Квас на житній заквасці без дріжджів
Максимально корисним і неймовірно смачним квас виходить без участі дріжджів на житній заквасці. А як приготувати такий напій в домашніх умовах з житнього борошна і хліба ми розповімо нижче в наших рецептах.
Інгредієнти:
Для закваски:
борошно житнє – 255 г;
цукровий пісок – 25 г;
родзинки – 15 шт.;
вода фільтрована;
Для квасу:
борошно житнє – 255 г;
цукровий пісок – 115 г;
родзинки – 15 шт.;
вода фільтрована – 5 л.
Приготування
Спочатку приготуємо закваску з житнього борошна. Для цього змішуємо її з цукровим піском і додаємо воду, щоб вийшла текстура суміші як у сметани. Додаємо в заготовку родзинки і залишаємо в теплі на кілька днів до придбання закваскою кислинки.
По готовності закваски можна приступати безпосередньо до приготування квасу. Для цього спочатку закип'ятимо приблизно чотири з половиною літри води, а рештою розведемо водою суміш цукрового піску і житнього борошна. Далі невеликими порціями заварюємо суміш окропом і добре розмішуємо. Прикриваємо ємність із заготівлею кришкою, а зверху пледом або махровим рушником і залишаємо на чотири-п'ять годин. За цей час вміст повинно охолонути до кімнатної температури. Додаємо після цього закваску, розмішуємо, прикриваємо знову кришкою і рушником і ставимо в тепло на сім годин. Розливаємо квас по пляшках і ставимо в холодильник. Після охолодження напій готовий до вживання. Гущу, що залишилася від приготування квасу, можна використовувати для подальшого приготування напою. Зберігати її необхідно в холодильнику, а перед використанням «підгодувати» невеликою кількістю житнього борошна, цукру і води і дати час на «пожвавлення» в теплі.
Інгредієнти:
Для закваски:
чорний хліб з кірками – 2 скибочки;
цукровий пісок – 10 г;
тепла кип'ячена вода – 460 мл;
Для квасу:
борошно житнє – 250 г;
цукровий пісок – 120 г або по смаку;
сухарі з житнього хліба – 2 великі жмені;
вода фільтрована кімнатної температури;
родзинки.
Приготування
Спочатку для приготування домашнього квасу готуємо закваску. Для цього скибочки чорного бездріжджового хліба нарізаємо невеликими кубиками і кладемо на деко в духовку. Хлібні шматочки повинні не тільки підсушитися, але і трохи підрум'янитися. Від того, наскільки насичений колір буде у сухариків, залежить колір і інтенсивність смаку готового напою. Засипаємо остиглі рум'яні сухарики в банку, заливаємо їх теплою кип'яченою водою, додаємо цукровий пісок, збовтуємо і залишаємо в теплі під рушником на дві доби. Готова закваска повинна вийти каламутній з різко кислим запахом і смаком.
Отриману закваску з житнього хліба виливаємо в трилітрову банку, додаємо дві жмені житніх сухариків, п'ятдесят грам цукрового піску і доливаємо воду в банку по плічка. Прикриваємо посудина із заготівлею рушником або тканинним відрізу і розташовуємо в теплі на дві доби. Тепер зливаємо рідку складову в іншу ємність, додаємо за смаком цукровий пісок, перемішуємо, переливаємо в пластикові пляшки, в кожну з яких кидаємо по парі родзинок. Закручуємо кришки і даємо напою постояти в теплі до придбання ємностями щільності. Це буде означати, що напій виділив достатню кількість вуглекислоти і став самогазированным. Маємо квас на житніх сухарях без дріжджів в холодильнику для охолодження, після чого напій можна пробувати.
Гущу з житнього хліба, що залишився в банку, можна застосовувати для приготування наступної порції напою, використовуючи її в якості закваски.
Квас з житнього борошна на заквасці без дріжджів - рецепт
Інгредієнти:
Для закваски:
Для квасу:
Приготування
Спочатку приготуємо закваску з житнього борошна. Для цього змішуємо її з цукровим піском і додаємо воду, щоб вийшла текстура суміші як у сметани. Додаємо в заготовку родзинки і залишаємо в теплі на кілька днів до придбання закваскою кислинки.
По готовності закваски можна приступати безпосередньо до приготування квасу. Для цього спочатку закип'ятимо приблизно чотири з половиною літри води, а рештою розведемо водою суміш цукрового піску і житнього борошна. Далі невеликими порціями заварюємо суміш окропом і добре розмішуємо. Прикриваємо ємність із заготівлею кришкою, а зверху пледом або махровим рушником і залишаємо на чотири-п'ять годин. За цей час вміст повинно охолонути до кімнатної температури. Додаємо після цього закваску, розмішуємо, прикриваємо знову кришкою і рушником і ставимо в тепло на сім годин. Розливаємо квас по пляшках і ставимо в холодильник. Після охолодження напій готовий до вживання. Гущу, що залишилася від приготування квасу, можна використовувати для подальшого приготування напою. Зберігати її необхідно в холодильнику, а перед використанням «підгодувати» невеликою кількістю житнього борошна, цукру і води і дати час на «пожвавлення» в теплі.
Домашній квас з житнього хліба без дріжджів
Інгредієнти:
Для закваски:
Для квасу:
Приготування
Спочатку для приготування домашнього квасу готуємо закваску. Для цього скибочки чорного бездріжджового хліба нарізаємо невеликими кубиками і кладемо на деко в духовку. Хлібні шматочки повинні не тільки підсушитися, але і трохи підрум'янитися. Від того, наскільки насичений колір буде у сухариків, залежить колір і інтенсивність смаку готового напою. Засипаємо остиглі рум'яні сухарики в банку, заливаємо їх теплою кип'яченою водою, додаємо цукровий пісок, збовтуємо і залишаємо в теплі під рушником на дві доби. Готова закваска повинна вийти каламутній з різко кислим запахом і смаком.
Отриману закваску з житнього хліба виливаємо в трилітрову банку, додаємо дві жмені житніх сухариків, п'ятдесят грам цукрового піску і доливаємо воду в банку по плічка. Прикриваємо посудина із заготівлею рушником або тканинним відрізу і розташовуємо в теплі на дві доби. Тепер зливаємо рідку складову в іншу ємність, додаємо за смаком цукровий пісок, перемішуємо, переливаємо в пластикові пляшки, в кожну з яких кидаємо по парі родзинок. Закручуємо кришки і даємо напою постояти в теплі до придбання ємностями щільності. Це буде означати, що напій виділив достатню кількість вуглекислоти і став самогазированным. Маємо квас на житніх сухарях без дріжджів в холодильнику для охолодження, після чого напій можна пробувати.
Гущу з житнього хліба, що залишився в банку, можна застосовувати для приготування наступної порції напою, використовуючи її в якості закваски.
Рекомендуємо добрі рецепти
Бездріжджовий квас
Шалено смачним і по-справжньому тонізуючий вийде домашній квас, навіть якщо в склад не додавати дріжджі. Далі розповімо два нескладних варіанти
Квас з житнього хліба
Справді смачним, насиченим і неодмінно тонізуючим вийде квас, якщо зробити його на житній основі. Далі детально опишемо, як такий незрівнянний напій
Квас з житнього борошна в домашніх умовах
Спробуйте зробити шалено смачний, насичений квас з житнього борошна. Процес цей зовсім не клопіткий, хоча і не швидкий. Але напій в результаті
Квас на заквасці з житнього борошна
По-справжньому корисний квас не знайдеш на прилавку супермаркету, його варто готувати самотужки, за перевіреними рецептами. Кращим варіантом
Житній квас в домашніх умовах
Цей освіжаючий напій з легким смаком швидко справляється не тільки з спрагою, але і втамовує голод, освіжає і бадьорить. Далі підкажемо декілька
Квас без дріжджів - рецепт
Квас - популярний російський напій, що володіє кислуватим смаком. Його готують шляхом бродіння житнього хліба, з додаванням меду, буряків,