Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як роблять шампанське?

Як роблять шампанське?

16-03-2015, 16:03
1 270
Як роблять шампанське?
Шампанське дуже міцно увійшло в наше життя. І не лише як легкий напій для жінок, а й як символ свята: з ним зустрічають Новий рік, його п'ють молодята в Загсі, і, навіть, розбивають пляшку шампанського, проводжаючи в перше плавання корабель. У наш час такий вибір шампанських вин, що мало хто замислюється, з чого і, взагалі, як роблять шампанське.
Для виготовлення шампанського використовується виноград трьох сортів, а саме: Піно Нуар, Шардоне і Піно Меньє. Урожай винограду для виробництва шампанського збирається тільки руками. Після відбувається легкий віджим ягід.
Далі виготовлення шампанського відбувається «традиційним» або «шампанським» способом, деякі професіонали називають цей спосіб - «методом пляшкового бродіння». Цей процес виготовлення шампанського, звичайно, вимагає чималих матеріальних витрат і є досить трудомістким, але результат повністю виправдовує засоби, адже тільки таким способом можна отримати вино вищої якості. Технологія виготовлення шампанського наступна:

  • З отриманого після пресування соку роблять сухі вина. Як правило, вміст алкоголю в такому вини невелика, а ось кислотність досить висока.

  • Потім, залежно від бажаного результату, винороби змішують вина в різних пропорціях, доводячи букет до досконалості. Іноді, правда, шампанське виробляють з винограду одного сорту.

  • Далі суміш переміщують в дуже товстостінну бутель. В неї додають і 'тиражний лікер', який складається з солодкого виноградного сиропу, або ж цукру, дріжджів і витриманих вин. Потім бутель міцно закривають і закладають в льох в горизонтальному положенні. Всередині бутлі, завдяки тиражної лікеру, знову починається процес бродіння. В результаті якого, виділяється вуглекислий газ. У газу немає виходу, тому він створює в бутлі дуже високий тиск, тим самим, насичуючи собою вино. Коли процес бродіння закінчився - дріжджі випадають порошковидним осадом на стінку посудини.


  • У такому вигляді вина зберігаються в погребі досить довгий проміжок часу. Саме при 'витримці на осаді' вино насичується відтінками хліба, горіхів, солодкої випічки, які так цінують деякі знавці шампанського.
    Після остаточного дозрівання вина з бутля потрібно видалити з'явився осад, при цьому залишивши насичене вуглекислим газом вино. Це і є процедура під назвою 'ремюаж'.

    Як зробити домашнє шампанське?


    Шампанське можна зробити і в домашніх умовах. Головна перевага такого напою - це впевненість в якості використовуваних інгредієнтів. Та й готувати його не складно.
    Роблять це 2 способами: природним, змушуючи молоде вино бродити в закритих пляшках, і штучним, закачуючи в пляшки з вином вуглекислоту.
    Не потрібно бути знавцем, щоб розуміти, що природний спосіб - краще. І вино при цьому виходить смачніше і ароматні.
    Так як же роблять домашнє шампанське? Процес приготування домашнього шампанського, в принципі, аналогічний з вище описаним. Спочатку готується молоде вино, яке після закінчення бродіння вино необхідно розлити по пляшках, бажано з-під шампанського, так як у них досить товсті стінки. У кожну пляшку потрібно всипати по одній ложці цукрового піску, можна кинути кілька ягід винограду.
    Як роблять шампанське?

    Покладіть пляшки в теплому приміщенні, де вони повинні знаходитися в горизонтальному положенні. Витримайте пляшки в такому положенні протягом декількох місяців. Після чого пляшки з напоєм треба встановити шийкою вниз, в такому положенні осад зі стінок збереться на пробці і його легко буде вилучити при відкритті пляшки. Відкривати їх, для видалення осаду, потрібно дуже акуратно. Повністю уникнути втрат, звичайно, не вдасться, але їх варто звести до мінімуму.
    Після видалення осаду, пляшки потрібно долити вино, міцно їх закупорити і скласти в прохолодному приміщенні для витримки. Мінімальний термін витримки домашнього шампанського - 3 місяці.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    З чого роблять коньяк?
    З чого роблять коньяк?
    Ні для кого не секрет, що коньяк є одним з найбільш благородних і дорогих напоїв. Але що ж робить його таким? Може бути сировина з якого його
    Як відкрити шампанське?
    Як відкрити шампанське?
    Чи доводилося вам зустрічати таких «умільців», при вигляді яких з пляшкою шампанського в руках, всі гості так і намагаються сховатися за меблі або
    Як зробити домашнє вино?
    Як зробити домашнє вино?
    Вино - благородний напій, здатний навіть самий звичайний сімейний вечерю перетворити на свято. Але зовсім не обов'язково купувати його - домашнє вино
    Сливове вино
    Сливове вино
    З соковитих слив можна готувати не тільки відмінне варення, або компот, але і використовувати їх в якості основи для смачного домашнього вина.
    Малинове вино - рецепт
    Малинове вино - рецепт
    Малинове вино, приготоване в домашніх умовах володіє ні з чим незрівняним чудовим смаком. І сьогодні ми розповімо вам декілька простих рецептів
    Рецепт домашнього вина з вишні
    Рецепт домашнього вина з вишні
    Вино з вишні - це найбільш популярний напій для домашнього застілля. Ми пропонуємо вам кілька абсолютно різних рецептів створення цього пиття.