Вернуться назад Распечатать

Гратен дофинуа

Гратен дофинуа
Французька кухня запозичила мінімум принципів здорового харчування: велика кількість вершкового масла , жирних вершків і борошна не рідко вводить в ступор навіть бувалих їдців, але час від часу приготувати щось настільки ж некорисне, наскільки і смачне, виникає у багатьох. Гратен дофинуа покликаний допомогти вам саме в таких випадках. Комплект з масла, жирних вершків, картоплі і сиру – хіба не те, про що можна мріяти холодним ввечері?

Класичний картопляний гратен дофинуа – рецепт


Почнемо з самого мінімалістичного рецепта. В його складі лише суміш вершків і молока (можна брати одні лише вершки) і картопля з часником. Бажаючі можуть натерти зверху твердого сиру.
Інгредієнти:

  • зубок часнику - 1 шт.;

  • картопляні бульби - 890 м;

  • молоко - 470 мл;

  • жирні вершки - 120 мл


  • Приготування
    Картопля для гратена дофинуа неодмінно повинен бути крохмалистим. Саме завдяки крохмалю з бульб додана суміш вершків і молока після випікання перетвориться в густий соус.
    Для нарізки бульб краще скористатися шатківницею, виставивши лезо на позначку в 3 мм, але якщо ви можете настільки вправно поводитися з ножем, щоб обробити картоплю на такі тонкі шматочки, то зробіть все вручну. Викладіть картопляні слайсы в каструлю і залийте сумішшю молока з вершками. Варіть картоплю не більше 7 хвилин, щоб шматочки залишалися наполовину сирими.
    Форму для випікання змастіть зрізом часникового зубчики і розподіліть картопляні шматочки. Вилийте Поверх загуслу суміш вершків і молока. Поставте картопляний гратен дофинуа в духовку (160 градусів) на 40-45 хвилин.

    Картопляний гратен дофинуа з сиром – рецепт


    Відштовхнувшись від бази просуваємося далі, до рецептом гратена з більш багатим смаком, отриманим завдяки додаванню щіпки мускату і великій кількості сиру з вираженим смаком, начебто пармезану або грюйера.
    Інгредієнти:

  • жирні вершки - 235 мл;

  • молоко - 235 мл;

  • часниковий зубок - 1 шт.;

  • тертий сир - 285 г;

  • картопляні бульби - 920 г;

  • вершкове масло - 25 г;
  • Гратен дофинуа

  • мелений мускатний горіх - 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати картопляний гратен, очищену картоплю наріжте тонкими скибочками. Розріжте часниковий зубок навпіл і натріть зрізом форму. Після, змастіть стінки невеликою кількістю масла, а часник додайте в суміш молока і вершків. Підігрійте молоко з вершками, але не допускайте кипіння, після чого процідіть.
    Викладіть перший шар картоплі на дно форми, вилийте частину вершків і додайте порцію тертого сиру. Продовжуйте нашаровувати картоплю, додати вершки і сир до тих пір, поки не заповніть форму. Фінальним шаром повинен бути сир. Тепер додайте форму в розігрітій до 190 градусів духовці на годину.