» » Квас з житнього хліба

Квас з житнього хліба

Квас з житнього хліба
Сьогодні для вас варіанти приготування смачного і корисного домашнього квасу житнього хліба. Комусь подобається напій на дріжджах, а хтось просто не може виносити їх присмак. І ті й інші знайдуть для себе підходящий простий рецепт освіжаючого і звичного домашнього квасу.

Домашній квас з житнього хліба без дріжджів - рецепт


Інгредієнти:
Для закваски:

  • житній чорний хліб – 2 великих скибочок;

  • цукор – 15 г;

  • тепла кип'ячена вода – 470 мл;


  • Для квасу:

  • закваска з чорного хліба;

  • цукровий пісок – 120 г або по смаку;

  • сухарі житні – 2 великі жмені;

  • вода очищена;

  • родзинки .


  • Приготування
    Для закваски нам знадобиться пара шматочків чорного бездріжджового хліба, який потрібно нарізати дрібно, підсушити в духовці на деку і додатково трохи підрум'янити. Тепер остиглі сухарі покласти в скляну банку, засипаємо туди ж цукор і вливаємо тепленьку воду, яку необхідно заздалегідь перекип'ятити і дати їй охолонути. Ретельно збовтуємо вміст і ставимо в тепло на сорок вісім годин. Можливо, знадобиться часу для дозрівання закваски трохи більше або менше в залежності від температурних умов. Її готовність перевіряємо за різко кислого запаху і смаку.
    Виливаємо весь обсяг готової закваски в трилітрову скляну банку, додаємо чверть склянки цукру, всипаємо запашні житні сухарики і доливаємо по плечики воду. Через двоє діб дозрівання квасу в теплі переливаємо його в пластикові пляшки, кидаємо в кожну по кілька родзинок для додання смаку різкості, закривають пробками і ставимо на деякий час на полицю холодильника для остаточного дозрівання і охолодження.
    Осад з банки можна використовувати вдруге в якості готової закваски. Її обсягу буде достатньо на подвійну порцію напою.

    Простий рецепт квасу житнього хліба з дріжджами


    Інгредієнти:

  • житній чорний хліб – 520 г;

  • цукор – 450 г;

  • фільтрована вода – 5 л;

  • дріжджі свіжі – 20 р.


  • Приготування
    Чорний житній хліб для приготування з нього домашнього квасу, як і в попередньому випадку, необхідно нарізати дрібно, підсушити і трохи підрум'янити. Після цього наливаємо у ємність, в якій ми будемо заготовляти квас перекип'ячену і охололу воду, закладаємо підготовлені сухарі, прикриваємо посудину тканиною і залишаємо при кімнатних умовах на сорок вісім годин. По закінченні часу віджимаємо квасне сусло за допомогою марлі або бавовняної тканини, рідку основу напою переливаємо назад в ємність для бродіння, додаємо розведені дріжджі і всипаємо склянку цукрового піску. Ретельно збовтуємо вміст посудини, прикриваємо нещільно кришкою і залишаємо бродити на п'ятнадцять годин. Кімнатна температура буде ідеальною умовою для цього.
    Тепер розливаємо отриману основу квасу з пластикових баклажкам, додаємо в кожну по смаку цукор, герметично закриваємо і залишаємо при кімнатних умовах годин на п'ять. Після закінчення часу переміщуємо напій на полицю холодильника, даємо добре охолонути, і можемо пробувати. Термін зберігання такого квасу не більше трьох днів. Після закінчення цього часу він втрачає свої смакові якості.

    Домашній квас з житнього хліба на ізюмі


    Інгредієнти:
    Квас з житнього хліба

  • житній чорний хліб – 520 г;

  • цукор – 300-450 г;

  • фільтрована вода – 5 л;

  • родзинки – 55 р.


  • Приготування
    Житній хліб готуємо, як і в попередніх випадках, зробивши з нього рум'яні сухарі. Кип'ятимо воду, закладаємо в неї сухарики, додаємо повний з гіркою склянку цукрового піску, розмішуємо і даємо охолонути при кімнатних умовах. Тепер додаємо немитий родзинки, прикриваємо посудину тканиною і залишаємо бродити при кімнатних умовах на сорок вісім годин. По закінченні часу основу квасу фільтруємо через марлю і трохи віджимаємо, додаємо цукор, що залишився за смаком, розмішуємо, розливаємо по пляшках, кидаємо в кожну по дві родзинки, укупориваем судини і через дванадцять годин переміщаємо в холодильне відділення для охолодження перед дегустацією.
    Додав: admin | 22-09-2016, 20:24
    Переглядів: 57