Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як відкрити шампанське?

Як відкрити шампанське?

15-03-2015, 22:23
1 644
Як відкрити шампанське?
Якось на одному модному європейському курорті трапилася така історія. В магазин елітних спиртних напоїв зайшов російська в пошуках 40-градусного ексклюзиву. А оскільки вибір був колосальним, і розібратися в ньому самостійно не представлялося ніякої можливості, наш герой підкликав консультанта і звернувся до нього з питанням: «чи Не допоможете ви мені з вибором хорошої горілки»? А консультант був британець і замість горілки порадив віскі. До розязика підключився другий консультант німець, який стверджував, що віскі це що, ось баварське пиво або шнапс, ось це справа. До трьох захопилися розязиком чоловікам непомітно підійшов четвертий, француз. Він деякий час слухав, як кожен з них нахвалює свій національний напій, а потім не витримав і теж вступив у дискусію. «Панове, ви всі неправі, найкращий і унікальний напій - шампанське вино». «Це чому ж?- в один голос вигукнула дискутирующая трійця. «Та тому що ваші горілка, віскі і пиво призначені для простих грішних, а шампанське - благородне вино для королів. Наполеон, здобував чергову перемогу, святкував її саме шампанським, яке відкривалося ударом шаблі. А ви знаєте, як правильно відкривати шампанське? І як багато способів для цього існує? То-то й воно. Так, відкривання ігристого - це ціла наука. Давайте сьогодні і ми долучимося до неї.

Два слова про етикет
Але перш, ніж ми вивчимо техніку, як правильно відкрити пляшку шампанського класичним методом, або по-гусарськи з допомогою ножа, поговоримо про культуру пиття ігристого. Так, відкриваючи шампанське, в першу чергу подбайте про оточуючих, дотримуйтесь техніку безпеки. Ознакою хорошого тону вважається вміння відкрити пляшку не з гучним бавовною, а з легким зітханням.
За твердженням знавців однієї пляшки шампанського вистачає на 8 порцій, тому господар не передає відкриту пляшку гостям, а сам розливає вино у келихи. Адже в якийсь момент напій скінчиться, а людина, на якому це сталося, потрапить в незручну ситуацію.
Кисле сухе шампанське слід наливати у високі тонкі келихи, які іноді називають «флейта», а солодке - в широкі, що нагадують піалу. Тримати келихи теж треба правильно. Професіонали дегустатори радять братися за підставку або, в крайньому випадку, за ніжку келихи. Брати ж келихи за чашу неприпустимо, вино нагріється і стане несмачним. До речі його температура не повинна перевищувати 8-10 градусів C. А щоб при наливанні шампанське не надто пенилось, келихи попередньо треба побалакати шматочок льоду.
Закушують ж ігристе сиром, оливками, білим м'ясом, морепродуктами або фруктовими десертами. Що стосується питання, як, скільки і чи можна зберігати відкрите шампанське, відповідь однозначно негативний. А тепер переходимо до безпосередньої науці.

Як правильно відкривати пляшку шампанського - класичний спосіб
Візьміть пляшку охолодженого шампанського, оберніть її серветкою, закривши етикетку (так буде зручніше її утримувати). Лівою рукою обхопіть пляшку і упріть її дном собі в груди під кутом 30-45 градусів. Правою рукою обережно зніміть дріт і потихеньку виймайте пробку, обертаючи її великим і вказівним пальцями. Намагайтеся при цьому не трясти пляшку, щоб не посилити хвилювання газів. Однак якщо все ж шампанське вспенилось, візьміть холодну чайну ложку і прикладіть її до отвору пляшки. Бульбашки тут же стануть сумирними, як кошенята.

Як правильно відкрити пляшку шампанського по-гусарськи з допомогою ножа?
Цей досить оригінальний спосіб підійде тим, хто на відкритті ігристого напою «собаку з'їв» і вже хоче новизни в цьому захоплюючому процесі.
Як відкрити шампанське?
Техніка тут наступна. У ліву руку візьміть пляшку охолодженого шампанського. Тримати її потрібно за дно під кутом в 45 градусів. Стежте, щоб пляшка не була спрямована на свічки, гостей і б'ються предмети. З горлечка зніміть фольгу і злегка ослабити дріт, утримує пробку. У праву руку візьміть великий кухонний ніж, а краще палаш. Знайдіть на пляшці два бічних шва. Ніж тримайте плазом, вістрям до себе. Ретельно прицілившись, тупим краєм леза з силою вдарте по пробці, направляючи ковзне рух уздовж одного із швів. При правильному розрахунку горлечко зріже з першого удару і без осколків. Хоча зробити це зовсім не просто, знадобиться 5-6 пляшок з шампанським, поки ви оволодієте цим майстерністю. І ще, при відкриванні бережіть особа від можливих осколків, особливо при першому пробному відкриванні.
Як бачите, француз виявився прав. Шампанське і правда, дивне вино для королів, вимагає до себе відповідного ставлення.
Рекомендуємо добрі рецепти
Як роблять шампанське?
Як роблять шампанське?
Ми звикли вважати шампанське святковим напоєм, і його смак незмінно нагадує нам про урочистих подіях. Тим не менш, мало хто з нас знає, який шлях
Види келихів
Види келихів
Якщо вас покликали на званий обід або в дорогий ресторан, то варто підійти до цього заходу відповідально. Потрібно не тільки привести себе в порядок,
Як пити мартіні?
Як пити мартіні?
При слові «мартіні» перед очима відразу спливає вишукана жінка в елегантному платті з келихом вермуту в одній руці і оливкою на шпажці в інший. І
Як відкрити вино без штопора?
Як відкрити вино без штопора?
Скільки раз таке бувало - купуєте пляшку вина, щоб розпити його в гостях або на природі, а може навіть побалувати себе келихом це чудового напою в
Коктейлі з мартіні
Коктейлі з мартіні
Для хорошої вечірки крім закусок ще потрібні алкогольні напої. Ми пропонуємо вам зробити коктейлі. Їх різновидів дуже багато як алкогольних, так і
Коктейлі з шампанським
Коктейлі з шампанським
Коктейль з шампанським - дуже жіночний напій, який чудово підійде для посиденьок з подругами, або скромною домашній вечірці. Деякі рецепти цих