Гратен дофинуа
Французька кухня запозичила мінімум принципів здорового харчування: велика кількість вершкового масла , жирних вершків і борошна не рідко вводить в ступор навіть бувалих їдців, але час від часу приготувати щось настільки ж некорисне, наскільки і смачне, виникає у багатьох. Гратен дофинуа покликаний допомогти вам саме в таких випадках. Комплект з масла, жирних вершків, картоплі і сиру – хіба не те, про що можна мріяти холодним ввечері?
Почнемо з самого мінімалістичного рецепта. В його складі лише суміш вершків і молока (можна брати одні лише вершки) і картопля з часником. Бажаючі можуть натерти зверху твердого сиру.
Інгредієнти:
зубок часнику - 1 шт.;
картопляні бульби - 890 м;
молоко - 470 мл;
жирні вершки - 120 мл
Приготування
Картопля для гратена дофинуа неодмінно повинен бути крохмалистим. Саме завдяки крохмалю з бульб додана суміш вершків і молока після випікання перетвориться в густий соус.
Для нарізки бульб краще скористатися шатківницею, виставивши лезо на позначку в 3 мм, але якщо ви можете настільки вправно поводитися з ножем, щоб обробити картоплю на такі тонкі шматочки, то зробіть все вручну. Викладіть картопляні слайсы в каструлю і залийте сумішшю молока з вершками. Варіть картоплю не більше 7 хвилин, щоб шматочки залишалися наполовину сирими.
Форму для випікання змастіть зрізом часникового зубчики і розподіліть картопляні шматочки. Вилийте Поверх загуслу суміш вершків і молока. Поставте картопляний гратен дофинуа в духовку (160 градусів) на 40-45 хвилин.
Відштовхнувшись від бази просуваємося далі, до рецептом гратена з більш багатим смаком, отриманим завдяки додаванню щіпки мускату і великій кількості сиру з вираженим смаком, начебто пармезану або грюйера.
Інгредієнти:
жирні вершки - 235 мл;
молоко - 235 мл;
часниковий зубок - 1 шт.;
тертий сир - 285 г;
картопляні бульби - 920 г;
вершкове масло - 25 г;
мелений мускатний горіх - 1/2 ч. ложки.
Приготування
Перед тим, як приготувати картопляний гратен, очищену картоплю наріжте тонкими скибочками. Розріжте часниковий зубок навпіл і натріть зрізом форму. Після, змастіть стінки невеликою кількістю масла, а часник додайте в суміш молока і вершків. Підігрійте молоко з вершками, але не допускайте кипіння, після чого процідіть.
Викладіть перший шар картоплі на дно форми, вилийте частину вершків і додайте порцію тертого сиру. Продовжуйте нашаровувати картоплю, додати вершки і сир до тих пір, поки не заповніть форму. Фінальним шаром повинен бути сир. Тепер додайте форму в розігрітій до 190 градусів духовці на годину.
Класичний картопляний гратен дофинуа – рецепт
Почнемо з самого мінімалістичного рецепта. В його складі лише суміш вершків і молока (можна брати одні лише вершки) і картопля з часником. Бажаючі можуть натерти зверху твердого сиру.
Інгредієнти:
Приготування
Картопля для гратена дофинуа неодмінно повинен бути крохмалистим. Саме завдяки крохмалю з бульб додана суміш вершків і молока після випікання перетвориться в густий соус.
Для нарізки бульб краще скористатися шатківницею, виставивши лезо на позначку в 3 мм, але якщо ви можете настільки вправно поводитися з ножем, щоб обробити картоплю на такі тонкі шматочки, то зробіть все вручну. Викладіть картопляні слайсы в каструлю і залийте сумішшю молока з вершками. Варіть картоплю не більше 7 хвилин, щоб шматочки залишалися наполовину сирими.
Форму для випікання змастіть зрізом часникового зубчики і розподіліть картопляні шматочки. Вилийте Поверх загуслу суміш вершків і молока. Поставте картопляний гратен дофинуа в духовку (160 градусів) на 40-45 хвилин.
Картопляний гратен дофинуа з сиром – рецепт
Відштовхнувшись від бази просуваємося далі, до рецептом гратена з більш багатим смаком, отриманим завдяки додаванню щіпки мускату і великій кількості сиру з вираженим смаком, начебто пармезану або грюйера.
Інгредієнти:
Приготування
Перед тим, як приготувати картопляний гратен, очищену картоплю наріжте тонкими скибочками. Розріжте часниковий зубок навпіл і натріть зрізом форму. Після, змастіть стінки невеликою кількістю масла, а часник додайте в суміш молока і вершків. Підігрійте молоко з вершками, але не допускайте кипіння, після чого процідіть.
Викладіть перший шар картоплі на дно форми, вилийте частину вершків і додайте порцію тертого сиру. Продовжуйте нашаровувати картоплю, додати вершки і сир до тих пір, поки не заповніть форму. Фінальним шаром повинен бути сир. Тепер додайте форму в розігрітій до 190 градусів духовці на годину.
Рекомендуємо добрі рецепти
Класичний гратен з картоплі
Класичний гратен - це тоненькі пластини картоплі, ароматний сир і ніжний вершковий соус. Це чудове блюдо французької кухні підкорить найвибагливішого
Гратен - рецепт
Гратен - це ідеальний варіант швидко і без клопоту приготувати смачний обід і здивувати рідних своїми кулінарними здібностями. Пропонуємо два чудових
Гратен з цвітної капусти
Гратен, по суті, це овочева запіканка, тільки готове блюдо виходить набагато ефектніше завдяки особливому способу запікання. Пропонуємо приготувати
Морозиво з вершків і згущеного молока
Використовуючи всього два інгредієнти в основі, можна створити воістину чудовий десерт. Морозиво, за рецептами поданими далі, виходить щільним з
Морозиво з вершків
Поза конкуренцією, завжди були ласощі, приготовлені вдома, самостійно. До таких належить і морозиво. До того ж є безліч рецептів без використання
Картопляний гратен з овочами
Гратен - це не назва страви, а спосіб його приготування: запікання в духовці до утворення золотистої скоринки. І сьогодні ми розповімо, як зробити