Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Баклажани з капустою на зиму

Баклажани з капустою на зиму

16-03-2015, 13:40
1 845
Баклажани з капустою на зиму
Квашені і мариновані баклажани з капустою гарні і як закуска для застілля, і просто як додаток до смаженої картопельки. Для квашення і маринування використовують молоді плоди розміром 14-16 див. Перед фаршем баклажани надрізають уздовж плоду на 3/4 довжини, не доходячи до плодоніжки 4-5 див. В якості гніту зазвичай використовують пластикові пляшки різного об'єму з водою. Подгнетним колом може також служити дерев'яний круг або звичайна пластикова тарілка, чисто вимита в содовому розчині. Розсіл при квашенні повинен бути вище подгнетного кола на пару сантиметрів, а піну необхідно регулярно прибирати.

Квашені баклажани з капустою


Інгредієнти:

  • баклажани - 15 кг;

  • капуста - 400 г;

  • морква - 100 г;

  • перець болгарський - 2 шт.;

  • часник - 2 зубчики;

  • вода - 15 л;

  • сіль - 70 г;

  • перець чилі або чорний мелений - за бажанням.


  • Приготування
    Баклажани миємо, відрізаємо плодоніжку і наколюємо виделкою в декількох місцях. Потім відварюємо протягом 5 хвилин після закипання води і виймаємо з каструлі. Капусту тонко шаткуємо, моркву натираємо на тертці, перець тонко ріжемо, часник пропускаємо через чеснокодавку, змішуємо все, додаємо сіль і залишаємо на кілька хвилин. Кип'ятимо воду з сіллю і остуджуємо.
    Відварені баклажани трохи охолоджуємо, надрізаємо навпіл, віджимаємо сік і фаршируємо нарізаними овочами. Замотуємо баклажани з начинкою ниткою і складаємо в глибоку миску, заливаємо охолодженим розсолом і зверху кладемо гніт. Залишаємо баклажани в теплому місці на 3 дні. Через 3 дні баклажани готові, при подачі овочі можна злегка збризкати рослинним маслом.

    Солоні баклажани з капустою


    Інгредієнти:

  • баклажани - 10 кг;

  • капуста - 1 кг;

  • цибуля ріпчаста - 1 кг;

  • бадилля моркви - 300 г;

  • сіль - за обсягом (1 ст. ложка на 1 кг фаршу);

  • рослинне масло - для обсмажування;

  • часник - 1 головка.


  • Приготування
    Цибулю і зелень моркви дрібно нарізаємо і пасеруємо на розігрітому рослинному маслі, потім знімаємо з плити і змішати з подрібненим часником. Капусту шаткуємо тонкими смужками і бланшируем в окропі 1 хвилину, потім охолоджуємо в холодній воді, даємо стекти. Всі інгредієнти фаршу змішуємо і солимо з розрахунку 1 ст. ложка на 1 кг фаршу.
    Баклажани бланшируем в підсоленому окропі протягом 5 хвилин, охолоджуємо і надрізаємо уздовж, начиняємо фаршем, перетягуємо ниткою і щільно укладаємо в ємність.
    На дно посудини кладемо капустяне листя і ними ж потім вкриваємо овочі зверху. Готуємо розсіл: 2 ст. ложки солі на 1 л води. Потім заливаємо укладені овочі розсолом. Протягом 1-2 доби витримуємо при кімнатній температурі, потім зберігаємо при температурі 1-4 градуси. Через 30-35 днів фаршировані баклажани готові.

    Мариновані баклажани з капустою


    Інгредієнти:

  • баклажани - 3 кг;

  • капуста - 3 кг;

  • морква - 600 г;

  • масло рослинне - 500 г;

  • цибуля - 2 шт.;

  • зелень селери - 2 пучка;

  • лимон - 2 шт.;

  • мед - 2 ст. ложки;

  • кріп - за смаком;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Баклажани миємо й бланшируем в киплячій воді 5 хвилин. Виймаємо баклажани, робимо надріз і кладемо овочі під нахилом з прес, даючи стекти рідини. Капусту тонко шаткуємо, моркву тремо на тертці, все додаємо сіль, капусту приминаем і перемішуємо. Потім додаємо сік лимонів і перець, знову перемішуємо.
    На сковороді розігріваємо 300 г рослинної олії і обсмажуємо нашатковану цибулю, потім цибулю прибираємо, а на сковороду в гаряче
    Баклажани з капустою на зиму
    масло викладаємо мед, перемішуємо. Потім поливаємо гарячим маринадом капусту і все добре перемішуємо.
    Баклажани фаршируємо начинкою і перев'язуємо стеблинками селери. Укладаємо овочі в емальований посуд, зверху ставимо прес і залишаємо на 30 хвилин, щоб баклажани щільно просіли. Потім прибираємо гніт і заливаємо рештою олією, намагаючись, щоб були вкриті всі баклажани. Зверху закриваємо кришкою і залишаємо на холоді, через 2 доби мариновані баклажани готові. Ці баклажани, заготовлені на зиму необхідно тримати в холодному місці постійно, в теплі вони скисають.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    В'ялені баклажани
    В'ялені баклажани
    В'ялені баклажани - це проста і смачна закуска до горілочки або до гарячої картоплі, яка без сумніву сподобається багатьом. І ми зараз вам розповімо,
    Тушкована капуста з баклажанами
    Тушкована капуста з баклажанами
    Ваше повсякденне меню можуть чудово урізноманітнити страви з тушкованих овочів. І сьогодні ми пропонуємо вам приготувати тушковану капусту з
    Баклажани з бринзою
    Баклажани з бринзою
    Бринза - це дуже смачна різновид сиру. Її використовують у створенні самих різних блюд. І сьогодні ми хочемо вам запропонувати кілька вишуканих
    Баклажани в духовці з помідорами
    Баклажани в духовці з помідорами
    Баклажани, запечені з помідорами - дивовижно соковита закуска з приємним ароматом, яка неодмінно прикрасить ваш святковий стіл. У нашій статті ми
    Заготовки на зиму з баклажанів
    Заготовки на зиму з баклажанів
    Ваш город або дачну ділянку порадував вас хорошим урожаєм баклажанів? Або ж ви далекі від садово-городніх робіт, але при цьому жити не можете без
    Як приготувати баклажани в мультиварці?
    Як приготувати баклажани в мультиварці?
    Баклажани - це популярні овочі, страви з яких подаються як в гарячому, так і в холодному вигляді. Ці овочі, приготовані в мультиварці, зберігають