Хурма культивується в Кореї, Японії, Сполучених Штатах, країнах Середземномор'я та Центральної Азії. Існують терпкі і нетерпкие сорти хурми. Останні здатні виростати тільки в теплому кліматі.
Нетерпка хурма має плоскі плоди без кісточок, і є її можна навіть недозрелой і жорсткої - як яблука. Терпкий смак терпкою хурми пояснюється великим вмістом у ній танінів - рослинних фенольних сполук, які відрізняються сильними дублячими властивостями.
В Японії дуже популярна засушенная хурма, яка йде там і на виробництво саке. В інших країнах з хурми готують сидри, пиво, лікери. Природно, дуже активно хурма використовується в кондитерській справі.
Варять чи варення з хурми?
Треба уточнити, що класичний варіант варення ми зможемо приготувати тільки з хурми нетерпких сортів. І це тому, що, як згадувалося вище, її плоди цілком придатні до вживання навіть тоді, коли вони ще тверді і не дуже стиглі. Тобто, цю хурму можна різати - так само, як ріжуть на варення ті ж яблука або айву.
Однак на більшості європейських ринків до продажу пропонується хурма в'язких сортів, яку можливо тільки після того, як вона остаточно поспіє і стане зовсім м'якою. Ці плоди ми практично п'ємо - як рідина, і зварити традиційне варення з цієї поспевшей хурми складно. Але ми цілком можемо приготувати з такої хурми варення у вигляді джему.
Як приготувати варення з хурми?
Перед тим, як варити варення, приберіть з купленої плоди хурми з темними плямочками або потріскані - якщо вам попалися. А коли ваше варення з хурми буде готове, прийміть до відома, що воно ідеально поєднується з добре дозрілими сирами.
Рецепт перший Інгредієнти 400 г стиглої очищеної хурми; 200 г цукру; 1/2 чайної ложки імбиру; 1 паличка кориці. Приготування Варимо м'якоть хурми з цукром і корицею - до тих пір, поки наша суміш не стане густою. В кінці додаємо імбир, даємо ще раз закипіти і знімаємо з вогню.
Рецепт другої Інгредієнти 8 штук стиглої хурми, очищеної і пропущеної через блендер; 1 стигле солодке яблуко середнього розміру, пропущене через блендер; 1/4 чайної чашки лимонного соку; 600 г цукру (краще - чорного); 50 мл лікеру Grand Marnier; 2 палички кориці. Приготування Виливаємо в каструльку м'якоть хурми і яблука і варимо приблизно 15-20 хвилин, постійно заважаючи. Знімаємо з вогню на 45 хвилин. Потім додаємо цукор, лимонний сік і продовжуємо варити на середньому вогні до тих пір, поки наша суміш не загусне. (Якщо знадобиться - у процесі варіння акуратно знімаємо пінку). У самому кінці додаємо палички кориці і лікер.
Рецепт третій Інгредієнти 8 штук стиглої хурми, очищеної і протертою (або пропущеної через блендер); 1/4 чайної чашки лимонного соку; 750 р цукру; 4 листочка желатину. Приготування Варимо м'якоть хурми приблизно 15-20 хвилин, постійно перемішуючи. Прибираємо каструльку з вогню на 45 хвилин, потім додаємо цукор і продовжуємо варити на середньому вогні. При помішуванні знімаємо пінку, якщо знадобиться. Перед кінцем варіння додаємо листочки желатину, попередньо замочені у холодній воді і вичавлені - оскільки хурма не має достатньо пектину. Разом з желатином додаємо лимонний сік.
Ще кілька секретів:
Покладіть трохи варення на блюдце і нахиліть його. Якщо варення не потекло - значить, воно готове. У процесі варіння можна додати до хурмі волоські горіхи - щоб збагатити смак варення. Рецепт четвертий Інгредієнти 4 чайні чашки м'якоті хурми (приблизно 5-6 плодів); сік 1 великого лимона; 2 чайні чашки меду; 1/2 чайної чашки води; за бажанням - кориця, мускатний горіх, імбир і гвоздика. Приготування
Складаємо в каструльку всі наші складові і, постійно помішуючи дерев'яною ложкою, варимо до тих пір, поки не піде вся рідина. Перекладаємо готове варення в простерилізовані банки і зберігати його в холодильнику.
На закінчення хочеться додати ось що. Іноді вже готове варення з хурми має терпкий смак. Чому? Варення в'яже навіть у тому випадку, якщо на 1-15 кілограма стиглої хурми попадеться всього один недозрілий плід - майте це на увазі.