Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Варення з хурми

Варення з хурми

16-03-2015, 12:02
931
Варення з хурми
Хурма культивується в Кореї, Японії, Сполучених Штатах, країнах Середземномор'я та Центральної Азії. Існують терпкі і нетерпкие сорти хурми. Останні здатні виростати тільки в теплому кліматі.
Нетерпка хурма має плоскі плоди без кісточок, і є її можна навіть недозрелой і жорсткої - як яблука. Терпкий смак терпкою хурми пояснюється великим вмістом у ній танінів - рослинних фенольних сполук, які відрізняються сильними дублячими властивостями.
В Японії дуже популярна засушенная хурма, яка йде там і на виробництво саке. В інших країнах з хурми готують сидри, пиво, лікери. Природно, дуже активно хурма використовується в кондитерській справі.

Варять чи варення з хурми?


Треба уточнити, що класичний варіант варення ми зможемо приготувати тільки з хурми нетерпких сортів. І це тому, що, як згадувалося вище, її плоди цілком придатні до вживання навіть тоді, коли вони ще тверді і не дуже стиглі. Тобто, цю хурму можна різати - так само, як ріжуть на варення ті ж яблука або айву.
Однак на більшості європейських ринків до продажу пропонується хурма в'язких сортів, яку можливо тільки після того, як вона остаточно поспіє і стане зовсім м'якою. Ці плоди ми практично п'ємо - як рідина, і зварити традиційне варення з цієї поспевшей хурми складно. Але ми цілком можемо приготувати з такої хурми варення у вигляді джему.

Як приготувати варення з хурми?


Перед тим, як варити варення, приберіть з купленої плоди хурми з темними плямочками або потріскані - якщо вам попалися. А коли ваше варення з хурми буде готове, прийміть до відома, що воно ідеально поєднується з добре дозрілими сирами.
Рецепт перший
Інгредієнти

  • 400 г стиглої очищеної хурми;

  • 200 г цукру;

  • 1/2 чайної ложки імбиру;

  • 1 паличка кориці.


  • Приготування
    Варимо м'якоть хурми з цукром і корицею - до тих пір, поки наша суміш не стане густою. В кінці додаємо імбир, даємо ще раз закипіти і знімаємо з вогню.
    Рецепт другої
    Інгредієнти

  • 8 штук стиглої хурми, очищеної і пропущеної через блендер;

  • 1 стигле солодке яблуко середнього розміру, пропущене через блендер;

  • 1/4 чайної чашки лимонного соку;

  • 600 г цукру (краще - чорного);

  • 50 мл лікеру Grand Marnier;

  • 2 палички кориці.


  • Приготування
    Виливаємо в каструльку м'якоть хурми і яблука і варимо приблизно 15-20 хвилин, постійно заважаючи. Знімаємо з вогню на 45 хвилин. Потім додаємо цукор, лимонний сік і продовжуємо варити на середньому вогні до тих пір, поки наша суміш не загусне. (Якщо знадобиться - у процесі варіння акуратно знімаємо пінку). У самому кінці додаємо палички кориці і лікер.

    Рецепт третій
    Інгредієнти

  • 8 штук стиглої хурми, очищеної і протертою (або пропущеної через блендер);

  • 1/4 чайної чашки лимонного соку;

  • 750 р цукру;

  • 4 листочка желатину.


  • Приготування
    Варимо м'якоть хурми приблизно 15-20 хвилин, постійно перемішуючи. Прибираємо каструльку з вогню на 45 хвилин, потім додаємо цукор і продовжуємо варити на середньому вогні. При помішуванні знімаємо пінку, якщо знадобиться. Перед кінцем варіння додаємо листочки желатину, попередньо замочені у холодній воді і вичавлені - оскільки хурма не має достатньо пектину. Разом з желатином додаємо лимонний сік.
    Ще кілька секретів:

  • Покладіть трохи варення на блюдце і нахиліть його. Якщо варення не потекло - значить, воно готове.

  • У процесі варіння можна додати до хурмі волоські горіхи - щоб збагатити смак варення.


  • Рецепт четвертий
    Інгредієнти

  • 4 чайні чашки м'якоті хурми (приблизно 5-6 плодів);

  • сік 1 великого лимона;

  • 2 чайні чашки меду;
  • Варення з хурми

  • 1/2 чайної чашки води;

  • за бажанням - кориця, мускатний горіх, імбир і гвоздика.


  • Приготування
    Складаємо в каструльку всі наші складові і, постійно помішуючи дерев'яною ложкою, варимо до тих пір, поки не піде вся рідина. Перекладаємо готове варення в простерилізовані банки і зберігати його в холодильнику.
    На закінчення хочеться додати ось що. Іноді вже готове варення з хурми має терпкий смак. Чому? Варення в'яже навіть у тому випадку, якщо на 1-15 кілограма стиглої хурми попадеться всього один недозрілий плід - майте це на увазі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Страви з хурми
    Страви з хурми
    Хурма - корисний і смачний фрукт, особливо в холодну пору року, коли так не вистачає свіжих овочів і фруктів. А чи знаєте ви, що з цього плоду можна
    Як вибрати хурму?
    Як вибрати хурму?
    Хурма - ароматна і м'яка ягода, яку обожнюють багато. Її можна вживати як самостійно, так і використовувати в приготуванні салатів, випічки, желе і
    Лимонний джем
    Лимонний джем
    Якщо ви любите лимони, то вам доведеться по душі і джем з цього сонячного фрукта. Зварити це диво-ласощі легко, та й зберігати дуже просто. Але
    Пиріг з хурмою - рецепт
    Пиріг з хурмою - рецепт
    Пиріг з хурмою виходить апетитним, ароматним і повітряним. Таке ласощі сподобається як дорослим, так і дітям. У нашій статті ми підібрали кілька