Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як варити суничне варення?

Як варити суничне варення?

16-03-2015, 11:24
1 377
Як варити суничне варення?
Суниця різних видів та підвидів, як дикоростучих, так і культурних (в тому числі, і полуниця) - рід багаторічних рослин, що дають смачні плоди, містять різні корисні речовини, а саме: вітамін С і інші кислоти, вуглеводи, азотисті сполуки, пектинові і дубильні речовини. Плоди суниці придатні до вживання в їжу як в свіжому, так і переробленому вигляді, наприклад, у вигляді варення.
Давайте вирішимо для себе, скільки (або точніше, як довго) варити суничне варення.
Треба сказати правду: при тривалому термічному впливі значна частина вітаміну С, що міститься в даному випадку у плодах суниці, на жаль, зруйнується. Але заготовляти суниці на зиму якось треба, а об'ємні потужні морозильники є не в кожному будинку. Тому будемо намагатися вибирати найбільш щадні, тобто швидкі способи варіння варення - так ми збережемо максимум корисних речовин.
Розповімо, як правильно і смачно варити суничне варення. Так що збираємо або купуємо гарні плоди суниці і цукор вітчизняного виробництва (польський цукор не годиться).

Як варити суничне варення-п'ятихвилинку?


Варіант 1-й без води
Інгредієнти:

  • суниця свіжа стигла (краще плоди дрібні або середнього розміру) - 3 частини;

  • цукор-пісок - 1 частина.


  • Приготування
    Видаляємо у плодів суниці плодоніжки і ретельно промиваємо холодною водою, після чого поміщаємо в друшляк або сито, щоб стекла вода. Потім закладаємо підготовлену таким чином суницю в емальований (вади) або алюмінієвий посуд, в якій будемо варити варення (найзручніше тазики або великі миски). Якщо плоди великі, їх можна розрізати навпіл кожен. Засипаємо цукром плоди і злегка перемішуємо. Залишаємо на деякий час, щоб ягоди пустили сік.
    Коли це сталося, акуратно перемішуємо все і чекаємо ще хвилин 40 після чого ставимо робочу ємність на самий слабкий вогонь. Доводимо до кипіння, періодично помішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою. При появі піни обов'язково знімаємо її. Після впевненого закипання варимо варення, безперервно помішуючи, протягом 5-ти, максимум - 8-ми хвилин (це якщо ягоди досить великі). Переливаємо варення чистим ополоником в стерилізовані банки, їх можна закатати або закрити, використовуючи пластикові або металеві кришки (якщо дозволяє конструкція). Банки з варенням краще зберігати при невисокій плюсовій температурі на заскленій веранді або лоджії, в коморі, у погребі.
    Варіант 2-й в цукровому сиропі (тобто, з водою)
    Інгредієнти:

  • ягоди суниці свіжі стиглі - 1 кг;

  • цукор-пісок - 1 кг;

  • вода - 200-250 мл


  • Приготування
    Ягоди перебираємо, видаляємо плодоніжки і промиваємо холодною водою, після чого переміщаємо в друшляк або сито.
    Змішуємо в мисці цукор з водою і варимо до повного розчинення - виходить сироп . При слабкому кипінні сиропу акуратно занурюємо в нього плоди суниці і варимо протягом 5-ти хвилин, знімаючи пінку. Припиняємо подачу вогню і повністю охолодити варення. Вдруге доводимо варення до кипіння на слабкому вогні і проварюємо ще протягом 3-5-ти хвилин, після чого заповнюємо банки і укупориваем їх тим чи іншим способом.
    Як варити суничне варення?
    Ви, напевно, помітили, що в першому рецепті використовується менше цукру, виходить більш корисний варіант. Це так, але, на жаль, в цьому випадку, цілісність плодів не зберігається. У другому варіанті цілісність і краса плодів суниці зберігається (ну майже всіх), тільки варіть і перекладайте в банки акуратно.
    У холодну пору року варення з суниці найприємнішим чином порадує вас, ваших гостей і домашніх (особливо дітей - вони його зазвичай люблять). Суничне варення добре подавати до свіжого чаю або, наприклад, ройбушу, мате та інших трав'яних напоїв-чаїв. Також суничне варення можна використовувати в якості начинки для випічки, для приготування і оформлення кондитерських виробів.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Варення з червоної горобини
    Варення з червоної горобини
    Багато господині роблять варення з чорноплідної горобини, а про червону чомусь часто незаслужено забувають. Між тим, ця ягода дуже корисна і зимові
    Варення з ірги
    Варення з ірги
    Ірга - це дрібні їстівні яблучка червонувато-фіолетового або синювато-чорного кольору. У них містяться вітаміни С і Р, пектини і корисні фруктові
    Як варити варення з морошки?
    Як варити варення з морошки?
    Морошка по-своєму виглядом нагадує малину, але відрізняється особливим смаком і запахом. Плоди мають оранжево-червоний колір. І сьогодні ми
    Варення з фейхоа
    Варення з фейхоа
    Фейхоа - це соковиті м'ясисті ягоди темно-зеленого кольору. За смаком одночасно нагадують ківі, суницю і ананас. З них готують компоти, джеми,