Одним з найбільш простих, ситних і популярних страв французької кухні може вважатися картопляний гратен. Пластини картоплі, вершковий соус , трохи сиру, трав, можливо кільця цибулі, і гаряче блюдо готове. Апетитний гратен може стати частиною вашого повсякденного меню, так і главою святкового столу, а цікавими рецептами приготування ми поділимося з вами нижче.
Гратен з картоплі – рецепт
Класичний гратен з картоплі зветься гратен дофинуа. Це блюдо – основа всіх основ, що включає в себе лише необхідний мінімум інгредієнтів, але неодмінно вищої якості.
Інгредієнти: картопляні бульби - 11 кг; часникові зубки - 2 шт.; вершкове масло - 75 г; сир чеддер - 165 г; жирні вершки - 175 мл; гілочки чебрецю - 3 шт. Приготування Поки духова шафа розігрівається до 220 градусів, очистіть картопляні бульби і наріжте їх з допомогою слайсера на тонкі кружечки. Опустіть картоплю в крижану воду, щоб він не потемнів, але перед використанням не забудьте дати надлишків води стекти і обсушіть кожен з шматочків. Візьміть часникові зубки і розріжте їх навпіл, натріть зрізами посуд для запікання, зверху натріть стінки половиною вершкового масла. Розподіліть третину картоплі на основі форми, влийте третину вершків, посипте все третю сиру, дрібкою чебрецю і викладіть кілька шматочків масла. Не забувайте і про сіль з перцем. Повторіть шари, поки картопля не підійде до кінця, а потім додайте форму з гратеном в духовій шафі приблизно на годину. Якщо верхівка не схопилася рум'янцем, додатково увімкніть гриль в кінці приготування. Дайте класичного гратену з картоплі охолонути після запікання не менше 10 хвилин.
Гратен з картоплі з грибами
Картопля відомий своєю універсальністю, здатністю «потоваришувати» з практично будь-якими інгредієнтами. На цей раз компанію бульб складуть гриби – свіжі шампіньйони і сушені білі.
Інгредієнти: Для гратена:
сушені білі гриби - 25 г; жирні вершки - 245 мл; вершкове масло - 45 г; лист лавра - 2 шт.; часникові зубки - 2 шт.; картопляні бульби - 12 кг; печериці - 320 г; тертий чеддер - 45 р. Приготування Замочіть сушені білі гриби півтора склянками гарячої води. Через півгодини зайву вологу відіжміть і наріжте капелюшки на невеликі шматочки. Розтопити вершкове масло в сотейнику і використовуйте його для пасерування грибів, як сушених білих, так і свіжих печериць. Коли вся грибна волога випарується, гриби можна прибирати з вогню. Візьміть один з часникових зубков, пюрируйте його і заправте ним грибну суміш. Другий зубок розріжте навпіл і натріть їм форму для запікання.
Налийте вершки в сотейник і доведіть до кипіння з листочками лавра.
Наріжте очищені картопляні бульби максимально тонко, викладіть третину у форму. Зверху розподіліть третину грибів і влийте третину вершків. Покладіть трохи олії і повторіть шари ще двічі. Верхівку страви посипте тертим сиром. Запікайте гратен при 180 градусах близько 45-50 хвилин.
Якщо ви вирішите приготувати картопля гратен в мультиварці, то, виклавши всі інгредієнти в чашу, виставте на пристрої режим «Випічка» і готуйте до сигналу.
Гратен з картоплі з фаршем
Незважаючи на те, що класичний варіант страви не допускає додавання м'яса, кулінарні ентузіасти все одно модифікували рецепт по-своєму і з'єднали м'ясо з картоплею в рамках цієї французької запіканки. Фарш можна брати будь-який, ми віддали перевагу яловичині.
Інгредієнти: оливкова олія - 45 г; ріпчаста цибуля - 135 г; часникові зубки - 2 шт.; яловичий фарш - 520 г; картопляні бульби - 670 г; молоко - 510 мл; яйця - 3 шт. Приготування Подрібніть цибулю і спасеруйте його у великій кількості оливкової олії до легкого рум'янцю. Додайте до цибулі пюрированный
зубок часнику і змішайте все з м'ясним фаршем. Коли яловичий фарш схопиться – прибирайте сковороду з вогню.
Картопляні бульби очистіть і тонко наріжте за допомогою слайсера. Яйця збийте з пучкою солі і розведіть молоком.
Перед тим, як приготувати гратен з картоплі, натріть форму зрізом залишився часникового зубчики і краплею оливкової олії. Викладіть третину картоплі і половину фаршу поверх. Повторіть шари і завершіть гратен шаром картопляних шматочків. Залийте все з молоком яйцями і залиште запікатися годину при 180 градусах.