Айвар є невід'ємною стравою балканської кухні і готується з солодкої, рідше гострою, паприки. Його можна використовувати як соус або гарнір для доповнення страв з м'яса , або ж просто в якості намазування на хліб. Неповторний аромат і насичений смак закуски поза всяких сумнівів сподобається і вам. Нижче кілька рецептів заготовки айвара на зиму.
Айвар – рецепт на зиму по-сербськи з баклажанами
Інгредієнти: солодкий болгарський червоний перець – 25 кг; баклажани – 15 кг; очищена вода – 15 л; оцтова есенція – 40 мл; олія рафінована соняшникова – 375 мл; йодована сіль не кам'яна – 70 г; цукровий пісок – 75 р. Приготування Даний варіант приготування айвара передбачає попереднє відварювання компонентів соусу в маринаді. Для цього моєму і позбавляємо баклажани і перці від плодоніжок, а останні й від насіння. Розрізаємо потім плоди на шматочки середнього розміру. Кількість інгредієнтів в рецептурі зазначено вже в очищеному вигляді.
Тепер у великій посудині змішуємо очищену воду, сіль, цукровий пісок, приблизно третю частину склянки соняшникової рафінованої олії та оцтову есенцію. Прогріваємо маринад до кипіння і розчинення всіх кристалів, після чого закладаємо в нього підготовлені овочі. Чекаємо повторного закипання і варимо вміст посуду до м'якості шматочків перцю і баклажанів. Витягаємо тепер овочі на друшляк або сито і даємо їм гарненько стекти і трохи охолонути. Далі проворачиваем їх через м'ясорубку, додаємо олію соняшникову і поміщаємо отриману масу в підходящу ємність для подальшої варіння. Соус (маринад) можна розлити по пляшках і використовувати взимку для заправок в салати або для додавання в інші страви за смаком.
Уварювати перекручені перці і баклажани необхідно при частому, або навіть безперервному, помішуванні до м'якості і загустіння. Для цього може знадобитися від півтора до двох годин. Пробуємо айвар на смак і при необхідності додаємо цукор або сіль. Залишилося тільки розкласти заготовку по стерильним і сухим баночках, закупорити стерильними кришечками і залишити в перевернутому догори дном вигляді до повного охолодження.
Даний базовий рецепт приготування сербської айвара можна використовувати в якості основи для отримання більш пікантного варіанти соусу. Для цього перці і баклажани можна доповнити за смаком часником або цибулею. А ось прянощі серби практично не використовують.
Македонська айвар з помідорами – рецепт закуски
Інгредієнти: солодкий болгарський червоний перець – 1 кг; помідори – 495 г; часникова головка велика – 1 шт.; ріпчасті цибулини – 155 г; оцет (9%) – 20 мл; олія рафінована соняшникова – 55 мл; йодована сіль не кам'яна – 60 г; цукровий пісок – 95 р. Приготування Безліч варіантів приготування айвара припускаємо попереднє запікання перців на грилі або в духовці. Завдяки цьому соус набуває неповторний аромат і смак. Даний македонська рецепт не виняток і для його реалізації вимиті перці розташуємо на деку і запечемо до рум'яності бочков. Після цього гарячі плоди поміщаємо в пакет, зав'язуємо на деякий час, після чого легко позбавляємо від шкурочек, витягаємо також насіння і видаляємо плодоніжки.
Помідори також необхідно очистити від шкірки. Для цього ошпарюємо їх протягом декількох секунд окропом, після чого відразу ж окатываем крижаною водою і знімаємо без особливих зусиль шкірку.
Тепер м'якоть томатів і запечених перців разом з очищеними цибулинами і часниковими зубцями перекручуємо на м'ясорубці і укладаємо в каструлю або сотейник. Для гостроти можна додати при бажанні стручок перчика чилі. Вливаємо олію соняшникову і варимо овочеву масу до випаровування майже всієї рідини і отримання досить густою текстурою соусу. Тепер додаємо сіль та цукровий пісок, вливаємо оцет, проварюємо масу протягом п'яти хвилин, після чого розкладаємо готовий айвар за сухим стерильним судинах і герметично укупориваем. Додатково необхідно залишити для самостерилицации заготовку під теплим пледом, перевернувши банки кришками вниз.