Квас з житнього хліба
Сьогодні для вас варіанти приготування смачного і корисного домашнього квасу житнього хліба. Комусь подобається напій на дріжджах, а хтось просто не може виносити їх присмак. І ті й інші знайдуть для себе підходящий простий рецепт освіжаючого і звичного домашнього квасу.
Інгредієнти:
Для закваски:
житній чорний хліб – 2 великих скибочок;
цукор – 15 г;
тепла кип'ячена вода – 470 мл;
Для квасу:
закваска з чорного хліба;
цукровий пісок – 120 г або по смаку;
сухарі житні – 2 великі жмені;
вода очищена;
родзинки .
Приготування
Для закваски нам знадобиться пара шматочків чорного бездріжджового хліба, який потрібно нарізати дрібно, підсушити в духовці на деку і додатково трохи підрум'янити. Тепер остиглі сухарі покласти в скляну банку, засипаємо туди ж цукор і вливаємо тепленьку воду, яку необхідно заздалегідь перекип'ятити і дати їй охолонути. Ретельно збовтуємо вміст і ставимо в тепло на сорок вісім годин. Можливо, знадобиться часу для дозрівання закваски трохи більше або менше в залежності від температурних умов. Її готовність перевіряємо за різко кислого запаху і смаку.
Виливаємо весь обсяг готової закваски в трилітрову скляну банку, додаємо чверть склянки цукру, всипаємо запашні житні сухарики і доливаємо по плечики воду. Через двоє діб дозрівання квасу в теплі переливаємо його в пластикові пляшки, кидаємо в кожну по кілька родзинок для додання смаку різкості, закривають пробками і ставимо на деякий час на полицю холодильника для остаточного дозрівання і охолодження.
Осад з банки можна використовувати вдруге в якості готової закваски. Її обсягу буде достатньо на подвійну порцію напою.
Інгредієнти:
житній чорний хліб – 520 г;
цукор – 450 г;
фільтрована вода – 5 л;
дріжджі свіжі – 20 р.
Приготування
Чорний житній хліб для приготування з нього домашнього квасу, як і в попередньому випадку, необхідно нарізати дрібно, підсушити і трохи підрум'янити. Після цього наливаємо у ємність, в якій ми будемо заготовляти квас перекип'ячену і охололу воду, закладаємо підготовлені сухарі, прикриваємо посудину тканиною і залишаємо при кімнатних умовах на сорок вісім годин. По закінченні часу віджимаємо квасне сусло за допомогою марлі або бавовняної тканини, рідку основу напою переливаємо назад в ємність для бродіння, додаємо розведені дріжджі і всипаємо склянку цукрового піску. Ретельно збовтуємо вміст посудини, прикриваємо нещільно кришкою і залишаємо бродити на п'ятнадцять годин. Кімнатна температура буде ідеальною умовою для цього.
Тепер розливаємо отриману основу квасу з пластикових баклажкам, додаємо в кожну по смаку цукор, герметично закриваємо і залишаємо при кімнатних умовах годин на п'ять. Після закінчення часу переміщуємо напій на полицю холодильника, даємо добре охолонути, і можемо пробувати. Термін зберігання такого квасу не більше трьох днів. Після закінчення цього часу він втрачає свої смакові якості.
Інгредієнти:
житній чорний хліб – 520 г;
цукор – 300-450 г;
фільтрована вода – 5 л;
родзинки – 55 р.
Приготування
Житній хліб готуємо, як і в попередніх випадках, зробивши з нього рум'яні сухарі. Кип'ятимо воду, закладаємо в неї сухарики, додаємо повний з гіркою склянку цукрового піску, розмішуємо і даємо охолонути при кімнатних умовах. Тепер додаємо немитий родзинки, прикриваємо посудину тканиною і залишаємо бродити при кімнатних умовах на сорок вісім годин. По закінченні часу основу квасу фільтруємо через марлю і трохи віджимаємо, додаємо цукор, що залишився за смаком, розмішуємо, розливаємо по пляшках, кидаємо в кожну по дві родзинки, укупориваем судини і через дванадцять годин переміщаємо в холодильне відділення для охолодження перед дегустацією.
Домашній квас з житнього хліба без дріжджів - рецепт
Інгредієнти:
Для закваски:
Для квасу:
Приготування
Для закваски нам знадобиться пара шматочків чорного бездріжджового хліба, який потрібно нарізати дрібно, підсушити в духовці на деку і додатково трохи підрум'янити. Тепер остиглі сухарі покласти в скляну банку, засипаємо туди ж цукор і вливаємо тепленьку воду, яку необхідно заздалегідь перекип'ятити і дати їй охолонути. Ретельно збовтуємо вміст і ставимо в тепло на сорок вісім годин. Можливо, знадобиться часу для дозрівання закваски трохи більше або менше в залежності від температурних умов. Її готовність перевіряємо за різко кислого запаху і смаку.
Виливаємо весь обсяг готової закваски в трилітрову скляну банку, додаємо чверть склянки цукру, всипаємо запашні житні сухарики і доливаємо по плечики воду. Через двоє діб дозрівання квасу в теплі переливаємо його в пластикові пляшки, кидаємо в кожну по кілька родзинок для додання смаку різкості, закривають пробками і ставимо на деякий час на полицю холодильника для остаточного дозрівання і охолодження.
Осад з банки можна використовувати вдруге в якості готової закваски. Її обсягу буде достатньо на подвійну порцію напою.
Простий рецепт квасу житнього хліба з дріжджами
Інгредієнти:
Приготування
Чорний житній хліб для приготування з нього домашнього квасу, як і в попередньому випадку, необхідно нарізати дрібно, підсушити і трохи підрум'янити. Після цього наливаємо у ємність, в якій ми будемо заготовляти квас перекип'ячену і охололу воду, закладаємо підготовлені сухарі, прикриваємо посудину тканиною і залишаємо при кімнатних умовах на сорок вісім годин. По закінченні часу віджимаємо квасне сусло за допомогою марлі або бавовняної тканини, рідку основу напою переливаємо назад в ємність для бродіння, додаємо розведені дріжджі і всипаємо склянку цукрового піску. Ретельно збовтуємо вміст посудини, прикриваємо нещільно кришкою і залишаємо бродити на п'ятнадцять годин. Кімнатна температура буде ідеальною умовою для цього.
Тепер розливаємо отриману основу квасу з пластикових баклажкам, додаємо в кожну по смаку цукор, герметично закриваємо і залишаємо при кімнатних умовах годин на п'ять. Після закінчення часу переміщуємо напій на полицю холодильника, даємо добре охолонути, і можемо пробувати. Термін зберігання такого квасу не більше трьох днів. Після закінчення цього часу він втрачає свої смакові якості.
Домашній квас з житнього хліба на ізюмі
Інгредієнти:
Приготування
Житній хліб готуємо, як і в попередніх випадках, зробивши з нього рум'яні сухарі. Кип'ятимо воду, закладаємо в неї сухарики, додаємо повний з гіркою склянку цукрового піску, розмішуємо і даємо охолонути при кімнатних умовах. Тепер додаємо немитий родзинки, прикриваємо посудину тканиною і залишаємо бродити при кімнатних умовах на сорок вісім годин. По закінченні часу основу квасу фільтруємо через марлю і трохи віджимаємо, додаємо цукор, що залишився за смаком, розмішуємо, розливаємо по пляшках, кидаємо в кожну по дві родзинки, укупориваем судини і через дванадцять годин переміщаємо в холодильне відділення для охолодження перед дегустацією.
Рекомендуємо добрі рецепти
Домашній хлібний квас
Квас - найпопулярніший домашній напій і звичайно його краще зробити самостійно. Процес його виготовлення нешвидкий, але результат завжди успішний.
Квас з житнього хліба в домашніх умовах
Найбільш популярним в жарку пору напоєм є саме квас. Пропонуємо варіанти його виготовлення за традиційною технологією з житнього хліба. Напій
Бездріжджовий квас
Шалено смачним і по-справжньому тонізуючий вийде домашній квас, навіть якщо в склад не додавати дріжджі. Далі розповімо два нескладних варіанти
Квас на житній заквасці без дріжджів
Чудово смачним і тонізуючим виходить квас, приготовлений тільки власноруч. Ви самі контролюєте міцність напою, його солодкість і насиченість. А як
Квас із житнього ферментованого солоду — рецепт
Прекрасний літній напій пропонуємо зробити вдома, самостійно. Розповімо, як з абсолютно доступних компонентів швидко створити натуральний і шалено
Житній квас в домашніх умовах
Цей освіжаючий напій з легким смаком швидко справляється не тільки з спрагою, але і втамовує голод, освіжає і бадьорить. Далі підкажемо декілька