» » Баклажани з зеленню

Баклажани з зеленню

Баклажани з зеленню
Баклажани – надзвичайно корисні і смачні плоди, які можна заготовлювати на зиму різними способами.
Наводимо деякі рецепти приготування баклажанів на зиму .
Для заготівлі підходять будь-які сорти баклажанів, проте краще вибирати плоди без вад приблизно однакового розміру середньої стиглості.

Солоні баклажани з часником і зеленню в маслі – традиційний рецепт


Інгредієнти:

  • баклажани;

  • часник;

  • зелень різна, свіжа (петрушка, кінза, базилік, кріп з тонкими стеблами);

  • листя чорної смородини, дуба і вишні;

  • сіль;

  • олія рослинна (соняшникова) холодного віджиму.


  • Приготування
    Баклажани проварюємо цілком в трохи підсоленій воді протягом 5-8 хвилин при слабкому кипінні. Зливаємо воду і охолодити, після чого відрізаємо верхівки з плодоніжками. Кожен баклажан з кінця розрізаємо уздовж, але не до кінця, а на 2/3-3/4 довжини.
    Тепер нам знадобляться дві великих дерев'яних обробних дошки. Одну з дощок встановлюємо на край столу (з виступом за край на 1-2 сантиметри), з протилежної сторони під край дошки кладемо який-небудь предмет, щоб був невеликий ухил для стікання виділяються з проварених баклажанів рідини. Викладаємо проварені баклажани на дошку розрізаною стороною до схилу вниз, а зверху кладемо іншу дошку і придавлюємо її гнітом. Під край столу ставимо таз і залишаємо на 1-2 години.
    До часу, коли баклажани будуть готові, нам треба потовкти часник з невеликою кількістю солі з розрахунку 1-2 зубчики + 1 щіпка солі на 1 баклажан. Зелень нарубим дрібно і змішаємо з товченим часником (можна застосувати блендер). Стебла кропу запарим в окропі (стебел треба за кількістю баклажанів).
    Коли рідина з баклажанів перестала стікати активно, начиняємо кожен невеликою кількістю (1-2 ч. ложки) часниково-зеленої олійно-солоної пасти. Кінчик стебла кропу закладаємо кінцем в розріз і обв'язуємо (обмотуємо) навколо кожен плід.
    На дно керамічної або скляної ємності, або просто великий, але невисокою емальованої каструлі без сколів, викладаємо промиті листя смородини, дуба і вишні, а зверху – фаршировані часниково-зеленою масою баклажани. Заливаємо шар маслом і викладаємо наступний. Коли каструля заповнена майже доверху, заливаємо масло так,щоб баклажани були завантажені майже повністю. Закладаємо зверху кришку від каструлі меншого діаметру. І ставимо поверх неї чисті гладкі камені для гніту. Накриваємо каструлю кришкою за розміром (щоб нічого зайвого в неї не потрапило) і поміщаємо в льох або на засклену лоджію. Готове буде через тиждень, а можна зберігати до весни, виймаючи баклажани по мірі потреби. Чудова страва до картоплі і м'яса.

    Мариновані баклажани з помідорами, зеленню, часником


    Інгредієнти:

  • баклажани – 1 кг;

  • помідори стиглі, щільні – 1 кг;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.

  • часник – 5-8 зубчиків;

  • перець червоний гострий – 1 шт.;

  • зелень свіжа різна – пучок;

  • сухі спеції (перець горошком 5-8 шт., лаврове листя 3-5 листочків, гвоздика 2-3 суцвіття).

  • олія холодного віджиму – близько 100 мл;

  • сіль – 1 ст. ложка;

  • вода – 1 л;

  • оцет столовий 5-9%– 1-2 ст. ложки.
  • Баклажани з зеленню


    Приготування
    Нарізаємо баклажани кружечками і покласти в миску з холодною водою на 10 хвилин, потім воду зливаємо. Помідори і цибуля теж нарізаємо кружечками. Закладаємо в стерилізовані скляні банки ємністю не більше 1 л) спочатку часник, червоний гострий перчик і спеції, а зверху – шарами – кружечки баклажанів, цибулі і помідорів.
    Робимо гарячий маринад. Кип'ятимо воду, розчиняємо в ній сіль і проварюємо протягом 2-3-х хвилин. Вимикаємо вогонь і вливаємо в маринад масло і оцет. Заливаємо цю суміш у банки з баклажанами та помідорами. Закатуємо стерилізованими кришками, перевертаємо і накриваємо старою ковдрою.
    Додав: admin | 5-07-2015, 17:42
    Переглядів: 1014