Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Квас на заквасці з житнього борошна

Квас на заквасці з житнього борошна

22-09-2016, 20:22
513
Квас на заквасці з житнього борошна
Нині квас не так популярний, як на Русі, коли цей напій застосовували не тільки для вгамування спраги, але і навіть в лікувальних цілях. Одним з кращих варіантів є квас на заквасці з житнього борошна, повний вітамінів і корисний для метаболізму. Кілька класичних варіантів приготування ми опишемо далі.

Рецепт квасу житнього борошна з закваскою


Приготування власної закваски – процес хоч і простий, але досить тривалий, тому перейдіть на нього відразу кілька днів.
Інгредієнти:

  • закваска з родзинками – 500 мл;

  • вода – 8 л;

  • цукор – 75 р.


  • Приготування
    На відро квасу необхідно заготовити приблизно 500 мл закваски, тому відберіть житнє борошно в півлітрову банку і змішайте її з парою столових ложок цукру. Почніть поступово підливати теплу воду, доводячи борошняну суміш до сметаноподібної консистенції. Для прискорення процесу дозрівання в закваску можна додати дріжджі, але варто враховувати, що їх смак не так просто вивести, а тому, альтернативою може стати родзинки (10-15 шт.), які кладуть в закваску немитими. Залиште закваску в банку об'ємом більше півлітра у теплі на кілька днів, до придбання кислинки і збільшення в об'ємі.
    Коли гуща буде готова, її можна використовувати для приготування 10 л квасу. Для цього закваску розводять водою до сметаноподібної консистенції. Далі підливають до підготовленої кашки 8-85 л гарячої води порціями. Накрийте ємність з основою квасу кришкою, укутайте і залиште на 4-5 годин або поки все не охолоне до температури приблизно 36-38 градусів. По закінченні часу до остиглої основі додають закваску. Після додавання закваски ємність з квасом знову розміщують в теплі вже на 6-7 годин, а потім його обережно зливають з гущавини, проціджують і охолоджують перед вживанням.
    Справжній квас на заквасці з житнього борошна можна готувати з решти гущі (закваски), відібравши її в баночку і перед використанням активувавши, змішавши з трьома ложками борошна і парою ложок цукру.

    Приготування квасу житнього борошна на заквасці


    Закваска для білого квасу житнього борошна робиться не менше ніж за 4 дні. У таку закваску не додають промислові дріжджі, а тому процес дозрівання може займати чимало часу, зате на виході ви отримаєте абсолютно натуральний напій.
    Інгредієнти:
    Для закваски:

  • борошно житнє – 145 г;

  • цукор – 10 г;

  • вода – 230 мл


  • Для квасу:

  • вода – 28 л;

  • закваска – 230 мл;

  • «сухий» квас – 7 ст. ложок;

  • цукор – 115 р.


  • Приготування
    Закваску слід приготувати заздалегідь, за 4 дні до змішування інгредієнтів для квасу. Змішайте приблизно половину борошна, з половиною всієї води і пучкою цукру. Залиште ємність з закваскою в теплі на цілу добу. Після, закваску підгодовують парою столових ложок борошна, невеликою кількістю води (щоб вистачило повернути сметанообразную консистенцію) і цукром. Залишаємо ще на добу. Повторюємо процедуру додавання решти інгредієнтів і настоюванням ще двічі.
    Квас на заквасці з житнього борошна

    Коли закваска буде готова, можна приступати і до приготування самого квасу. Для цього приблизно 230 мл закваски слід розвести в холодній фільтрованій воді разом з цукром і «сухим» квасом (хлібної крихтою), який можна легко придбати в будь-якому магазині. Накрийте ємність з квасом марлею і залиште в теплі на майбутні добу. По завершенні бродіння напій слід максимально обережно процідити через марлеву кришку, не зачіпаючи осаду (закваски) на дні. Після проціджування напій можна охолодити перед вживанням, а саму закваску залишити в холодильнику до наступного приготування, підгодовуючи ложкою житнього борошна щотижня.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Хлібний квас в домашніх умовах
    Хлібний квас в домашніх умовах
    У наш же час квас стає менш популярним, поступаючись або надмірно підсолодженим магазинним аналогам, або напоїв зовсім іншої категорії. Тому
    Квас на житній заквасці без дріжджів
    Квас на житній заквасці без дріжджів
    Чудово смачним і тонізуючим виходить квас, приготовлений тільки власноруч. Ви самі контролюєте міцність напою, його солодкість і насиченість. А як
    Квас із житнього ферментованого солоду — рецепт
    Квас із житнього ферментованого солоду — рецепт
    Прекрасний літній напій пропонуємо зробити вдома, самостійно. Розповімо, як з абсолютно доступних компонентів швидко створити натуральний і шалено
    Житній квас в домашніх умовах
    Житній квас в домашніх умовах
    Цей освіжаючий напій з легким смаком швидко справляється не тільки з спрагою, але і втамовує голод, освіжає і бадьорить. Далі підкажемо декілька
    Житня закваска
    Житня закваска
    Досвідчені кулінари стверджують, що ідеальний житній хліб або смачний квас краще робити без дріжджів на спеціальній заквасці. Далі максимально
    Як зробити закваску для квасу?
    Як зробити закваску для квасу?
    Закваска - дуже важливий інгредієнт для приготування одного з найпопулярніших напоїв літа - квасу. Звичайно, можна купити готову закваску, але краще