Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Квас з ріпи

Квас з ріпи

13-03-2015, 08:56
436
Квас з ріпи
Квас - традиційний в основному для загальнослов'янської кухні освіжаючий напій з вираженим кислим (кисло-солодкий) смаком і характерним хлібним присмаком, готується шляхом зброджування (діючі живі культури молочнокислого типу). Сусло для квасу готують на основі борошна і солоду (пшеничного чи ячмінного) або з житніх сухарів. Закінчений смак квасу надає додавання меду (патоки або цукру), пахучих трав і деяких інших, які довершують смакову гаму компонентів. Кваси також можна готувати, використовуючи в якості основного інгредієнта різні ягоди, фрукти і овочі, в тому числі, і ріпу - дуже корисна рослина з сімейства хрестоцвітних.
В даний час ріпа є продуктом не те щоб екзотичним, але трохи призабутих городниками. Однак коренеплід цей дуже корисний і цікавий з точки зору кулінарії, це досить актуальна для здоров'я рослинна культура (як говоритися, і вершки, і корінці), тому поступово інтерес городників до ріпі відроджується. Так, що якщо ви знайдете, де придбати або самостійно виростите ріпу, можна приступати.
Розповімо, як приготувати корисний та смачний домашній квас з ріпи. Такий напій не просто добре втамовує спрагу, але також регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, прискорює обмін речовин, має сечогінну та протизапальну дію.
Давайте розберемо рецепт приготування квасу з ріпи

Карельський квас із свіжої ріпи


Інгредієнти:

  • ріпа - 1-2 шт. загальною вагою приблизно 200-300 р;

  • вода - близько 3 л;

  • сік лимона;

  • цукор або мед.


  • Приготування
    Коренеплоди ретельно вимиємо, очистимо від шкірки (це зручніше робити спеціальним ножем для чищення овочів) і покладемо в товстостінний сотейник (або чавунець). Додамо трохи води, щоб у процесі польоту ріпа не пригоріла. Накриємо кришкою (або затягнемо фольгою) і помістимо в розігрітий духову шафу на час від 30 до 60 хвилин (залежить від режиму). Якщо ви живете в приватному будинку з російською піччю, ставте чавунець з вечора в гирлі протопленій печі, там, де жар мінімальний. Так і роблять в Карелії (та й не тільки). Парять ріпу іноді до доби. Зрозуміло, в духовці процес йде швидше. Можете навіть пропарити ріпу в пароварці або мультиварці. Нам, власне, потрібно одне - приготувати з пропареної ріпи пюре (хоч блендером, хоч більш примітивними способами вручну).
    Готове пюре остудимо, перекладемо в більш простору ємність (дерев'яну керамічну або скляну) і заллємо водою з додаванням лимонного соку. Можна поставити ємність у відносно тепле місце і дочекатися природного сквашування (про початок якого повідомляє поява бульбашок і піни). А можна прискорити процес і, разом з тим, поліпшити смак кінцевого продукту, приготувавши закваску з сухарів чорного хліба і/або солоду. Такий напій ще й буде ігристим. Квасу потрібно час для вибраживания. Коли активна фаза бродіння завершується, на дно ємності випадає осад, це означає, що можна, акуратно злив чистий квас з дріжджів, охолодити і пити його. Або використовувати для приготування інших страв ( окрошки , наприклад).
    Якщо додати в початкове сусло (до бродіння) цукор, мед або патоку,
    Квас з ріпи
    квас буде міцнішим (тобто в ньому буде більш високий відсоток вмісту алкоголю). Добре ще включити до складу початкового сусла трохи шишок хмелю, свіжі або сухі, тоді квас придбає приємну характерну гірчинку. У кінцевий продукт можна додати мед або цукор для корекції смаку. Також можна додати листя м'яти і/або меліси, ягоди ялівцю. Такий напій дуже корисний, оскільки виготовлений з натуральних продуктів, в літню спеку - це справжній порятунок.
    В альтернативному варіанті квас роблять з сушеної ріпи приблизно так само, як описано в попередньому рецепті. Сушену ріпу (у вигляді тонких скибочок) заливають окропом, трохи томят і роблять пюре (далі див. вище).
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Банановий квас
    Банановий квас
    Любите пити корисні напої? Тоді вам сподобається банановий квас. Для його приготування вам знадобляться тільки бананові шкурки, самі плоди можете
    Яблучний квас
    Яблучний квас
    Яблучний квас - один з небагатьох напоїв, які підходять для вживання як в холодну, так і в теплу пору. Взимку яблучний квас можна пити з медом у
    Хлібний квас
    Хлібний квас
    Квас - це смачний і корисний напій російської кухні, а також чудова основа для багатьох страв. Варіантів його приготування досить багато. І сьогодні
    Квас із сухофруктів
    Квас із сухофруктів
    Квас - це популярний російський напій, який чудово вгамовує спрагу в літню спеку. Варіантів і способів його створення існує безліч. І сьогодні ми
    Квас без дріжджів - рецепт
    Квас без дріжджів - рецепт
    Квас - популярний російський напій, що володіє кислуватим смаком. Його готують шляхом бродіння житнього хліба, з додаванням меду, буряків,
    Вишневий квас
    Вишневий квас
    Квас - слов'янський охолоджуючий хмільний напій, що готується на основі дріжджів, сухарів, солоду. Також в нього можна покласти ягоди і фрукти. І