, який напевно переб'є вишуканий букет коньяку.
Ні для кого не секрет, що родом цей напій з Франції. Його назва походить від назви невеликого містечка Коньяк (Cognac), який розташований на південно-заході Франції.
Коньяк - міцний спиртний напій, який є результатом подвійної перегонки білого вина. Після перегонки напій витримують у дубових бочках.
Технологію виготовлення коньяку можна назвати мистецтвом. Весь процес виготовлення коньяку можна розділити на кілька стадій:
З чого роблять коньяк? Як правило, основним виноградом для виробництва коньяку вважається білий виноград сорту «Уні Блан». Це сорт з високою кислотністю, який повільно дозріває. Так само цей виноград можна охарактеризувати, як відрізняється стійкістю до захворювань, і, як наслідок, високою врожайністю.
Крім Уні Блан, за рецептом виготовлення коньяку використовують також такі сорти, як Коломбар і Фоль Бланш. Кожен з трьох сортів винограду вносить в букет свій аромат напою. Так, Уні Блан, наділяє його квітковими ароматами з ледь помітними нотками прянощів. Фоль Бланш - значно покращує якість напою при старінні, надає запах липи і фіалки, а Коломбар - різкість і фортеця.
Збір урожаю винограду, як правило, починається в жовтні місяці. Відразу ж по закінченню збору починають віджимати виноградний сік. Причому використовуються такі преси для віджиму, які не дроблять виноградну кісточку.
Після сік відправляється на ферментацію. Додавати цукор в процесі ферментації категорично заборонено законодавчо. Триває цей процес близько 3 тижнів і після його закінчення вина, які містять 9% алкоголю, так само як і вина з високою кислотністю, відправляються на дистиляцію.
Цей процес дуже складний до опису і відбувається в, так званому «шарантском перегінному кубі». В результаті отримують коньячний спирт. Цю рідину необхідно витримати в дубових бочках не менше 2-х років, і тільки потім його можна буде назвати коньяком. Максимальний термін витримки - необмежений. Проте фахівці, які займаються виробництвом коньяку, стверджують, що витримка цього напою понад 70 років вже ніяк не впливає на його гідності.
Дубові бочки для витримки цього благородного напою вибрані не випадково. Дуб - дуже міцний, має дрібнозернисту структуру і високі екстрактивні якості. Бочки заповнюють спиртом і поміщають у льоху для дозрівання коньяку або витяги. Тільки після цього коньяк потрапляє на наш стіл.
П'ють коньяк із спеціальних коньячних чарок. Спочатку приблизно протягом 20 хвилин келих з коньяком зігрівають руками, щоб насолодитися ароматом напою.
Коньяк закушують шоколадом. Деякі гурмани стверджують, що коньяк поєднується тільки з шоколадом, сигарою і кави. В пост радянському суспільстві існує поширена думка, що коньяк правильно закушувати часточкою лимона. Це не зовсім так, адже цей цитрус має досить різкий специфічний смак, який напевно переб'є вишуканий букет коньяку.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як роблять шампанське?
Ми звикли вважати шампанське святковим напоєм, і його смак незмінно нагадує нам про урочистих подіях. Тим не менш, мало хто з нас знає, який шлях
«Коньяк» самогону
Коньяк - це міцний алкогольний напій, який робиться з певних сортів виноградного вина за особливою технологією. А сьогодні ми детально розповімо, як
Як зробити коньяк з спирту?
Коньяк - популярний алкогольний напій, і сьогодні ми розповімо, як його зробити з спирту в домашніх умовах. Тут головне запастися терпінням, адже
Чай з коньяком
Чай з коньяком - це прекрасний розслабляючий напій, який буде доречний в кінці важкого робочого дня. Подавати це запашне питво можна з лимоном і
Кава з коньяком
Кава з коньяком - це бадьорить смачний коктейль, який підніме вам настрій і зарядить енергією. А зараз ми вам підкажемо декілька простих порад, як
Грог з коньяком
Грог - це гарячий алкогольний напій, батьківщиною якого є Великобританія. Його можна готувати з додаванням різного алкоголю і спецій. І сьогодні мова