Квас - традиційний в основному для загальнослов'янської кухні освіжаючий напій з вираженим кислим (кисло-солодкий) смаком і характерним хлібним присмаком, готується шляхом зброджування (діючі живі культури молочнокислого типу). Сусло для квасу готують на основі борошна і солоду (пшеничного чи ячмінного) або з житніх сухарів. Закінчений смак квасу надає додавання меду (патоки або цукру), пахучих трав і деяких інших, які довершують смакову гаму компонентів. Кваси також можна готувати, використовуючи в якості основного інгредієнта різні ягоди, фрукти і овочі, в тому числі, і ріпу - дуже корисна рослина з сімейства хрестоцвітних.
В даний час ріпа є продуктом не те щоб екзотичним, але трохи призабутих городниками. Однак коренеплід цей дуже корисний і цікавий з точки зору кулінарії, це досить актуальна для здоров'я рослинна культура (як говоритися, і вершки, і корінці), тому поступово інтерес городників до ріпі відроджується. Так, що якщо ви знайдете, де придбати або самостійно виростите ріпу, можна приступати.
Розповімо, як приготувати корисний та смачний домашній квас з ріпи. Такий напій не просто добре втамовує спрагу, але також регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, прискорює обмін речовин, має сечогінну та протизапальну дію.
Давайте розберемо рецепт приготування квасу з ріпи
Карельський квас із свіжої ріпи
Інгредієнти: ріпа - 1-2 шт. загальною вагою приблизно 200-300 р; вода - близько 3 л; сік лимона; цукор або мед. Приготування Коренеплоди ретельно вимиємо, очистимо від шкірки (це зручніше робити спеціальним ножем для чищення овочів) і покладемо в товстостінний сотейник (або чавунець). Додамо трохи води, щоб у процесі польоту ріпа не пригоріла. Накриємо кришкою (або затягнемо фольгою) і помістимо в розігрітий духову шафу на час від 30 до 60 хвилин (залежить від режиму). Якщо ви живете в приватному будинку з російською піччю, ставте чавунець з вечора в гирлі протопленій печі, там, де жар мінімальний. Так і роблять в Карелії (та й не тільки). Парять ріпу іноді до доби. Зрозуміло, в духовці процес йде швидше. Можете навіть пропарити ріпу в пароварці або мультиварці. Нам, власне, потрібно одне - приготувати з пропареної ріпи пюре (хоч блендером, хоч більш примітивними способами вручну).
Готове пюре остудимо, перекладемо в більш простору ємність (дерев'яну керамічну або скляну) і заллємо водою з додаванням лимонного соку. Можна поставити ємність у відносно тепле місце і дочекатися природного сквашування (про початок якого повідомляє поява бульбашок і піни). А можна прискорити процес і, разом з тим, поліпшити смак кінцевого продукту, приготувавши закваску з сухарів чорного хліба і/або солоду. Такий напій ще й буде ігристим. Квасу потрібно час для вибраживания. Коли активна фаза бродіння завершується, на дно ємності випадає осад, це означає, що можна, акуратно злив чистий квас з дріжджів, охолодити і пити його. Або використовувати для приготування інших страв ( окрошки , наприклад).
Якщо додати в початкове сусло (до бродіння) цукор, мед або патоку,
квас буде міцнішим (тобто в ньому буде більш високий відсоток вмісту алкоголю). Добре ще включити до складу початкового сусла трохи шишок хмелю, свіжі або сухі, тоді квас придбає приємну характерну гірчинку. У кінцевий продукт можна додати мед або цукор для корекції смаку. Також можна додати листя м'яти і/або меліси, ягоди ялівцю. Такий напій дуже корисний, оскільки виготовлений з натуральних продуктів, в літню спеку - це справжній порятунок.
В альтернативному варіанті квас роблять з сушеної ріпи приблизно так само, як описано в попередньому рецепті. Сушену ріпу (у вигляді тонких скибочок) заливають окропом, трохи томят і роблять пюре (далі див. вище).