Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Березовий сік - заготівля

Березовий сік - заготівля

16-03-2015, 13:23
1 309
Березовий сік - заготівля
Березовий сік або пасоку люблять багато хто, але хтось купує його готовим, а у когось є традиція - ранньою весною займатися заготівлею березового соку. Але якщо вам дуже хочеться законсервувати березовий сік на зиму, потрібно знати, як це правильно робити, оскільки інші способи заготівлі дозволяють зберегти березовий сік максимум до середини літа. Ось про рецепті консервованого березового соку і способи його заготівлі взапас ми і поговоримо докладніше.

Як консервувати березовий сік?


Якщо є бажання зберегти березовий сік до зими, то його треба консервувати, як звичайні заготовки на зиму, шляхом пастеризації і подальшої закачування металевими кришками. Ось пара найпопулярніших способів.
Спосіб 1
Якщо закочувати березовий сік, як написано в цьому рецепті, то потрібно крім самого продукту підготувати цукор, лимонну кислоту і лимон або апельсин. Цукру беремо по 2 столові ложки на кожен літр соку, лимонної кислоти потрібно на кінчику ножа, цитрусових - за смаком.
Нарізаємо тонкими часточками лимон (апельсин) і кладемо в ємність з березовим соком, туди ж відправляємо цукор і лимонну кислоту. Даємо соку закипіти і розливаємо по попередньо простерилизованним банкам. У кожну банку кладемо по часточці лимона і швиденько закатуємо. Залишаємо сік до повного охолодження, а після відправляємо на зберігання.
Спосіб 2
Для заготівлі березового соку цим способом крім самого соку потрібні дріжджі, з розрахунку 20 г на 1 літр.
Сік наливаємо в каструлю, підігріваємо і розвести в ньому дріжджі. Після сік виставляємо на холод на 4 дні. Після чотирьох днів, сік розливаємо по стерильним банкам і закатуємо.

Заготівля і зберігання березового соку до літа


Як законсервувати березовий сік розібралися, але не всі зможуть дотерпіти до зими, так і при тепловій обробці деякі корисні якості втрачаються. А тому березовий сік краще пити свіжим, або приготувати один із смачних напоїв, які зможуть радувати вас своїм смаком і корисністю до середини літа.
Квас з березового соку
На 15 літра березового соку потрібно взяти 15-20 штук родзинок, 2 столові ложки цукру.
Розливаємо В пляшки свіжий, тільки що зібраний, сік, кладемо родзинки і цукор. Також можна додати цедру апельсина або лимона. Пляшки щільно закриваємо і виносимо на холод. Зберігати пляшки краще в лежачому положенні. Через 3 місяці пінний напій буде готовий. П'ють такий квас з додаванням цукру або без нього, кому як подобається.
Освіжаючий напій з березового соку
Потрібні сушені яблука та груші і цукор - 1 літрова банка на 10 літрів березового соку.
Сік зливаємо у велику каструлю, додаємо цукор. Сухофрукти зав'язуємо в марлю і опускаємо в сік. Закриваємо каструлю і ставимо на холод, в ідеалі в льох. Напій буде готовий через 25-3 місяці.
Березовик
Справжні фанати березового соку можуть спробувати приготувати ось такий напій. На 5 літрів березового соку потрібно взяти 1 літр портвейну, 2 лимона і 16 кг цукру.
Вимиті лимони нарізаємо, разом з цедрою, шматочками. Видаляємо кісточки. У каструлю (бочонок) виливаємо портвейн, сік, додаємо лимон і цукор. Закрити посудину кришкою і виносимо на холод. Через 2 місяці розливаємо березовик по пляшках і добре їх закорковуємо.
Березовий сік - заготівля
Ті, хто роблять березовик не вперше, радять кріпити пробки до пляшках дротом, щоб не злетіли. Пляшки зберігають у лежачому положенні на холоді (у погребі). Пити березовик можна через чотири тижні після розливу по пляшках.
Березовий оцет
Якщо любите натуральний оцет, то може спробувати приготувати з березового соку. Знадобиться 2 літри соку, 40 грам меду і 100 грам горілки.
Всі продукти змішуємо в каструлі або діжці. Прикриваємо тару марлею і ставимо в тепло. Через 2-3 місяці оцет буде готовий. Його потрібно розлити по пляшках і відправити на зберігання в холодне місце.
Рекомендуємо добрі рецепти
Морс із заморожених ягід
Морс із заморожених ягід
Морс з ягід готують досить часто, оскільки він містить в собі дуже багато вітамінів. Але як бути, якщо ягоди є тільки заморожені? Звичайно ж, зробити
Квас з березового соку
Квас з березового соку
Хочете приготувати смачних квас, але не знаєте як? У цій статті ми розповімо про рецепти цього напою з березового соку. Він виходить ароматним, та
Яблучний квас
Яблучний квас
Яблучний квас - один з небагатьох напоїв, які підходять для вживання як в холодну, так і в теплу пору. Взимку яблучний квас можна пити з медом у
Грушевий сік
Грушевий сік
Грушевий сік - це корисний напій, який досить просто приготувати в домашніх умовах. Ми пропонуємо вам кілька цікавих рецептів цього напою в чистому
Сік з кабачків
Сік з кабачків
Якщо вам набридли звички соки з яблук, цитрусових та інших фруктів, рекомендуємо приготувати незвичайний сік з кабачків. Ми впевнені такий корисний
Хлібний квас
Хлібний квас
Квас - це смачний і корисний напій російської кухні, а також чудова основа для багатьох страв. Варіантів його приготування досить багато. І сьогодні