Вернуться назад Распечатать

Закваска для бездріжджового хліба

Закваска для бездріжджового хліба
Насправді зробити бездріжджовий основу для домашнього хліба легко і просто. Єдине, що потрібно від вас - це сама малість ваших зусиль і часу на дозрівання продукту.

Закваска для бездріжджового хліба в домашніх умовах - рецепт


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 410 г;

  • вода очищена – 225 г;

  • мед квітковий рідкий – 10 р.


  • Приготування
    Спочатку, беручись за приготування закваски для бездріжджового хліба, змішуємо дві третини склянки води, з такою ж кількістю борошна і медом і залишаємо в теплі на дві доби. За цей час маса повинна почати бродити і повинен відчутися кислуватий запах. Додаємо до неї ще таку ж кількість води і склянку просіяного борошна, перемішуємо і ставимо в тепле місце ще на добу. Тепер знову висипаємо склянку борошна, вливаємо дві третини склянки води і витримуємо закваску ще двадцять чотири години. На цьому етапі закваска сильно пінитися і має різкий алкогольний запах. Востаннє додаємо трохи борошна і води і даємо постояти масі дванадцять годин. Після закінчення часу закваска буде готова, можна перекласти її в скляну баночку, прикрити кришкою і прибрати на зберігання на полицю холодильника.

    Як зробити закваску для бездріжджового хліба на кефірі?


    Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 165 г;

  • кефір (бажано домашній з незбираного молока) – 245 мл;


  • Приготування
    Щоб приготувати хлібну закваску на кефірі, останній наливаємо у відповідну глибоку миску або іншу посудину, яку необхідно прикрити додатково марлевим відрізу. Залишаємо ємність з кефіром при кімнатних умовах на три доби. За цей час кисломолочний продукт повинен добре прокиснуть і відокремити рідку основу. Тепер всипаємо в посудину з кефіром борошно в такій кількості, щоб отримати консистенцію тесту як для приготування оладок. Знову прикриваємо після цього ємність марлею і залишаємо на столі ще на добу, не розмішуючи. По закінченні часу знову підсипаємо борошно і знову досягаємо тієї ж консистенції. Години через чотири закваска буде готова.
    Рекомендуємо, щоб уникнути втечі закваски використовувати для її приготування досить глибоку посудину набагато більшого обсягу, ніж первісне кількість компонентів, так як маса сильно піниться і збільшується в об'ємі в процесі дозрівання.

    Як зберігати закваску для бездріжджового хліба?


    Будь-яку закваску для бездріжджового хліба можна зберігати в холодильнику до передбачуваного використання від десяти до
    Закваска для бездріжджового хліба
    чотирнадцяти днів. Після використання деякої кількості закваски для випічки або ж просто по закінченні зазначеного часу закваску треба «підгодувати». Для цього додаємо в баночку воду і борошно в такій кількості, щоб відновити первісний обсяг і текстуру продукту і залишаємо його годин на шість в теплі, після чого знову можемо прибирати в холодильник, прикривши банку кришкою. Якщо за цей час закваска вам не знадобилася, і ви плануєте використовувати її набагато пізніше, щоб зберегти її властивості, відбираємо деяку кількість продукту і просто викидаємо, а основну його порцію точно також «підгодовуємо» борошном і водою, відновлюючи обсяг.