Гратен - це не назва страви, як здається з першого погляду, а спосіб приготування, при якому блюдо випікається в духовці до утворення золотистої апетитною скоринки. Давайте розглянемо з вами рецепти картопляного гратена з овочами. Це блюдо стане справжньою прикрасою будь-якого столу, а особливий смак йому додають сир і прянощі.
Картопляний гратен з овочами
Інгредієнти: картопля - 8 шт.; помідори - 5 шт.; болгарський перець - 2 шт.; вершки - 400 мл; твердий сир - 200 г; сіль, мелений перець - за смаком; кмин - 05 ч. ложки; зелена петрушка рубана - 1 ст. ложка. Приготування Зараз розповімо, як приготувати картопляний гратен. Картоплю чистимо, шаткуємо тонкими кружками. Сир тремо на крупній терочке. Помідори миємо й розрізаємо кільцями. Солодкий перець промиваємо, видаляємо насіння і нарізаємо вздовж на невеликі шматочки. Тепер викладаємо у форму для запікання шар картоплі так, щоб кружечки лягли як би внапуск. Потім покриваємо всі помідорами, а потім знову кладемо рівномірний шар картоплі. По черзі викладаємо помідори і болгарський перець між картоплею. Поливаємо овочі гарненько вершками, посипаємо тертим сиром, сіллю і перцем. Верхній шар страви має бути картопляним, политою вершками, посипаний сиром і насінням кмину. Потім відправляємо форму в духовку і запікаємо гратен до готовності картоплі при 175 градусах приблизно 2 години. Подаємо блюдо гарячим.
Картопляний гратен з овочами в мультиварці
Інгредієнти: картопля - 500 г; вершки - 500 мл; спеції - за смаком; помідор - 2 шт.; перчик болгарський - 1 шт.; мускатний горіх - за смаком; сир - 200 г; часник - 1 зубчик. Приготування Вершки виливаємо в каструлю, підігріваємо, але не даємо їм закипіти. Далі натираємо в них мускатний горіх і трохи підсолюємо. Вимикаємо каструльку і даємо вершків охолонути. Картоплю чистимо і споліскують під струменем води. Нарізаємо її тоненькими скибочками. Часник шаткуємо тоненькими пластинками. Дно чаші мультиварки змащуємо рослинним маслом, викладаємо зверху скибочки картоплі і пластинки часничку, поливаємо все соусом. Тепер кладемо кружечки помідора і болгарський перчик. Потім повторюємо всі верстви знову. Включаємо прилад, виставляємо режим «Випічка», таймер встановлюємо на 50 хвилин. За 10 хвилин до кінця приготування, посипаємо блюдо тертим сиром. Коли картопляний гратен в мультиварці буде готовий, силіконової лопаткою поділяємо його на порції і подаємо на порційних тарілочках.
Картопляний гратен з овочами і плавленим сиром
Інгредієнти: картопля - 5 шт.; печериці - 500 г; цибулина - 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; свіжа зелень - пучок; твердий сир - 100 г; спеції - за смаком. Для соусу:
вершкове масло - 50 г; молоко - 300 мл; плавлений сир - 100 г; борошно - 1 ст. ложка. Приготування Картоплю чистимо і дуже тоненько шаткуємо пластинами. Половину викладаємо у форму для випічки, солимо і перчимо. Гриби ріжемо і тушкуємо разом з цибулею, а потім кладемо поверх картоплі. Далі викладаємо порізану кубиками болгарський перець і знову картоплю.
Тепер готуємо соус. Для цього розтоплюємо на сухій сковорідці вершкове масло. Насипати борошно і гарненько вимішуємо, щоб не утворилося грудок. Потім поступово наливаємо молоко і, постійно помішуючи, варимо хвилинки 3. У соус кладемо плавлений м'який сир, солимо і за бажанням додаємо мускатний горіх. Заливаємо картоплю з грибами і соусом. Посипаємо свіжою зеленню і відправляємо блюдо в духовку хвилин на 30. Можете прикрити форму зверху фольгою. За кілька хвилин до готовності рясно посипаємо гратен сиром і знову відправляємо в духовку.