Тарт татен з яблуками
Історію виникнення цього чудового десерту знають якщо не всі, то дуже багато. Знаменитий пиріг-перевертиш з'явився на світ в результаті забудькуватості двох французьких сестер, передержавших на плиті яблучну карамель. Винахідливі француженки не знайшли нічого краще, ніж накрити горе-десерт пластом листкового тіста і запекти. Готовий пиріг вразив гостей своїм незвичайним гіркуватим смаком.
Що ж, сперечатися з ними важко, адже яблучний татен володіє воістину незвичайним смаком і не менш незвичайним, чарівним зовнішнім виглядом.
Незважаючи на те, що оригінал цієї страви найчастіше готують на листковому тісті, ми зупинимося не менш класичному рецепті рубленого тесту, який вбереже вас від метушні з наслаиванием і зайвої витрати часу.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно - 300 г;
масло вершкове - 150 г;
холодна вода - 1/3 ст.;
сіль - щіпка.
Для начинки:
цукор - 5 ст. ложок;
яблука (тверді, зелені) - 2 шт.;
лимонний сік - 1 столова ложка;
вода - 2 ст. ложки.
Приготування
Яблучний тарт татен починаємо готувати з тіста. Першим ділом гіркою просіваємо борошно з сіллю. Холодне вершкове масло нарізаємо кубиками і знову відправляємо в морозилку. Основна складність цього тесту - підтримання постійного холоду: маслу не можна навіть починати танути, інакше все піде нанівець, тому стежте за його температурою і постійно підтримуйте її на максимально можливому низькому рівні.
Далі кубики масла закидаємо в борошно і обвалюємо їх так, щоб покрити. Після чого починаємо розгортати масло прямо в борошні, руками відскрібаємо періодично прилипають до качалку шматочки. Розкачуємо тісто до тих пір, поки воно не перетвориться в щільний пласт, після чого обережно, по столовій ложці приливаем до нього крижану воду, злегка обминаємо тісто щоб перетворити його в кулю, куля обертаємо плівкою і ставимо в холодильник на годину.
Поки тісто охолоджується, займемося карамеллю: цукор з кількома столовими ложками води ставимо на плиту, помішуємо карамель до повного розчинення і початку закипання, після чого більше не чіпаємо і лише контролюємо ступінь її потемніння візуально: чим темніше карамель, тим більш гіркий у неї смак. І врахуйте, в духовці вона темніти більше не буде, тому доводьте її до бажаного ступеня готовності відразу. У готову масу доливаємо лимонний сік.
Далі в неразъемную форму наливають шар карамелі, викладаємо тонкі пластинки твердих яблук, зверху накриваємо блюдо колом тесту відповідного діаметру, розкотив не занадто тонко. Все що залишилося - запекти пиріг татен з яблуками при 190 градусах 30-35 хвилин.
Французький яблучний пиріг татен подають без зайвих прикрас, адже він сам прикраса будь-якого столу, так само як і знамените печиво «Мадлен» і тістечко макаронів .
Що ж, сперечатися з ними важко, адже яблучний татен володіє воістину незвичайним смаком і не менш незвичайним, чарівним зовнішнім виглядом.
Тарт татен з яблуками рецепт
Незважаючи на те, що оригінал цієї страви найчастіше готують на листковому тісті, ми зупинимося не менш класичному рецепті рубленого тесту, який вбереже вас від метушні з наслаиванием і зайвої витрати часу.
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
Яблучний тарт татен починаємо готувати з тіста. Першим ділом гіркою просіваємо борошно з сіллю. Холодне вершкове масло нарізаємо кубиками і знову відправляємо в морозилку. Основна складність цього тесту - підтримання постійного холоду: маслу не можна навіть починати танути, інакше все піде нанівець, тому стежте за його температурою і постійно підтримуйте її на максимально можливому низькому рівні.
Далі кубики масла закидаємо в борошно і обвалюємо їх так, щоб покрити. Після чого починаємо розгортати масло прямо в борошні, руками відскрібаємо періодично прилипають до качалку шматочки. Розкачуємо тісто до тих пір, поки воно не перетвориться в щільний пласт, після чого обережно, по столовій ложці приливаем до нього крижану воду, злегка обминаємо тісто щоб перетворити його в кулю, куля обертаємо плівкою і ставимо в холодильник на годину.
Поки тісто охолоджується, займемося карамеллю: цукор з кількома столовими ложками води ставимо на плиту, помішуємо карамель до повного розчинення і початку закипання, після чого більше не чіпаємо і лише контролюємо ступінь її потемніння візуально: чим темніше карамель, тим більш гіркий у неї смак. І врахуйте, в духовці вона темніти більше не буде, тому доводьте її до бажаного ступеня готовності відразу. У готову масу доливаємо лимонний сік.
Далі в неразъемную форму наливають шар карамелі, викладаємо тонкі пластинки твердих яблук, зверху накриваємо блюдо колом тесту відповідного діаметру, розкотив не занадто тонко. Все що залишилося - запекти пиріг татен з яблуками при 190 градусах 30-35 хвилин.
Французький яблучний пиріг татен подають без зайвих прикрас, адже він сам прикраса будь-якого столу, так само як і знамените печиво «Мадлен» і тістечко макаронів .
Рекомендуємо добрі рецепти
Яблучний торт
Всі ми любимо солодощі, в тому числі і торти. Різновидів їх створення дуже багато. В нашій сьогоднішній статті ми докладно поговоримо про яблучному
Листковий пиріг з яблуками
Зараз, коли готове тісто можна купити в будь-якому супермаркеті, готувати чудову випічку стало набагато простіше. І сьогодні ми поділимося з вами
Яблучний тарт
Яблучний тарт - це страва французької кухні, яке популярне у багатьох країнах. Варіантів його створення в даний час багато, і нашій статті ми зібрали
Пиріг-перевертиш з яблуками
Пиріг-перевертиш з яблуками - це оригінальний і смачний десерт, який можна зробити до недільного чаювання або святкового застілля. Пропонуємо вашій
Brioschi - рецепт
Якщо ви хочете порадувати сім'ю смачним і незвичайним сніданком, радимо вам приготувати щось незвичайне. Наприклад, булочки brioschi, які часто
Тарт татен - рецепт
Якщо ви любите французькі десерти, то напевно чули про пиріг Татен. Не так давно ми розповідали про рецепт яблучного тарт татена, сьогодні ж