Самса – пиріжки з начинкою найчастіше трикутної або прямокутної форми. Відомо безліч варіантів приготування цього страви. Начинку для самси звичайно роблять з рубленого м'яса з подрібненою цибулею, іноді з зеленню, а також з картоплі, гороху, сочевиці, гарбуза.
Приготування тіста для самси
Тісто для самси зазвичай роблять прісне, іноді листкове, хоча можливі варіанти. Зрозуміло, можна купити готове тісто для самси в домової кухні або в супермаркеті (листкове). Однак краще замісити тісто самостійно - у нього, принаймні, не буде шкідливим інгредієнтів типу маргарину.
Розповімо, як і яке тісто для самси можна зробити в домашніх умовах для випікання в духовці.
Просте прісне бездріжджове тісто для самси – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 25 склянки або трохи більше; вода – 250 мл; яйце куряче – 1-2 шт.; мало рослинна (соняшникова, оливкова); сіль – 1 щіпки. Приготування Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо сіль, яйце, масло і потроху підливаємо воду. Тісто зручно замішувати виделкою, а потім змазаними маслом руками або міксером зі спеціальними спіралеподібними насадками. Готове тісто перед розкочуванням і ліпленням самси треба на півгодини, поки ви будете готувати начинку, поставити загорнутим у плівку в холодильник.
Рецепт швидкого бездріжджового листкового тіста для самси
Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 склянки; крохмаль – 2 ст. ложки; масло вершкове – 200 + ще 50 г або трохи рослинного; вода холодна – 80 мл; сік лимона – 05 ст. ложки; сіль – 2 щіпки. Приготування Масло заморожуємо і трьом на крупній тертці або подрібнюємо ножем. Додаємо просіяне борошно, крохмаль, сіль і перемішуємо активно, але недовго. Додаємо воду і сік лимона, якщо хочете, можна додати 1-2 курячих яйця. Вимішуємо тісто, ділимо, наприклад, на 8 частин, розгортаємо в пласти, складаємо один на одного, змащуючи поверхню кожного маслом. Розкачуємо всі в один пласт, його можна розрізати на 4-8 частин і повторити процедуру. Далі скачуємо з тіста кулю, покласти його в холодильник хвилин на 40 остигати і щоб підійшло (в плівці, зрозуміло).
Листкове дріжджове тісто для самси робиться майже також, з тих же інгредієнтів, потрібно ще 1 пакетик дріжджів і трохи цукру.
Спочатку трохи підігріту воду або суміш молока з водою, додають 1 чайну ложку цукру, 1 пакетик сухих дріжджів і 2 ст. ложки борошна. Замішувати тісто на цій опарі треба хвилин через 20 щоб дріжджі, що називається, заграли і опара підійшла.
Тісто для самси можна приготувати на кефірі, для цього замість води використовуємо суміш води з кефіром у співвідношенні 1:1. Знежирений кефір можна використовувати нерозведеним.
Коли ви вибрали рецепт тіста ліпимо і печемо самсу, для цього нам потрібна начинка.
Класична начинка для самси Інгредієнти: молода яловичина і баранина – 500 г; сало курдючне – 150 г або кілька ложок топленого вершкового масла або курячого жиру; цибуля ріпчаста – 1 шт. або зелений – 5-8 пір'я; часник – 2 зубчики; зелень (петрушка, кінза) мелені спеції (різні види перцю, коріандр, гвоздика та ін. або готові суміші спецій); сіль крупна. Приготування М'ясо, курдючне сало і цибулю нарізаємо дуже дрібно ножем або рубаємо з допомогою кухонного процесора з
режимом чоппера. Дуже дрібно рубаємо часник і зелень. Додаємо спеції, сіль і перешиваємо всі інгредієнти. Якщо немає курдючного сала – масло розтоплюємо і заливаємо в начинку, перед ліпленням самси воно має застигнути.
Приготування самси Розкачуємо тісто на листи, пробивний круглої або квадратної формою вибиваємо підкладки. У середину кожної підкладки кладемо порцію начинки і щільно слепляем краю в пиріжок квадратної форми (конвертом) або трикутною.
Печемо самсу в духовій шафі на змащеному олією деку протягом 40 хвилин.