Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Айвар – рецепт

Айвар – рецепт

14-10-2016, 09:57
581
Айвар – рецепт
Айвар є невід'ємною стравою балканської кухні і готується з солодкої, рідше гострою, паприки. Його можна використовувати як соус або гарнір для доповнення страв з м'яса , або ж просто в якості намазування на хліб. Неповторний аромат і насичений смак закуски поза всяких сумнівів сподобається і вам. Нижче кілька рецептів заготовки айвара на зиму.

Айвар – рецепт на зиму по-сербськи з баклажанами


Інгредієнти:

  • солодкий болгарський червоний перець – 25 кг;

  • баклажани – 15 кг;

  • очищена вода – 15 л;

  • оцтова есенція – 40 мл;

  • олія рафінована соняшникова – 375 мл;

  • йодована сіль не кам'яна – 70 г;

  • цукровий пісок – 75 р.


  • Приготування
    Даний варіант приготування айвара передбачає попереднє відварювання компонентів соусу в маринаді. Для цього моєму і позбавляємо баклажани і перці від плодоніжок, а останні й від насіння. Розрізаємо потім плоди на шматочки середнього розміру. Кількість інгредієнтів в рецептурі зазначено вже в очищеному вигляді.
    Тепер у великій посудині змішуємо очищену воду, сіль, цукровий пісок, приблизно третю частину склянки соняшникової рафінованої олії та оцтову есенцію. Прогріваємо маринад до кипіння і розчинення всіх кристалів, після чого закладаємо в нього підготовлені овочі. Чекаємо повторного закипання і варимо вміст посуду до м'якості шматочків перцю і баклажанів. Витягаємо тепер овочі на друшляк або сито і даємо їм гарненько стекти і трохи охолонути. Далі проворачиваем їх через м'ясорубку, додаємо олію соняшникову і поміщаємо отриману масу в підходящу ємність для подальшої варіння. Соус (маринад) можна розлити по пляшках і використовувати взимку для заправок в салати або для додавання в інші страви за смаком.
    Уварювати перекручені перці і баклажани необхідно при частому, або навіть безперервному, помішуванні до м'якості і загустіння. Для цього може знадобитися від півтора до двох годин. Пробуємо айвар на смак і при необхідності додаємо цукор або сіль. Залишилося тільки розкласти заготовку по стерильним і сухим баночках, закупорити стерильними кришечками і залишити в перевернутому догори дном вигляді до повного охолодження.
    Даний базовий рецепт приготування сербської айвара можна використовувати в якості основи для отримання більш пікантного варіанти соусу. Для цього перці і баклажани можна доповнити за смаком часником або цибулею. А ось прянощі серби практично не використовують.

    Македонська айвар з помідорами – рецепт закуски


    Інгредієнти:

  • солодкий болгарський червоний перець – 1 кг;

  • помідори – 495 г;

  • часникова головка велика – 1 шт.;

  • ріпчасті цибулини – 155 г;

  • оцет (9%) – 20 мл;

  • олія рафінована соняшникова – 55 мл;

  • йодована сіль не кам'яна – 60 г;

  • цукровий пісок – 95 р.


  • Приготування
    Безліч варіантів приготування айвара припускаємо попереднє запікання перців на грилі або в духовці. Завдяки цьому соус набуває неповторний аромат і смак. Даний македонська рецепт не виняток і для його реалізації вимиті перці розташуємо на деку і запечемо до рум'яності бочков. Після цього гарячі плоди поміщаємо в пакет, зав'язуємо на деякий час, після чого легко позбавляємо від шкурочек, витягаємо також насіння і видаляємо плодоніжки.
    Помідори також необхідно очистити від шкірки. Для цього ошпарюємо їх протягом декількох секунд окропом, після чого відразу ж окатываем крижаною водою і знімаємо без особливих зусиль шкірку.
    Тепер м'якоть томатів і запечених перців разом з очищеними цибулинами і часниковими зубцями перекручуємо на м'ясорубці і укладаємо в каструлю або сотейник. Для гостроти можна додати при бажанні стручок перчика чилі. Вливаємо олію соняшникову і варимо овочеву масу до випаровування майже всієї рідини і отримання досить густою текстурою соусу. Тепер додаємо сіль та цукровий пісок, вливаємо оцет, проварюємо масу протягом п'яти хвилин, після чого розкладаємо готовий айвар за сухим стерильним судинах і герметично укупориваем. Додатково необхідно залишити для самостерилицации заготовку під теплим пледом, перевернувши банки кришками вниз.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Айвар по-сербськи - рецепт
    Айвар по-сербськи - рецепт
    Рецепт айвара – це поєднання солодкого і гострого перцю з ароматним часничком, іноді з додаванням баклажанів або цибулі. Сербська закуска звичайно
    Ікра з запечених баклажанів
    Ікра з запечених баклажанів
    Дуже цікаві рецепти описані далі. Ви дізнаєтеся, як по-новому зробити звичайну овочеву ікру, але тільки з запечених баклажанів. Підкажемо два способи
    Баклажани в томаті на зиму
    Баклажани в томаті на зиму
    Поповніть запас своїх заготовок баночкою дивно смачної закуски. Баклажани в томаті виходять дуже смачними і поживними, а готувати їх зовсім не
    Перець в томаті на зиму
    Перець в томаті на зиму
    Чудові заготовки можна робити з різного перцю: солодкого або горького. Прекрасні варіанти такої консервації запропоновані у цьому матеріалі.
    Лечо з болгарського перцю на зиму
    Лечо з болгарського перцю на зиму
    Шалено смачну закуску без особливих труднощів можна заготовити, використовуючи рекомендації з цього матеріалу. Далі підкажемо, як приготувати чудове,
    Квасоля в томаті
    Квасоля в томаті
    По-справжньому смачна квасоля в томаті та, що приготовлена на домашній кухні. Пропонуємо кілька цікавих варіацій заготовки з різних сортів бобових.