Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як варити варення з морошки?

Як варити варення з морошки?

16-03-2015, 11:21
1 300
Як варити варення з морошки?
Морошка - вид багаторічних напівчагарникових або трав'янистих рослин з повзучим кореневищем і їстівними ягодами, відноситься до роду Рубус (Малина) сімейства Рожеві. Висота рослини звичайно не більше 30 см. Плоди морошки за виглядом нагадують малину, але відрізняються особливим смаком, запахом і ароматом, колір стиглих ягід оранжево-червоний, (збирають в липні-серпні). Зазвичай морошка росте на торфових болотах, в чагарникових і мохових тундрах, в заболочених лісах арктичної і північної лісової смуг Північної півкулі, а також в середній смузі європейської частини Росії, в Сибіру, на Далекому Сході, в Білорусії. При бажанні, морошка цілком успішно культивується.
У зрілих ягодах морошки міститься безліч корисних речовин: білки (08%), полісахариди (6%), рослинні волокна (38%), органічні кислоти (лимонна, яблучна та ін), вітаміни: С, В, РР, А, сполуки калію, заліза, фосфору, кобальту, антоціани, а також дубильні речовини і пектини.
Плоди морошки (і деякі інші частини цієї рослини) володіють цілющими властивостями і широко використовуються в традиційній народній медицині. Морошку заготовляють на зиму різними способами, в тому числі, і варять варення.
Розповімо, як приготувати смачне варення з морошки. Відразу усвідомимо один важливий момент. Багатьох цікавить, скільки (точніше, протягом якого часу, як довго) варити варення з морошки? Універсальне правило. У більшості випадків, чим менше піддається термічній обробці будь-який фрукт або ягода, тим більшу кількість корисних речовин в ньому зберігається (в тому числі, і вітаміну С, так потрібного організму людини). Це правило недійсно лише для помідорів.

Рецепт смачного варення «п'ятихвилинка» з морошки


Інгредієнти:

  • стиглі ягоди морошки - 1 кг;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва - 1 кг;

  • вода - близько 300-350 мл


  • Приготування
    Переберемо ягоди морошки, видалимо зіпсовані і недоспевшие. Помістимо їх у друшляк або сито, промиємо під несильним струменем проточної холодної води. Відставимо убік, хай вода стікає.
    Приготуємо цукровий сироп для заливки ягід. У невелику каструлю (краще всього емальований) наллємо воду і засиплемо цукор. Ставимо каструлю на вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння. Цукор повинен повністю розчинитися. Після впевненого закипання проварюємо сироп протягом 3-х хвилин, потім знімаємо каструлю з вогню.
    Чистий ягоду переміщаємо в емальований або алюмінієвий таз і акуратно заливаємо приготовленим сиропом. Ставимо таз на вогонь і на малому вогні, періодично акуратно і обережно помішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою, доводимо до кипіння. Пінку, що утворюється при кипінні, обов'язково знімаємо ложкою. Після закипання проварюємо варення протягом 5-ти хвилин, після чого вимикаємо вогонь і охолоджуємо до кімнатної температури.
    Другий раз доводимо варення до кипіння на малому вогні, проварюємо ще протягом 5-ти хвилин, і вимикаємо вогонь.
    Після другого циклу уварювання, можна отримати всі ягоди
    Як варити варення з морошки?
    з сиропу і ретельно протерти через дрібне сито. Отриману масу охолодити і повертаємо в сироп .
    В третій раз доводимо варення до кипіння, проварюємо ще протягом 5-ти хвилин і розливаємо в стерилізовані парою банки. Банки або закатуємо бляшаними кришками, перевертаємо і накриваємо до повного охолодження, або одягаємо на них пластикові кришки.
    Зберігаємо банки з варенням з морошки в підвалі або на заскленій веранді, лоджії при мінімальній плюсовій температурі. Ці дивні заготовки чудово прикрасять наші чаювання в холодну пору року. Ну, і якщо лікувати простудні, запальні захворювання, або якщо організм відчуває потребу у вітамінах, варення з морошки буде в радість і в допомогу вам і вашим домашнім.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Малина на зиму - рецепти
    Малина на зиму - рецепти
    Малина - смачна ягода, в ній міститься багато корисних речовин. При регулярному вживанні вона допомагає запобігти гіпертонічні кризи. І сьогодні ми
    Варення з м'яти - рецепт
    Варення з м'яти - рецепт
    У літній період, коли багато свіжих ягід і фруктів можна зробити дивовижні заготовки на зиму: джеми, желе, варення. І сьогодні ми поділимося цікавими
    Як варити суничне варення?
    Як варити суничне варення?
    Суниця - смачне багаторічна рослина, в якому міститься багато корисних речовин: вітамін С, азотисті сполуки, вуглеводи і інші кислоти. І зараз ми
    Варення з ірги
    Варення з ірги
    Ірга - це дрібні їстівні яблучка червонувато-фіолетового або синювато-чорного кольору. У них містяться вітаміни С і Р, пектини і корисні фруктові
    Джем з малини - рецепт
    Джем з малини - рецепт
    Малина - дивовижно смачна і дуже корисна ягода. В ній містяться вітаміни А, С, органічні фруктові кислоти і т. д. Її можна заготовлювати різними
    Варення з фейхоа
    Варення з фейхоа
    Фейхоа - це соковиті м'ясисті ягоди темно-зеленого кольору. За смаком одночасно нагадують ківі, суницю і ананас. З них готують компоти, джеми,