» » Як солити гриби?

Як солити гриби?

Як солити гриби?
Існує маса способів заготівлі грибів на зиму. Їх можна засушити , заморозити, замаринувати або засолити. Ми сьогодні зупинимося на останньому варіанті і розповімо, як правильно солити гриби.

Як правильно солити гриби в банках на зиму?


Інгредієнти:

  • гриби;

  • сіль;

  • часник;

  • горошини запашного перцю;

  • горошки чорного перцю;

  • лаврові листочки;

  • кріп;

  • корінь і листя хріну;

  • гілки і листя чорної смородини;

  • гілки і листя вишні;

  • гвоздика;

  • кмин.


  • Приготування
    До засолюванні придатні практично всі гриби, але особливо добре себе проявляють трубчасті грибочки, зокрема молочники. Краще якщо вони будуть молоді та міцні, в іншому випадку капелюшки після засолювання стануть в'ялими і не хрусткими.
    Після збору гриби рассортировываем в різні ємності, гарненько промиваємо, у маслюків та сироїжок обов'язково знімаємо шкірку з капелюшків. Рижики і сироїжки не можна промивати перед засолюванням, а тільки стерти забруднення за допомогою серветок і відразу ж укладати в банки, пересипаючи сіллю. Отримаємо так звану суху засолювання. Багато видів млечников необхідно перед солінням вимочити у воді від двох до п'яти діб, а потім знову добре промити.
    Поки з грибочків стікає вода, в заздалегідь підготовлені стерильні трилітрові банки укладаємо на дно бажані спеції. Тут немає чітких рекомендацій, і ви можете використовувати прянощі, запропоновані в інгредієнтах, або будь-які інші, чиї аромати вам найбільш до вподоби. Деякі господині використовують тільки класичні лаврушки і запашний перець, а інші наповнюють грибочки цілим пряним букетом. Зазначимо, що додавання кореня і листя хрону в деякій мірі запобігає соління від появи цвілі, але якщо вам не подобається його смак, то можна обійтися і без нього.
    Поверх прянощів укладаємо в банку гриби шарами за п'ять сантиметрів, і пересипаємо їх не йодованої крупною сіллю з розрахунку сорок грам на один кілограм грибів. Прикриваємо грибочки чистою бавовняною тканиною і покласти зверху вантаж. У нашому випадку можна скористатися наповненою водою пляшкою, легко входить в горлечко банки або ж наповнити пакет водою, зав'язати і підстрахувати його ще парочкою таких пакетів. Через деякий час грибочки почнуть осідати, пустять сік і опиняться в розсолі. Додаємо кожні два дні гриби в банку, поки вона повністю не наповниться, а потім прибираємо для подальшого просолювання і зберігання в холодильник. Також необхідно періодично міняти тканину і споліскувати використовуваний гніт.
    Рижики звичайно готові через десять-дванадцять днів, а решта грибочки через півтора-два місяці соління.

    Соління грибів у домашніх умовах гарячим способом


    Інгредієнти:

  • гриби – 5 кг;

  • сіль – 100 г;

  • фільтрована вода – 250-300 мл;

  • часник – 5-7 зубців;

  • горошини запашного перцю – 15-20 горошин;

  • горошки чорного перцю – 25-30 горошин;

  • лаврове листя – 10 шт.;

  • кріп;

  • рослинна нерафінована олія.


  • Приготування
    В емальовану ємність вливаємо фільтровану воду, додаємо сіль і закладаємо попередньо вимиті і при необхідності очищені грибочки. Витримуємо їх на вогні, помішуючи, протягом двадцяти п'яти хвилин від моменту повного кипіння, вимикаємо вогонь і залишаємо в розсолі до повного охолодження.
    На дно кожної сухою стерильною літрової банки укладаємо по 3-4 горошини запашного і 5-6 горошин чорного перцю. Заповнюємо ємності грибочками, чергуючи з кропом і подрібненим часником, зверху додаємо по
    Як солити гриби?
    два лаврових листа. Розсіл повинен повністю покривати гриби.
    Зверху наливаємо рослинне ароматне масло шаром приблизно п'ять міліметрів, прикриваємо банку капроновою кришкою, поміщаємо її в поліетиленовий пакет, і ставимо в холодильник. Такі грибочки будуть готові не раніше ніж через два-три місяці. Якщо ви бажаєте отримати більш швидкий «солоний» результат, то грибочки необхідно витримати від 24 до 48 годин при кімнатній температурі, й тільки тоді відправити в холодильник.
    З такої кількості грибів виходить приблизно п'ять літрових баночок заготовки.
    Додав: admin | 26-11-2015, 14:09
    Переглядів: 412