» » Класичний гратен з картоплі

Класичний гратен з картоплі

Класичний гратен з картоплі
Одним з найбільш простих, ситних і популярних страв французької кухні може вважатися картопляний гратен. Пластини картоплі, вершковий соус , трохи сиру, трав, можливо кільця цибулі, і гаряче блюдо готове. Апетитний гратен може стати частиною вашого повсякденного меню, так і главою святкового столу, а цікавими рецептами приготування ми поділимося з вами нижче.

Гратен з картоплі – рецепт


Класичний гратен з картоплі зветься гратен дофинуа. Це блюдо – основа всіх основ, що включає в себе лише необхідний мінімум інгредієнтів, але неодмінно вищої якості.
Інгредієнти:

  • картопляні бульби - 11 кг;

  • часникові зубки - 2 шт.;

  • вершкове масло - 75 г;

  • сир чеддер - 165 г;

  • жирні вершки - 175 мл;

  • гілочки чебрецю - 3 шт.


  • Приготування
    Поки духова шафа розігрівається до 220 градусів, очистіть картопляні бульби і наріжте їх з допомогою слайсера на тонкі кружечки. Опустіть картоплю в крижану воду, щоб він не потемнів, але перед використанням не забудьте дати надлишків води стекти і обсушіть кожен з шматочків. Візьміть часникові зубки і розріжте їх навпіл, натріть зрізами посуд для запікання, зверху натріть стінки половиною вершкового масла. Розподіліть третину картоплі на основі форми, влийте третину вершків, посипте все третю сиру, дрібкою чебрецю і викладіть кілька шматочків масла. Не забувайте і про сіль з перцем. Повторіть шари, поки картопля не підійде до кінця, а потім додайте форму з гратеном в духовій шафі приблизно на годину. Якщо верхівка не схопилася рум'янцем, додатково увімкніть гриль в кінці приготування. Дайте класичного гратену з картоплі охолонути після запікання не менше 10 хвилин.

    Гратен з картоплі з грибами


    Картопля відомий своєю універсальністю, здатністю «потоваришувати» з практично будь-якими інгредієнтами. На цей раз компанію бульб складуть гриби – свіжі шампіньйони і сушені білі.
    Інгредієнти:
    Для гратена:

  • сушені білі гриби - 25 г;

  • жирні вершки - 245 мл;

  • вершкове масло - 45 г;

  • лист лавра - 2 шт.;

  • часникові зубки - 2 шт.;

  • картопляні бульби - 12 кг;

  • печериці - 320 г;

  • тертий чеддер - 45 р.


  • Приготування
    Замочіть сушені білі гриби півтора склянками гарячої води. Через півгодини зайву вологу відіжміть і наріжте капелюшки на невеликі шматочки. Розтопити вершкове масло в сотейнику і використовуйте його для пасерування грибів, як сушених білих, так і свіжих печериць. Коли вся грибна волога випарується, гриби можна прибирати з вогню. Візьміть один з часникових зубков, пюрируйте його і заправте ним грибну суміш. Другий зубок розріжте навпіл і натріть їм форму для запікання.
    Налийте вершки в сотейник і доведіть до кипіння з листочками лавра.
    Наріжте очищені картопляні бульби максимально тонко, викладіть третину у форму. Зверху розподіліть третину грибів і влийте третину вершків. Покладіть трохи олії і повторіть шари ще двічі. Верхівку страви посипте тертим сиром. Запікайте гратен при 180 градусах близько 45-50 хвилин.
    Якщо ви вирішите приготувати картопля гратен в мультиварці, то, виклавши всі інгредієнти в чашу, виставте на пристрої режим «Випічка» і готуйте до сигналу.

    Гратен з картоплі з фаршем


    Незважаючи на те, що класичний варіант страви не допускає додавання м'яса, кулінарні ентузіасти все одно модифікували рецепт по-своєму і з'єднали м'ясо з картоплею в рамках цієї французької запіканки. Фарш можна брати будь-який, ми віддали перевагу яловичині.
    Інгредієнти:

  • оливкова олія - 45 г;

  • ріпчаста цибуля - 135 г;

  • часникові зубки - 2 шт.;

  • яловичий фарш - 520 г;

  • картопляні бульби - 670 г;

  • молоко - 510 мл;

  • яйця - 3 шт.


  • Приготування
    Подрібніть цибулю і спасеруйте його у великій кількості оливкової олії до легкого рум'янцю. Додайте до цибулі пюрированный
    Класичний гратен з картоплі
    зубок часнику і змішайте все з м'ясним фаршем. Коли яловичий фарш схопиться – прибирайте сковороду з вогню.
    Картопляні бульби очистіть і тонко наріжте за допомогою слайсера. Яйця збийте з пучкою солі і розведіть молоком.
    Перед тим, як приготувати гратен з картоплі, натріть форму зрізом залишився часникового зубчики і краплею оливкової олії. Викладіть третину картоплі і половину фаршу поверх. Повторіть шари і завершіть гратен шаром картопляних шматочків. Залийте все з молоком яйцями і залиште запікатися годину при 180 градусах.
    Додав: admin | 31-01-2016, 17:17
    Переглядів: 687