Квас на заквасці з житнього борошна
Нині квас не так популярний, як на Русі, коли цей напій застосовували не тільки для вгамування спраги, але і навіть в лікувальних цілях. Одним з кращих варіантів є квас на заквасці з житнього борошна, повний вітамінів і корисний для метаболізму. Кілька класичних варіантів приготування ми опишемо далі.
Приготування власної закваски – процес хоч і простий, але досить тривалий, тому перейдіть на нього відразу кілька днів.
Інгредієнти:
закваска з родзинками – 500 мл;
вода – 8 л;
цукор – 75 р.
Приготування
На відро квасу необхідно заготовити приблизно 500 мл закваски, тому відберіть житнє борошно в півлітрову банку і змішайте її з парою столових ложок цукру. Почніть поступово підливати теплу воду, доводячи борошняну суміш до сметаноподібної консистенції. Для прискорення процесу дозрівання в закваску можна додати дріжджі, але варто враховувати, що їх смак не так просто вивести, а тому, альтернативою може стати родзинки (10-15 шт.), які кладуть в закваску немитими. Залиште закваску в банку об'ємом більше півлітра у теплі на кілька днів, до придбання кислинки і збільшення в об'ємі.
Коли гуща буде готова, її можна використовувати для приготування 10 л квасу. Для цього закваску розводять водою до сметаноподібної консистенції. Далі підливають до підготовленої кашки 8-85 л гарячої води порціями. Накрийте ємність з основою квасу кришкою, укутайте і залиште на 4-5 годин або поки все не охолоне до температури приблизно 36-38 градусів. По закінченні часу до остиглої основі додають закваску. Після додавання закваски ємність з квасом знову розміщують в теплі вже на 6-7 годин, а потім його обережно зливають з гущавини, проціджують і охолоджують перед вживанням.
Справжній квас на заквасці з житнього борошна можна готувати з решти гущі (закваски), відібравши її в баночку і перед використанням активувавши, змішавши з трьома ложками борошна і парою ложок цукру.
Закваска для білого квасу житнього борошна робиться не менше ніж за 4 дні. У таку закваску не додають промислові дріжджі, а тому процес дозрівання може займати чимало часу, зате на виході ви отримаєте абсолютно натуральний напій.
Інгредієнти:
Для закваски:
борошно житнє – 145 г;
цукор – 10 г;
вода – 230 мл
Для квасу:
вода – 28 л;
закваска – 230 мл;
«сухий» квас – 7 ст. ложок;
цукор – 115 р.
Приготування
Закваску слід приготувати заздалегідь, за 4 дні до змішування інгредієнтів для квасу. Змішайте приблизно половину борошна, з половиною всієї води і пучкою цукру. Залиште ємність з закваскою в теплі на цілу добу. Після, закваску підгодовують парою столових ложок борошна, невеликою кількістю води (щоб вистачило повернути сметанообразную консистенцію) і цукром. Залишаємо ще на добу. Повторюємо процедуру додавання решти інгредієнтів і настоюванням ще двічі.
Коли закваска буде готова, можна приступати і до приготування самого квасу. Для цього приблизно 230 мл закваски слід розвести в холодній фільтрованій воді разом з цукром і «сухим» квасом (хлібної крихтою), який можна легко придбати в будь-якому магазині. Накрийте ємність з квасом марлею і залиште в теплі на майбутні добу. По завершенні бродіння напій слід максимально обережно процідити через марлеву кришку, не зачіпаючи осаду (закваски) на дні. Після проціджування напій можна охолодити перед вживанням, а саму закваску залишити в холодильнику до наступного приготування, підгодовуючи ложкою житнього борошна щотижня.
Рецепт квасу житнього борошна з закваскою
Приготування власної закваски – процес хоч і простий, але досить тривалий, тому перейдіть на нього відразу кілька днів.
Інгредієнти:
Приготування
На відро квасу необхідно заготовити приблизно 500 мл закваски, тому відберіть житнє борошно в півлітрову банку і змішайте її з парою столових ложок цукру. Почніть поступово підливати теплу воду, доводячи борошняну суміш до сметаноподібної консистенції. Для прискорення процесу дозрівання в закваску можна додати дріжджі, але варто враховувати, що їх смак не так просто вивести, а тому, альтернативою може стати родзинки (10-15 шт.), які кладуть в закваску немитими. Залиште закваску в банку об'ємом більше півлітра у теплі на кілька днів, до придбання кислинки і збільшення в об'ємі.
Коли гуща буде готова, її можна використовувати для приготування 10 л квасу. Для цього закваску розводять водою до сметаноподібної консистенції. Далі підливають до підготовленої кашки 8-85 л гарячої води порціями. Накрийте ємність з основою квасу кришкою, укутайте і залиште на 4-5 годин або поки все не охолоне до температури приблизно 36-38 градусів. По закінченні часу до остиглої основі додають закваску. Після додавання закваски ємність з квасом знову розміщують в теплі вже на 6-7 годин, а потім його обережно зливають з гущавини, проціджують і охолоджують перед вживанням.
Справжній квас на заквасці з житнього борошна можна готувати з решти гущі (закваски), відібравши її в баночку і перед використанням активувавши, змішавши з трьома ложками борошна і парою ложок цукру.
Приготування квасу житнього борошна на заквасці
Закваска для білого квасу житнього борошна робиться не менше ніж за 4 дні. У таку закваску не додають промислові дріжджі, а тому процес дозрівання може займати чимало часу, зате на виході ви отримаєте абсолютно натуральний напій.
Інгредієнти:
Для закваски:
Для квасу:
Приготування
Закваску слід приготувати заздалегідь, за 4 дні до змішування інгредієнтів для квасу. Змішайте приблизно половину борошна, з половиною всієї води і пучкою цукру. Залиште ємність з закваскою в теплі на цілу добу. Після, закваску підгодовують парою столових ложок борошна, невеликою кількістю води (щоб вистачило повернути сметанообразную консистенцію) і цукром. Залишаємо ще на добу. Повторюємо процедуру додавання решти інгредієнтів і настоюванням ще двічі.
Коли закваска буде готова, можна приступати і до приготування самого квасу. Для цього приблизно 230 мл закваски слід розвести в холодній фільтрованій воді разом з цукром і «сухим» квасом (хлібної крихтою), який можна легко придбати в будь-якому магазині. Накрийте ємність з квасом марлею і залиште в теплі на майбутні добу. По завершенні бродіння напій слід максимально обережно процідити через марлеву кришку, не зачіпаючи осаду (закваски) на дні. Після проціджування напій можна охолодити перед вживанням, а саму закваску залишити в холодильнику до наступного приготування, підгодовуючи ложкою житнього борошна щотижня.
Рекомендуємо добрі рецепти
Хлібний квас в домашніх умовах
У наш же час квас стає менш популярним, поступаючись або надмірно підсолодженим магазинним аналогам, або напоїв зовсім іншої категорії. Тому
Квас на житній заквасці без дріжджів
Чудово смачним і тонізуючим виходить квас, приготовлений тільки власноруч. Ви самі контролюєте міцність напою, його солодкість і насиченість. А як
Квас із житнього ферментованого солоду — рецепт
Прекрасний літній напій пропонуємо зробити вдома, самостійно. Розповімо, як з абсолютно доступних компонентів швидко створити натуральний і шалено
Житній квас в домашніх умовах
Цей освіжаючий напій з легким смаком швидко справляється не тільки з спрагою, але і втамовує голод, освіжає і бадьорить. Далі підкажемо декілька
Житня закваска
Досвідчені кулінари стверджують, що ідеальний житній хліб або смачний квас краще робити без дріжджів на спеціальній заквасці. Далі максимально
Як зробити закваску для квасу?
Закваска - дуже важливий інгредієнт для приготування одного з найпопулярніших напоїв літа - квасу. Звичайно, можна купити готову закваску, але краще