Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Житня закваска

Житня закваска

22-09-2016, 13:35
723
Житня закваска
Для тих, хто пече хліб або заводить квас вдома власноруч, ми розповімо, як зробити самостійно житню закваску, яка зробить домашні вироби більш корисними і позбавить їх від запаху дріжджів.

Закваска для квасу житнього борошна - рецепт


Інгредієнти:

  • борошно житнє – 300 г;

  • очищена вода – 200 мл;

  • цукровий пісок – 10 р.


  • Приготування
    Готується житня закваска абсолютно нескладно, але досить довго. Тому запасаємося терпінням, необхідним набором продуктів, а він у нас примітивний, і приступаємо.
    Спочатку відміряємо сто мілілітрів житнього борошна в баночку, всипаємо туди ж чотири столові ложки (приблизно 120 г) житнього борошна і перемішуємо. На цьому ж етапі додаємо трохи цукру. Масу ретельно вимішуємо. Її текстура повинна бути, як у сметани. Прикриваємо ємність із заготівлею зволоженим марлевим або тканинним відрізу і залишаємо в теплі на добу. По закінченні часу масу в банку необхідно «підгодувати». Для цього додаємо пару столових ложок борошна житнього і вливаємо трохи водички, щоб отримати початкову густоту, і гарненько перемішуємо. Знову прикриваємо ємність вологою тканиною або марлею і залишаємо на добу. «Підгодовуємо» закваску тим ж способом, додавши пару солових ложок борошна і трохи водички. Ще через добу заготівля повинна вже мати кислуватий запах і смак. Додаємо знову пару ложок борошна і води, розмішуємо і даємо постояти ще двадцять чотири години.
    По закінченні часу, якщо все було виконано правильно і температурні умови сприятливі, закваска буде готова. Це можна визначити по характерному кислого запаху, смаку і пінистої консистенції заготовки.
    Перед застосуванням закваску «підгодовуємо» двома столовими ложками борошна і водою, відбираємо необхідну кількість продукту для приготування квасу або хліба і ставимо ємність під кришкою в холодильник. Перед подальшим використанням закваску слід витримати протягом декількох годин при кімнатних умовах і знову «підгодувати». Підгодівлю слід робити не рідше одного разу в сім днів, інакше закваска загине.

    Як зробити житньо-пшеничне закваску для хліба - рецепт


    Інгредієнти:
    Для старту:

  • борошно житнє (цільнозернові або обдирне) – 50 р;

  • вода очищена – до 100 мл;

  • борошно пшеничне – 50 р.;


  • Для 2-го етапу на одну підгодівлю:

  • первинна закваска – 75 г;

  • борошно житнє (цільнозернові або обдирне) – 55 г;

  • вода очищена – 75 мл;

  • борошно пшеничне – 50 р.;


  • Для 3-го етапу на одну підгодівлю:

  • первинна закваска – 75 г;

  • вода очищена – 75 мл;

  • борошно пшеничне – 75 р.


  • Приготування
    Закваска для приготування хліба повинна мати достатню підйомну силу. В ідеалі така заготовка на кінцевому етапі приготування повинна збільшуватися в обсязі як мінімум удвічі. Щоб отримати бажаний результат при приготуванні закваски мука повинна бути відповідного якості. Не слід брати вибілену борошно вищого сорту, а також продукт з високим вмістом клейковини. Температурні умови також необхідно підтримувати відповідні - закваска має визрівати в теплі при температурі не менше 28 градусів.
    Отже, спочатку змішуємо рівну кількість пшеничного та житнього борошна, заливаємо суміш водою, ретельно розмішуємо і залишаємо на дві доби в теплі, прикривши тканинним або марлевим відрізу.
    З часом повинні з'явитися перші ознаки бродіння - бульбашки на поверхні і легкий, іноді не зовсім приємний запах.
    На наступному етапі необхідно буде два рази в день «підгодовувати» закваску черговою порцією борошна і води. Для цього ми будемо використовувати не всю порцію закваски, а тільки її частина. Строго дотримуємося при цьому пропорції. Кількість закваски, борошна і води за вагою повинно бути однаковим. Ознакою готовності закваски на цьому етапі будуть ознаки бродіння не тільки на поверхні, а в товщі всього обсягу заготівлі і зміна запаху на приємно кислуватий. Як правило, це відбувається на п'яту добу життя закваски.
    На третьому етапі закваска повинна набрати чинності і почати виростати в об'ємі в два, а то і в три рази. Для цього також як і на попередньому етапі «підгодовуємо» закваску два рази на добу, тільки використовувати у подальшому ми будемо тільки пшеничне борошно. Не забуваємо дотримуватися пропорції, зазначені в рецептурі. Через пару днів результат повинен порадувати вас прекрасною підйомною силою закваски, яка зробить домашній хліб пишним і повітряним.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Квас на житній заквасці без дріжджів
    Квас на житній заквасці без дріжджів
    Чудово смачним і тонізуючим виходить квас, приготовлений тільки власноруч. Ви самі контролюєте міцність напою, його солодкість і насиченість. А як
    Квас на заквасці з житнього борошна
    Квас на заквасці з житнього борошна
    По-справжньому корисний квас не знайдеш на прилавку супермаркету, його варто готувати самотужки, за перевіреними рецептами. Кращим варіантом
    Закваска для бездріжджового хліба
    Закваска для бездріжджового хліба
    Всім відомо про користь бездріжджового хліба, виготовленого на спеціальній заквасці. Але не всі знають, як зробити вдома саму базу, а багато хто
    Бездріжджовий хліб в духовці
    Бездріжджовий хліб в духовці
    Спекти власноруч бездріжджовий хліб не складніше, ніж виготовити його пишний аналог. Головне завчасно зробити правильну, якісну закваску або взагалі
    Житній хліб на заквасці
    Житній хліб на заквасці
    Домашній хліб житній заквасці - смачна і корисна складова будь-якого обіду. А як його правильно і смачно приготувати ми розповімо в нашій статті.
    Хліб без дріжджів в хлібопічці
    Хліб без дріжджів в хлібопічці
    Любителів бездріжджового хліба дуже багато, а тому сьогодні ми вирішили розповісти про рецепти його приготування, причому не про простих, а для вашої