Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Грушевий сидр

Грушевий сидр

13-03-2015, 12:29
1 893
Грушевий сидр
Сидр - слабоалкогольний освіжаючий ігристий напій золотистого кольору міцністю від 1 до 8%, що отримується в результаті зброджування фруктового соку, зазвичай - яблучного, рідше грушевого (у цьому разі він називається перрі (англ.), пуаре (франц.), перада (ісп.)). Звичайно сидр готується без додавання дріжджів з подальшим шампанизированием. За змістом цукру сидри можуть широко варіюватися від сухого до солодкого.
Традиційно найбільш якісні сидри виробляють у Франції в регіонах Бретані і Нормандії. Сидр також дуже популярний в Іспанії, Німеччині та Британії. Останнім часом в Росії також налагоджується виробництво сидру.
Грушевий сидр готується за тією ж технологією, що і яблучний. Готовий грушевий сидр звичайно виходить більш солодким і має міцність від 5 до 85 градусів.
Розповімо, як робити грушевий сидр в домашніх умовах, звичайно, це дещо спрощений рецепт, що дозволяє, проте, домогтися цілком непоганих результатів. Слід зауважити, що груші, найбільш придатні для приготування сидру, повинні бути достатньо соковитими і солодкими, з елементом кислинки в смаку. Підвищувати цукристість можна додаванням цукру або меду, кислотність можна підвищувати додаванням яблучного соку з кисло-солодких плодів.

Рецепт грушевого сидру


Інгредієнти:

  • груші стиглі соковиті солодкі (піде і падалиця);

  • вода;

  • цукор.


  • Приготування
    Груші промиваємо холодною водою, промиваємо досить недбало, щоб не змити природні грибки на шкірці (так потім сусло швидше заграє). Поміщаємо плоди в чисту діжку або емальовану ємність і залишаємо на кілька днів, щоб плоди дозріли остаточно і навіть перезріли.
    Розрізаємо стиглі груші, видаляючи підгнилі місця, серцевинки з кісточками і плодоніжки.
    Наша перша задача - отримати грушеве пюре, для цього потрібно перемолоти плоди будь-яким зручним способом (потужна електром'ясорубка, комбайн, блендер, спеціальна дробарка).
    Грушевим пюре заповнюємо чистий емальований, скляний або пластикову ємність на 3/4 (в процесі бродіння обсяг сусла збільшується). Затягуємо ємність марлею і залишаємо в теплі дні на 3-5 за цей час пюре має заграти.
    Готуємо сусло. Проціджуємо забродившее пюре, зливаємо сік в окрему ємність. У решту густу грушеву масу заливаємо води з розрахунку близько 1/4-1/3 від отриманого соку. Перемішуємо і теж проціджуємо. Отриману рідину змішуємо з соком і додаємо цукор або натуральний квітковий мед з розрахунку 100-400 г на 10 л сусла. Чим солодший сусло, тим міцніше вийде сидр.
    Заливаємо підсолоджене сусло в скляні бутлі на 3/4 об'єму (найзручніше 10-25 літрові). На 3 дні залишаємо бутлі, зав'язаними марлею, у теплі, потім переміщаємо в більш прохолодне приміщення, але з плюсовою температурою і відразу ж встановлюємо на кожну сулію водяний затвор. Простіше кажучи, з герметично закритою пробки або кришки бутлі повинна виходити пластикова трубочка (наприклад, така як від крапельниці або трохи товщі), кінець трубочки повинен бути занурений у банку з водою.
    Бродіння проходить протягом 40 днів, після цього активний вихід газів з сусла припиняється.
    Обережно відкривши бутлі, перецеживаем готовий сидр чисті ємності знову-таки за допомогою трубочки (починаємо, переливаючи бензин).
    Ось, вже можна пригощатися дивним молодим ігристим грушевим сидром. Далі напій варто піддати шампанізації. Переливаємо грушевий сидр в пляшки з-під шампанського, укупориваем його цілими пробки від шампанського, після чого обов'язково наверчиваем дротяні замки на пробки.
    Є метод більш простий: заливаємо сидр чисті пластикові пляшки з-під лимонаду або пива і щільно закручуємо на них пластикові пробки.
    Пляшки зберігаємо в прохолодному приміщенні, краще в напівлежачому положенні хоча б протягом 2-х місяців. За цей час відбудеться шампанізація, сидр стане більш «тихим», «перловим», але набагато більш вишуканим.
    Ну, і останній момент. Якщо ви виготовили багато грушевого сидру і він починає псуватися - переженіть його через хороший дистиляційний апарат, вийде чудовий напій - грушева ракія. Якщо залити цю ракію в дубовий бочонок, через деякий час вийде грушеве бренді.

    Рецепт англійської гарячого грушевого сидру


    Інгредієнти:
    Грушевий сидр


  • грушевий сидр - 1 л;

  • апельсин - 05-1 шт.;

  • натуральне вершкове масло - 10-20 м;

  • гвоздика - 2 суцвіття;

  • кориця натуральна;

  • цукор або мед - за смаком.


  • Приготування
    Апельсин обдадим окропом і знімемо цедру (краще спеціальним ножем). Помістимо цедру в каструльку, додамо грушевий сидр, цукор, корицю і гвоздику. Підігріваємо на самому малому повільному вогні майже до кипіння. Проціджуємо, додаємо масло і трохи свіжого апельсинового соку. Подаємо теплим.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як зробити домашнє вино?
    Як зробити домашнє вино?
    Вино - благородний напій, здатний навіть самий звичайний сімейний вечерю перетворити на свято. Але зовсім не обов'язково купувати його - домашнє вино
    Сидр яблучний - рецепт
    Сидр яблучний - рецепт
    Яблучний сидр - вино дуже давнє, та й до того ж вельми поширене. З цих причин рецептів приготування цього напою дуже багато. Ми розповімо вам
    Вино з груші - рецепт
    Вино з груші - рецепт
    В домашньому виноробстві грушеве вино користується певною популярністю. Приємний аромат груші чудово передається провину. Такий напій буде відмінним
    Домашнє яблучне вино - рецепт
    Домашнє яблучне вино - рецепт
    Вино - це смачний і вишуканий напій, а якщо воно ще й домашнє - то подвійно. Його роблять з різноманітних фруктів і ягід: вишні, смородини, малини,
    Яблучний глінтвейн
    Яблучний глінтвейн
    Глінтвейн - напій англійського походження, який роблять на основі вина. І зараз ми розповімо, як приготувати корисний глінтвейн з додаванням яблука.