Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Картопляний гратен з овочами

Картопляний гратен з овочами

18-03-2015, 08:52
1 734
Картопляний гратен з овочами
Гратен - це не назва страви, як здається з першого погляду, а спосіб приготування, при якому блюдо випікається в духовці до утворення золотистої апетитною скоринки. Давайте розглянемо з вами рецепти картопляного гратена з овочами. Це блюдо стане справжньою прикрасою будь-якого столу, а особливий смак йому додають сир і прянощі.

Картопляний гратен з овочами


Інгредієнти:

  • картопля - 8 шт.;

  • помідори - 5 шт.;

  • болгарський перець - 2 шт.;

  • вершки - 400 мл;

  • твердий сир - 200 г;

  • сіль, мелений перець - за смаком;

  • кмин - 05 ч. ложки;

  • зелена петрушка рубана - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Зараз розповімо, як приготувати картопляний гратен. Картоплю чистимо, шаткуємо тонкими кружками. Сир тремо на крупній терочке. Помідори миємо й розрізаємо кільцями. Солодкий перець промиваємо, видаляємо насіння і нарізаємо вздовж на невеликі шматочки. Тепер викладаємо у форму для запікання шар картоплі так, щоб кружечки лягли як би внапуск. Потім покриваємо всі помідорами, а потім знову кладемо рівномірний шар картоплі. По черзі викладаємо помідори і болгарський перець між картоплею. Поливаємо овочі гарненько вершками, посипаємо тертим сиром, сіллю і перцем. Верхній шар страви має бути картопляним, политою вершками, посипаний сиром і насінням кмину. Потім відправляємо форму в духовку і запікаємо гратен до готовності картоплі при 175 градусах приблизно 2 години. Подаємо блюдо гарячим.

    Картопляний гратен з овочами в мультиварці


    Інгредієнти:

  • картопля - 500 г;

  • вершки - 500 мл;

  • спеції - за смаком;

  • помідор - 2 шт.;

  • перчик болгарський - 1 шт.;

  • мускатний горіх - за смаком;

  • сир - 200 г;

  • часник - 1 зубчик.


  • Приготування
    Вершки виливаємо в каструлю, підігріваємо, але не даємо їм закипіти. Далі натираємо в них мускатний горіх і трохи підсолюємо. Вимикаємо каструльку і даємо вершків охолонути. Картоплю чистимо і споліскують під струменем води. Нарізаємо її тоненькими скибочками. Часник шаткуємо тоненькими пластинками. Дно чаші мультиварки змащуємо рослинним маслом, викладаємо зверху скибочки картоплі і пластинки часничку, поливаємо все соусом. Тепер кладемо кружечки помідора і болгарський перчик. Потім повторюємо всі верстви знову. Включаємо прилад, виставляємо режим «Випічка», таймер встановлюємо на 50 хвилин. За 10 хвилин до кінця приготування, посипаємо блюдо тертим сиром. Коли картопляний гратен в мультиварці буде готовий, силіконової лопаткою поділяємо його на порції і подаємо на порційних тарілочках.

    Картопляний гратен з овочами і плавленим сиром


    Інгредієнти:

  • картопля - 5 шт.;

  • печериці - 500 г;

  • цибулина - 1 шт.;

  • болгарський перець - 1 шт.;

  • свіжа зелень - пучок;

  • твердий сир - 100 г;

  • спеції - за смаком.


  • Для соусу:

  • вершкове масло - 50 г;

  • молоко - 300 мл;

  • плавлений сир - 100 г;

  • Картопляний гратен з овочами

  • борошно - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Картоплю чистимо і дуже тоненько шаткуємо пластинами. Половину викладаємо у форму для випічки, солимо і перчимо. Гриби ріжемо і тушкуємо разом з цибулею, а потім кладемо поверх картоплі. Далі викладаємо порізану кубиками болгарський перець і знову картоплю.
    Тепер готуємо соус. Для цього розтоплюємо на сухій сковорідці вершкове масло. Насипати борошно і гарненько вимішуємо, щоб не утворилося грудок. Потім поступово наливаємо молоко і, постійно помішуючи, варимо хвилинки 3. У соус кладемо плавлений м'який сир, солимо і за бажанням додаємо мускатний горіх. Заливаємо картоплю з грибами і соусом. Посипаємо свіжою зеленню і відправляємо блюдо в духовку хвилин на 30. Можете прикрити форму зверху фольгою. За кілька хвилин до готовності рясно посипаємо гратен сиром і знову відправляємо в духовку.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Картопля з перцем
    Картопля з перцем
    Картопля з перцем - це просте у приготуванні блюдо, яке неодмінно оцінять ваші близькі. Пропонуємо вам зробити сьогодні це ароматне, смачне і тане в
    Картопля, запечена з фаршем
    Картопля, запечена з фаршем
    Картопля - досить популярний овоч, з якого можна зробити безліч смачних страв з додаванням інших інгредієнтів відповідно. І сьогодні ми розповімо, як
    Як тушити капусту на сковороді?
    Як тушити капусту на сковороді?
    Хто ж з нас не пробував тушковану капусту - корисне і смачне блюдо?! А чи знаєте ви, що її можна приготувати на сковороді кількома способами? Ну, що
    Страви з картоплі в духовці
    Страви з картоплі в духовці
    Картопля - смачний і універсальний овоч, з якого можна зробити безліч цікавих страв: перше і друге. Давайте детально розберемося, які страви з нього
    Картопля, запечена з сиром
    Картопля, запечена з сиром
    Картопля - смачний і універсальний продукт. Його тушкують, смажать, фарширують, додають у салати, супи. І сьогодні ми розповімо вам, як його
    Курка з грибами в мультиварці
    Курка з грибами в мультиварці
    Практично кожна господиня володіє такою чудовою кухонних помічницею, як мультиварка, яка більшу частину роботи зробить за вас. Головне все