Закваска для бездріжджового хліба
Насправді зробити бездріжджовий основу для домашнього хліба легко і просто. Єдине, що потрібно від вас - це сама малість ваших зусиль і часу на дозрівання продукту.
Інгредієнти:
борошно пшеничне – 410 г;
вода очищена – 225 г;
мед квітковий рідкий – 10 р.
Приготування
Спочатку, беручись за приготування закваски для бездріжджового хліба, змішуємо дві третини склянки води, з такою ж кількістю борошна і медом і залишаємо в теплі на дві доби. За цей час маса повинна почати бродити і повинен відчутися кислуватий запах. Додаємо до неї ще таку ж кількість води і склянку просіяного борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на добу. Тепер знову висипаємо склянку борошна, вливаємо дві третини склянки води і витримуємо закваску ще двадцять чотири години. На цьому етапі закваска сильно пінитися і має різкий алкогольний запах. Востаннє додаємо трохи борошна і води і даємо постояти масі дванадцять годин. Після закінчення часу закваска буде готова, можна перекласти її в скляну баночку, прикрити кришкою і прибрати на зберігання на полицю холодильника.
Інгредієнти:
пшеничне борошно – 165 г;
кефір (бажано домашній з незбираного молока) – 245 мл;
Приготування
Щоб приготувати хлібну закваску на кефірі, останній наливаємо у відповідну глибоку миску або іншу посудину, яку необхідно прикрити додатково марлевим відрізу. Залишаємо ємність з кефіром при кімнатних умовах на три доби. За цей час кисломолочний продукт повинен добре прокиснуть і відокремити рідку основу. Тепер всипаємо в посудину з кефіром борошно в такій кількості, щоб отримати консистенцію тесту як для приготування оладок. Знову прикриваємо після цього ємність марлею і залишаємо на столі ще на добу, не розмішуючи. По закінченні часу знову підсипаємо борошно і знову досягаємо тієї ж консистенції. Години через чотири закваска буде готова.
Рекомендуємо, щоб уникнути втечі закваски використовувати для її приготування досить глибоку посудину набагато більшого обсягу, ніж первісне кількість компонентів, так як маса сильно піниться і збільшується в об'ємі в процесі дозрівання.
Будь-яку закваску для бездріжджового хліба можна зберігати в холодильнику до передбачуваного використання від десяти до чотирнадцяти днів. Після використання деякої кількості закваски для випічки або ж просто по закінченні зазначеного часу закваску треба «підгодувати». Для цього додаємо в баночку воду і борошно в такій кількості, щоб відновити первісний обсяг і текстуру продукту і залишаємо його годин на шість в теплі, після чого знову можемо прибирати в холодильник, прикривши банку кришкою. Якщо за цей час закваска вам не знадобилася, і ви плануєте використовувати її набагато пізніше, щоб зберегти її властивості, відбираємо деяку кількість продукту і просто викидаємо, а основну його порцію точно також «підгодовуємо» борошном і водою, відновлюючи обсяг.
Закваска для бездріжджового хліба в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти:
Приготування
Спочатку, беручись за приготування закваски для бездріжджового хліба, змішуємо дві третини склянки води, з такою ж кількістю борошна і медом і залишаємо в теплі на дві доби. За цей час маса повинна почати бродити і повинен відчутися кислуватий запах. Додаємо до неї ще таку ж кількість води і склянку просіяного борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на добу. Тепер знову висипаємо склянку борошна, вливаємо дві третини склянки води і витримуємо закваску ще двадцять чотири години. На цьому етапі закваска сильно пінитися і має різкий алкогольний запах. Востаннє додаємо трохи борошна і води і даємо постояти масі дванадцять годин. Після закінчення часу закваска буде готова, можна перекласти її в скляну баночку, прикрити кришкою і прибрати на зберігання на полицю холодильника.
Як зробити закваску для бездріжджового хліба на кефірі?
Інгредієнти:
Приготування
Щоб приготувати хлібну закваску на кефірі, останній наливаємо у відповідну глибоку миску або іншу посудину, яку необхідно прикрити додатково марлевим відрізу. Залишаємо ємність з кефіром при кімнатних умовах на три доби. За цей час кисломолочний продукт повинен добре прокиснуть і відокремити рідку основу. Тепер всипаємо в посудину з кефіром борошно в такій кількості, щоб отримати консистенцію тесту як для приготування оладок. Знову прикриваємо після цього ємність марлею і залишаємо на столі ще на добу, не розмішуючи. По закінченні часу знову підсипаємо борошно і знову досягаємо тієї ж консистенції. Години через чотири закваска буде готова.
Рекомендуємо, щоб уникнути втечі закваски використовувати для її приготування досить глибоку посудину набагато більшого обсягу, ніж первісне кількість компонентів, так як маса сильно піниться і збільшується в об'ємі в процесі дозрівання.
Як зберігати закваску для бездріжджового хліба?
Будь-яку закваску для бездріжджового хліба можна зберігати в холодильнику до передбачуваного використання від десяти до чотирнадцяти днів. Після використання деякої кількості закваски для випічки або ж просто по закінченні зазначеного часу закваску треба «підгодувати». Для цього додаємо в баночку воду і борошно в такій кількості, щоб відновити первісний обсяг і текстуру продукту і залишаємо його годин на шість в теплі, після чого знову можемо прибирати в холодильник, прикривши банку кришкою. Якщо за цей час закваска вам не знадобилася, і ви плануєте використовувати її набагато пізніше, щоб зберегти її властивості, відбираємо деяку кількість продукту і просто викидаємо, а основну його порцію точно також «підгодовуємо» борошном і водою, відновлюючи обсяг.
Рекомендуємо добрі рецепти
Квас на житній заквасці без дріжджів
Чудово смачним і тонізуючим виходить квас, приготовлений тільки власноруч. Ви самі контролюєте міцність напою, його солодкість і насиченість. А як
Квас з житнього хліба
Справді смачним, насиченим і неодмінно тонізуючим вийде квас, якщо зробити його на житній основі. Далі детально опишемо, як такий незрівнянний напій
Квас на заквасці з житнього борошна
По-справжньому корисний квас не знайдеш на прилавку супермаркету, його варто готувати самотужки, за перевіреними рецептами. Кращим варіантом
Бездріжджовий хліб в духовці
Спекти власноруч бездріжджовий хліб не складніше, ніж виготовити його пишний аналог. Головне завчасно зробити правильну, якісну закваску або взагалі
Житня закваска
Досвідчені кулінари стверджують, що ідеальний житній хліб або смачний квас краще робити без дріжджів на спеціальній заквасці. Далі максимально
Хліб без дріжджів в хлібопічці
Любителів бездріжджового хліба дуже багато, а тому сьогодні ми вирішили розповісти про рецепти його приготування, причому не про простих, а для вашої