Історію виникнення цього чудового десерту знають якщо не всі, то дуже багато. Знаменитий пиріг-перевертиш з'явився на світ в результаті забудькуватості двох французьких сестер, передержавших на плиті яблучну карамель. Винахідливі француженки не знайшли нічого краще, ніж накрити горе-десерт пластом листкового тіста і запекти. Готовий пиріг вразив гостей своїм незвичайним гіркуватим смаком.
Що ж, сперечатися з ними важко, адже яблучний татен володіє воістину незвичайним смаком і не менш незвичайним, чарівним зовнішнім виглядом.
Тарт татен з яблуками рецепт
Незважаючи на те, що оригінал цієї страви найчастіше готують на листковому тісті, ми зупинимося не менш класичному рецепті рубленого тесту, який вбереже вас від метушні з наслаиванием і зайвої витрати часу.
Інгредієнти: Для тіста: борошно - 300 г; масло вершкове - 150 г; холодна вода - 1/3 ст.; сіль - щіпка. Для начинки:
цукор - 5 ст. ложок; яблука (тверді, зелені) - 2 шт.; лимонний сік - 1 столова ложка; вода - 2 ст. ложки. Приготування Яблучний тарт татен починаємо готувати з тіста. Першим ділом гіркою просіваємо борошно з сіллю. Холодне вершкове масло нарізаємо кубиками і знову відправляємо в морозилку. Основна складність цього тесту - підтримання постійного холоду: маслу не можна навіть починати танути, інакше все піде нанівець, тому стежте за його температурою і постійно підтримуйте її на максимально можливому низькому рівні.
Далі кубики масла закидаємо в борошно і обвалюємо їх так, щоб покрити. Після чого починаємо розгортати масло прямо в борошні, руками відскрібаємо періодично прилипають до качалку шматочки. Розкачуємо тісто до тих пір, поки воно не перетвориться в щільний пласт, після чого обережно, по столовій ложці приливаем до нього крижану воду, злегка обминаємо тісто щоб перетворити його в кулю, куля обертаємо плівкою і ставимо в холодильник на годину.
Поки тісто охолоджується, займемося карамеллю: цукор з кількома столовими ложками води ставимо на плиту, помішуємо карамель до повного розчинення і початку закипання, після чого більше не чіпаємо і лише контролюємо ступінь її потемніння візуально: чим темніше карамель, тим більш гіркий у неї смак.
І врахуйте, в духовці вона темніти більше не буде, тому доводьте її до бажаного ступеня готовності відразу. У готову масу доливаємо лимонний сік.
Далі в неразъемную форму наливають шар карамелі, викладаємо тонкі пластинки твердих яблук, зверху накриваємо блюдо колом тесту відповідного діаметру, розкотив не занадто тонко. Все що залишилося - запекти пиріг татен з яблуками при 190 градусах 30-35 хвилин.
Французький яблучний пиріг татен подають без зайвих прикрас, адже він сам прикраса будь-якого столу, так само як і знамените печиво «Мадлен» і тістечко макаронів .