Тісто для самси
Самса – пиріжки з начинкою найчастіше трикутної або прямокутної форми. Відомо безліч варіантів приготування цього страви. Начинку для самси звичайно роблять з рубленого м'яса з подрібненою цибулею, іноді з зеленню, а також з картоплі, гороху, сочевиці, гарбуза.
Тісто для самси зазвичай роблять прісне, іноді листкове, хоча можливі варіанти. Зрозуміло, можна купити готове тісто для самси в домової кухні або в супермаркеті (листкове). Однак краще замісити тісто самостійно - у нього, принаймні, не буде шкідливим інгредієнтів типу маргарину.
Розповімо, як і яке тісто для самси можна зробити в домашніх умовах для випікання в духовці.
Інгредієнти:
борошно пшеничне – 25 склянки або трохи більше;
вода – 250 мл;
яйце куряче – 1-2 шт.;
мало рослинна (соняшникова, оливкова);
сіль – 1 щіпки.
Приготування
Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо сіль, яйце, масло і потроху підливаємо воду. Тісто зручно замішувати виделкою, а потім змазаними маслом руками або міксером зі спеціальними спіралеподібними насадками. Готове тісто перед розкочуванням і ліпленням самси треба на півгодини, поки ви будете готувати начинку, поставити загорнутим у плівку в холодильник.
Інгредієнти:
борошно пшеничне – 2 склянки;
крохмаль – 2 ст. ложки;
масло вершкове – 200 + ще 50 г або трохи рослинного;
вода холодна – 80 мл;
сік лимона – 05 ст. ложки;
сіль – 2 щіпки.
Приготування
Масло заморожуємо і трьом на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Додаємо просіяне борошно, крохмаль, сіль і перемішуємо активно, але недовго. Додаємо воду і сік лимона, якщо хочете, можна додати 1-2 курячих яйця. Вимішуємо тісто, ділимо, наприклад, на 8 частин, розгортаємо в пласти, складаємо один на одного, змащуючи поверхню кожного маслом. Розкачуємо всі в один пласт, його можна розрізати на 4-8 частин і повторити процедуру. Далі скачуємо з тіста кулю, покласти його в холодильник хвилин на 40 остигати і щоб підійшло (в плівці, зрозуміло).
Листкове дріжджове тісто для самси робиться майже також, з тих же інгредієнтів, потрібно ще 1 пакетик дріжджів і трохи цукру.
Спочатку трохи підігріту воду або суміш молока з водою, додають 1 чайну ложку цукру, 1 пакетик сухих дріжджів і 2 ст. ложки борошна. Замішувати тісто на цій опарі треба хвилин через 20 щоб дріжджі, що називається, заграли і опара підійшла.
Тісто для самси можна приготувати на кефірі, для цього замість води використовуємо суміш води з кефіром у співвідношенні 1:1. Знежирений кефір можна використовувати нерозведеним.
Коли ви вибрали рецепт тіста ліпимо і печемо самсу, для цього нам потрібна начинка.
Класична начинка для самси
Інгредієнти:
молода яловичина і баранина – 500 г;
сало курдючне – 150 г або кілька ложок топленого вершкового масла або курячого жиру;
цибуля ріпчаста – 1 шт. або зелений – 5-8 пір'я;
часник – 2 зубчики;
зелень (петрушка, кінза)
мелені спеції (різні види перцю, коріандр, гвоздика та ін. або готові суміші спецій);
сіль крупна.
Приготування
М'ясо, курдючне сало і цибулю нарізаємо дуже дрібно ножем або рубаємо з допомогою кухонного процесора з режимом чоппера. Дуже дрібно рубаємо часник і зелень. Додаємо спеції, сіль і перешиваємо всі інгредієнти. Якщо немає курдючного сала – масло розтоплюємо і заливаємо в начинку, перед ліпленням самси воно має застигнути.
Приготування самси
Розкачуємо тісто на листи, пробивний круглої або квадратної формою вибиваємо підкладки. У середину кожної підкладки кладемо порцію начинки і щільно слепляем краю в пиріжок квадратної форми (конвертом) або трикутною.
Печемо самсу в духовій шафі на змащеному олією деку протягом 40 хвилин.
Приготування тіста для самси
Тісто для самси зазвичай роблять прісне, іноді листкове, хоча можливі варіанти. Зрозуміло, можна купити готове тісто для самси в домової кухні або в супермаркеті (листкове). Однак краще замісити тісто самостійно - у нього, принаймні, не буде шкідливим інгредієнтів типу маргарину.
Розповімо, як і яке тісто для самси можна зробити в домашніх умовах для випікання в духовці.
Просте прісне бездріжджове тісто для самси – рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо сіль, яйце, масло і потроху підливаємо воду. Тісто зручно замішувати виделкою, а потім змазаними маслом руками або міксером зі спеціальними спіралеподібними насадками. Готове тісто перед розкочуванням і ліпленням самси треба на півгодини, поки ви будете готувати начинку, поставити загорнутим у плівку в холодильник.
Рецепт швидкого бездріжджового листкового тіста для самси
Інгредієнти:
Приготування
Масло заморожуємо і трьом на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Додаємо просіяне борошно, крохмаль, сіль і перемішуємо активно, але недовго. Додаємо воду і сік лимона, якщо хочете, можна додати 1-2 курячих яйця. Вимішуємо тісто, ділимо, наприклад, на 8 частин, розгортаємо в пласти, складаємо один на одного, змащуючи поверхню кожного маслом. Розкачуємо всі в один пласт, його можна розрізати на 4-8 частин і повторити процедуру. Далі скачуємо з тіста кулю, покласти його в холодильник хвилин на 40 остигати і щоб підійшло (в плівці, зрозуміло).
Листкове дріжджове тісто для самси робиться майже також, з тих же інгредієнтів, потрібно ще 1 пакетик дріжджів і трохи цукру.
Спочатку трохи підігріту воду або суміш молока з водою, додають 1 чайну ложку цукру, 1 пакетик сухих дріжджів і 2 ст. ложки борошна. Замішувати тісто на цій опарі треба хвилин через 20 щоб дріжджі, що називається, заграли і опара підійшла.
Тісто для самси можна приготувати на кефірі, для цього замість води використовуємо суміш води з кефіром у співвідношенні 1:1. Знежирений кефір можна використовувати нерозведеним.
Коли ви вибрали рецепт тіста ліпимо і печемо самсу, для цього нам потрібна начинка.
Класична начинка для самси
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо, курдючне сало і цибулю нарізаємо дуже дрібно ножем або рубаємо з допомогою кухонного процесора з режимом чоппера. Дуже дрібно рубаємо часник і зелень. Додаємо спеції, сіль і перешиваємо всі інгредієнти. Якщо немає курдючного сала – масло розтоплюємо і заливаємо в начинку, перед ліпленням самси воно має застигнути.
Приготування самси
Розкачуємо тісто на листи, пробивний круглої або квадратної формою вибиваємо підкладки. У середину кожної підкладки кладемо порцію начинки і щільно слепляем краю в пиріжок квадратної форми (конвертом) або трикутною.
Печемо самсу в духовій шафі на змащеному олією деку протягом 40 хвилин.
Рекомендуємо добрі рецепти
Самса з гарбузом по-узбецьки
Дуже популярний вид узбецької випічки - самсу, можна приготувати самостійно, причому зовсім без труднощів. Далі докладно розповімо, як спекти на
Рецепт самси з м'ясом
Чудову узбецьку випічку можна успішно приготувати самостійно в домашній духовці, дотримуючись запропонованих у статті рецептами. Розповімо, як спекти
Самса в духовці
Найвідоміший вид узбецької випічки - самсу, можна успішно приготувати в духовці на домашній кухні. Причому блюдо вийде не гірше традиційного аналога.
Тісто для самси - узбецький рецепт
Популярний східне блюдо - самсу можна приготувати кількома способами. Найпоширенішим є саме узбецький варіант цієї чудесної випічки, якому і
Самса з листкового тіста
Самса - одне з улюблених узбецьких блюд, яке припало до смаку нашим співвітчизникам. Традиційно самса готується з листкового тіста бараниною, але
Самса з сиром
Узбецькі самси можна готувати з будь-якою начинкою - з куркою, яловичиною, сиром, і, звичайно ж, з сиром. Ось про останньому варіанті і піде мова в