Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Квашений терен

Квашений терен

14-10-2016, 09:56
1 366
Квашений терен
Збирати терен краще після перших заморозків, як горобину та інші ягоди, в яких багато дубильних речовин, що додають особливий терпкий смак. Після мороза терен стає менш терпким, з'являється солодкість.
Як робили бабусі
У колишні часи заготовок робили набагато більше, особливо в селах, намагалися запастися вітамінами і на великі сільські сім'ї, і на міських родичів. Квашений терен у давнину вважався особливим делікатесом, подавати його можна до настоянками та наливок, особливо хороший квашений терен до кальвадосу. І, звичайно, щоб приготувати квашений терен на зиму за старовинним рецептом, знадобиться бочечка або діжка.
Інгредієнти:

  • ягоди без гілочок і листочків – 10 кг;

  • фільтрована (в ідеалі, звичайно, колодязна або джерельна) вода – 4 л;

  • сіль кам'яна без добавок – 4 ст. ложки;

  • цукровий пісок – 1 склянка;

  • листя хрону, чорної смородини, вишні, сушені гілочки і парасольки кропу – за смаком;

  • часник – 2 зубчики.


  • Приготування
    Непошкоджені перебрані і добре помиті ягоди укладають у бочку (можна, звичайно, в умовах міської квартири замінити його емальованому каструлею або великим скляним бутилем), чергуючи шари ягід гілочками смородини і вишні, різаними листям хрону і тонкими пластинками часнику. У киплячу воду кладемо сіль і цукор і проварюємо пару хвилин. Даємо охолонути.
    Готується терен квашений холодним способом, в гарячій заливці ягоди лопнуть, і смак буде не таким збалансованим. Отже, розсолом, маринадом заливаємо наш терен, накриваємо складеної тканиною і встановлюємо вантаж. В теплому місці терен повинен вистояти близько тижня чи вісім днів, а потім вантаж прибираємо і переносимо ємність в погріб, гараж, підвал. Загалом, туди, де холодніше. Звичайно, доведеться ще трохи почекати – квашений терен буде готовий лише через місяць, ось тоді-то його й до столу не соромно подати до м'яса і холодної наливочке.

    Спосіб сучасний, адаптований


    Якщо діжки, великого бутлі або іншої великої ємності в господарстві немає, ви задаєтесь питанням, як приготувати квашений терен простіше. Можна готувати відразу в невеликих баночках.
    Інгредієнти:

  • терн стиглий – 3 кг;

  • кухонна сіль – 20 г;

  • газована вода (без сторонніх присмаків) – 1 л;

  • вода очищена (фільтрована або кипяченная) – 05 л;

  • білий пісок цукровий вітчизняний – 50 г;

  • листочки смородини, вишні, насіння кропу – по смаку.


  • Приготування
    Вимиті ягоди залишаємо стекти. В баночки розкладаємо листочки і насипаємо насіння. Заповнюємо їх ягодами. В підігрітій простій воді розчиняємо сіль і цукор. Можна приготувати квашений терен без цукру, рецепт додамо мед з розрахунку 2 ст. ложки квіткового меду на 1 л заливки. Далі в заливку вливаємо газовану воду і заливаємо ягоди. Накриваємо капроновими кришками і ставимо в таз, а таз прибираємо на тиждень під стіл або на балкон. Поки йде процес сквашування, рідина буде потроху витікати, тому важливо підстрахуватися. Через тиждень забираємо заготовки у прохолодне місце. Квашений терен у банках можна зберігати в холодильнику, однак потрібно стежити за температурним режимом.
    Про варіанти
    Звичайно, можна готувати асорті, додавши до терну сливу. Такий варіант хороший, якщо ягід не дуже багато. Якщо під рукою немає листочків смородини і вишні, можна злегка змінити рецепт і обійтися пакетиком сушених прованських трав або поєднанням гвоздички і запашного перцю.
    Деякі радять рецепт моченого терну з оцтом, однак таку ягоду складно назвати моченой – вона виходить швидше маринованої, а це зовсім інший смак і зовсім інші умови зберігання.
    Загалом, готуйте квашений терен, зробіть заготовки на зиму, використовуйте рецепти, наведені вище, і обов'язково включайте фантазію.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Маринований терен як оливки
    Маринований терен як оливки
    Плоди терну зберігають корисні властивості в будь-якому вигляді і тому широко використовуються в приготуванні домашніх заготовок. Колючий слива
    Варення з терну з кісточками – рецепт
    Варення з терну з кісточками – рецепт
    Терпкий, кислуватий смак терну приваблює цінителів і шанувальників ягід своєю унікальністю, і в той же час доступністю. Кількість рецептів з цим
    Маринований терен
    Маринований терен
    Ця закуска неодмінно стане улюбленою заготівлею, і ви кожен рік її неодмінно будете консервувати. Маринований терен - шалено смачне частування, яке
    Наливка з терну
    Наливка з терну
    Не всім подобається терпкий смак терну, тому багато господині намагаються заготовлювати з нього всілякі ласощі або пікантні соуси, маскирую кислий
    Компот із терну на зиму
    Компот із терну на зиму
    Замислюючись про приготуванні закусок з терну, враховуйте, що це різновид сливи, яку можна використовувати в рецепті варення, джему і компоту. Саме
    Ткемалі з терну на зиму - рецепти
    Ткемалі з терну на зиму - рецепти
    Чудовий грузинський соус сьогодні роблять з абсолютно різних фруктів і ягід, але самий справжній ткемалі все ж готується тільки із слив або аличі.