Максимально корисним і неймовірно смачним квас виходить без участі дріжджів на житній заквасці. А як приготувати такий напій в домашніх умовах з житнього борошна і хліба ми розповімо нижче в наших рецептах.
Квас з житнього борошна на заквасці без дріжджів - рецепт
Інгредієнти: Для закваски:
борошно житнє – 255 г; цукровий пісок – 25 г; родзинки – 15 шт.; вода фільтрована; Для квасу:
борошно житнє – 255 г; цукровий пісок – 115 г; родзинки – 15 шт.; вода фільтрована – 5 л. Приготування Спочатку приготуємо закваску з житнього борошна. Для цього змішуємо її з цукровим піском і додаємо воду, щоб вийшла текстура суміші як у сметани. Додаємо в заготовку родзинки і залишаємо в теплі на кілька днів до придбання закваскою кислинки.
По готовності закваски можна приступати безпосередньо до приготування квасу. Для цього спочатку закип'ятимо приблизно чотири з половиною літри води, а рештою розведемо водою суміш цукрового піску і житнього борошна. Далі невеликими порціями заварюємо суміш окропом і добре розмішуємо. Прикриваємо ємність із заготівлею кришкою, а зверху пледом або махровим рушником і залишаємо на чотири-п'ять годин. За цей час вміст повинно охолонути до кімнатної температури. Додаємо після цього закваску, розмішуємо, прикриваємо знову кришкою і рушником і ставимо в тепло на сім годин. Розливаємо квас по пляшках і ставимо в холодильник. Після охолодження напій готовий до вживання. Гущу, що залишилася від приготування квасу, можна використовувати для подальшого приготування напою. Зберігати її необхідно в холодильнику, а перед використанням «підгодувати» невеликою кількістю житнього борошна, цукру і води і дати час на «пожвавлення» в теплі.
Домашній квас з житнього хліба без дріжджів
Інгредієнти: Для закваски:
чорний хліб з кірками – 2 скибочки; цукровий пісок – 10 г; тепла кип'ячена вода – 460 мл; Для квасу:
борошно житнє – 250 г; цукровий пісок – 120 г або по смаку; сухарі з житнього хліба – 2 великі жмені; вода фільтрована кімнатної температури; родзинки. Приготування Спочатку для приготування домашнього квасу готуємо закваску. Для цього скибочки чорного бездріжджового хліба нарізаємо невеликими кубиками і кладемо на деко в духовку. Хлібні шматочки повинні не тільки підсушитися, але і трохи підрум'янитися. Від того, наскільки насичений колір буде у сухариків, залежить колір і інтенсивність смаку готового напою. Засипаємо остиглі рум'яні сухарики в банку, заливаємо їх теплою кип'яченою водою, додаємо цукровий пісок, збовтуємо і залишаємо в теплі під рушником на дві доби. Готова закваска повинна вийти каламутній з різко кислим запахом і смаком.
Отриману закваску з житнього хліба виливаємо в трилітрову банку, додаємо дві жмені житніх сухариків, п'ятдесят грам цукрового піску і доливаємо воду в банку по плічка. Прикриваємо посудина із заготівлею рушником або тканинним відрізу і розташовуємо в теплі на дві доби. Тепер зливаємо рідку складову в іншу ємність,
додаємо за смаком цукровий пісок, перемішуємо, переливаємо в пластикові пляшки, в кожну з яких кидаємо по парі родзинок. Закручуємо кришки і даємо напою постояти в теплі до придбання ємностями щільності. Це буде означати, що напій виділив достатню кількість вуглекислоти і став самогазированным. Маємо квас на житніх сухарях без дріжджів в холодильнику для охолодження, після чого напій можна пробувати.
Гущу з житнього хліба, що залишився в банку, можна застосовувати для приготування наступної порції напою, використовуючи її в якості закваски.