Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як зробити домашнє вино?

Як зробити домашнє вино?

15-03-2015, 22:21
8 155
Як зробити домашнє вино?
В урожайний рік багато хто не знають, куди подіти багатий урожай ягід і фруктів. Або що робити з виноградом, увившим улюблену альтанку? У таких випадках приготування домашніх вин буде найкращим способом вирішення питань.
Натуральне вино, особливо виноградне, приносить радість, здоров'я і бадьорість. Чоловік спробував перебродив від спеки виноградний сік більше 8000 років тому - саме стільки років пресу, виявленому в Дамаску. Мистецтво виноробства з Месопотамії і Закавказзя потрапило в Грецію та Рим, де вино стало напоєм богів, ліками і ласощами. Технологія виноробства мало змінилася і нею можна користуватися в домашніх умовах.

Як приготувати домашнє вино?


Вина роблять у чотири стадії з будь-яких ягід і фруктів. Поговоримо про кожну з них детальніше:

  • На вино беруть стиглі, перестиглі, але тільки не хворі або гнилі плоди. Це одна з умов гарного вина. Ягоди миють, відокремлюють плодоніжки. Не миють тільки виноград. Білий наліт на ягодах - винні дріжджі, без них вино втрачає смак, аромат, погано грає.

  • Ягоди подрібнюють як зручно: тиснуть, ріжуть, мнуть, лише б вийшло більше соку з м'якоттю (сусло).

  • Бродіння - основний процес. Спочатку сусло складають у бочку, відро або каструлі. Додають цукор або винну закваску за рецептом. Закривають марлею і ставлять у тепле місце. Сусло в широкому посуді буде швидше і краще бродити, його 2-3 рази перемішують. Термін бродіння 2-10 днів і залежить від температури, вона повинна бути 22-33 градуси, нижче процес сповільнюється і зупиняється, вище 35 проходить дуже бурхливо і швидко. Сусло може перекиснуть і буде утворюватися оцет. Коли мезга спливає і стає брудно-білого кольору, її відокремлюють і добре віджимають. Можна вичавки залити холодною водою, додати фруктів, цукру і поставити бродити на столове вино. Потім сік переливають в чисті пляшки, якщо треба, доливають цукровий сироп, а коли бутель неповна - воду. Бутель закривають водяним затвором або тонкими гуязиками рукавичками, ставлять у тепле недоступне сонцю, дітям і тваринам місце. Дуже важливо, щоб вино відігравало без доступу повітря і світла в теплому місці до закінчення бродіння, інакше відбувається окислення спирту в оцет. Вино відіграє від 10 днів до 3.5 місяців.

  • Бродіння закінчується, коли перестають виділятися бульбашки повітря, а рукавичка повністю опускається. Для освітлення вино переносять в прохолодне темне місце (підвал), не знімаючи затвора, на 30-50 днів. Прозоре вино вважається готовим, його обережно зливають з осаду, фільтрують, дегустують і розливають у дрібну тару. Залишають дозрівати і чекати щасливого моменту вживання.


  • Рецепти домашніх вин


    Вино в домашніх умовах можна зробити з самих різних плодів. Ось найпопулярніші рецепти:

  • Домашні вина з винограду. Червоне вино в домашніх умовах роблять з червоного винограду, біле з білих сортів.
    Як зробити домашнє вино?
    Рецептів виноградних вин більше 1000 різниця в них - сорт, кількість цукру і води. Сухе вино робиться так: на 1 л соку - 50-100 г цукру. Десертне вино: 1 л соку, 100 г води і 100 г цукру додають перед другим бродінням.

  • Як приготувати домашні вина з ягід? В сусло додають 100-150 г цукру на 1 кг ягід або 200-300 г винної закваски. Якщо сусло (5кг) розбавити теплою водою (3 л) і при вторинному бродінні додати 1.6 кг цукру, то отримують солодкі вина з малини або полуниці.

  • Домашнє вино з яблук. З диких і зиязиках яблук виходить відмінний сидр.10 л соку, 200 мл закваски і 13 кг цукру ставлять бродити під водяним затвором. Через 3-4 дні додають 1 кг цукру. Після бродіння проціджують і розливають в пляшки. Через 2 місяці вино готове.
  • Рекомендуємо добрі рецепти
    Сливове вино
    Сливове вино
    З соковитих слив можна готувати не тільки відмінне варення, або компот, але і використовувати їх в якості основи для смачного домашнього вина.
    Вино з груші - рецепт
    Вино з груші - рецепт
    В домашньому виноробстві грушеве вино користується певною популярністю. Приємний аромат груші чудово передається провину. Такий напій буде відмінним
    Рецепт домашнього вина з вишні
    Рецепт домашнього вина з вишні
    Вино з вишні - це найбільш популярний напій для домашнього застілля. Ми пропонуємо вам кілька абсолютно різних рецептів створення цього пиття.
    Домашнє яблучне вино - рецепт
    Домашнє яблучне вино - рецепт
    Вино - це смачний і вишуканий напій, а якщо воно ще й домашнє - то подвійно. Його роблять з різноманітних фруктів і ягід: вишні, смородини, малини,
    Як зробити вино з компоту?
    Як зробити вино з компоту?
    Всі ми прекрасно знаємо про користь домашнього вина в помірних кількостях. Сьогодні ми розповімо, як зробити вино з решти або забродженого компоту.
    Домашнє вино з агрусу - рецепт
    Домашнє вино з агрусу - рецепт
    Вино з агрусу ні чим за смаком не поступається традиційному виноградному. Краще всього для напою підійдуть сорти великого, солодкого жовтого або