Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Варення з ірги

Варення з ірги

16-03-2015, 11:23
2 126
Варення з ірги
Ірга - це рід рослин з триби Яблуневі сімейства Рожеві. Різні види ірги являють собою листопадні кущі або невеликі дерева. Виростають і культивуються в середній смузі Росії на Кавказі, в Криму. Плоди ірги - синювато-чорні або червонувато-фіолетові дрібні їстівні яблучка (діаметром до 10 мм) з сизим нальотом, мають солодкуватий смак, дозрівають в липні-серпні, вживаються в їжу і знаходять застосування в народній медицині.
Плоди ірги містять вітаміни С і Р, до 12% цукрів, пектин, корисні фруктові кислоти, а також дубильні і фарбувальні речовини. Вживання ірги є хорошою профілактикою авітамінозу, поліпшується діяльність серцево-судинної, травної та нервової систем організму, нормалізується тиск і сон. Ірга особливо корисна літнім людям.
Звичайно ж, чудові плоди ірги заготовляють для вживання в холодну пору року, наприклад, у формі варення.

Як приготувати варення з ірги на зиму?


Інгредієнти:

  • стиглі плоди ірги - 1 кг;

  • цукор-пісок вітчизняного виробництва - 1 кг;

  • вода - 200-300 мл;

  • лимон - 1 шт. (або 3 г лимонної кислоти).


  • Приготування
    Спочатку підготуємо плоди: переберемо їх, очистимо і ретельно промиємо холодною водою.
    Тепер розповімо, як варити варення з ірги. У каструлю наллємо воду, поставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Тепер додаємо цукор і розмішуємо до повного розчинення. Кип'ятимо сироп протягом 3-4-х хвилин. Поміщаємо в сироп підготовлені плоди, доводимо до впевненого закипання і варимо при постійному помішуванні дерев'яною ложкою протягом 5-ти хвилин (пінки, звичайно ж, знімаємо).
    Чекаємо повного остигання, після чого на слабкому вогні знову проварюємо варення протягом 5-ти хвилин. Можна пропустити варення з ірги через м'ясорубку, тоді воно стане однорідним. Повторюємо цикл ще раз з додаванням лимонної кислоти або соку лимона і розливаємо варення в стерилізовані банки (можна закатати або надіти на банки пластикові кришки). Зберігаємо варення в банках при плюсовій температурі (засклена веранда або балкон). Подаємо варення з ірги зі свіжо чаєм або трав'яними настоями.

    Варення з ірги


    Інгредієнти ті ж, див. вище.
    Приготування
    Підготовлені ягоди присипаємо цукром і залишаємо на пару годин, щоб вони пустили сік. Коли це сталося, ставимо робочу ємність на вогонь, висипаємо цукор, вливаємо воду і варимо на слабкому вогні в три прийоми (тобто, циклу) з обов'язковим остуживанием. Додаємо лимон або лимонну кислоту незадовго до закінчення процесу проварювання. Готове варення з ірги розливаємо в стерилізовані банки, які закатуємо або закриваємо пластиковими кришками.
    Можливо і приготування варення з ірги в мультиварці, в якомусь сенсі це навіть зручніше, оскільки цей супермодний корисний девайс не просто хороший для зайнятих і ледачих, але і гарантує досить точне дотримання заданого режиму роботи, згідно обраної програми. При варінні будь-якого варення це дуже важливо.

    Варення з ірги з желатином


    Інгредієнти:

  • плоди ірги - 1 кг;

  • цукор - 07-1 кг;

  • вода - 200-250 мл;

  • Варення з ірги

  • лимон - 1 шт.;

  • желатин - 10-15 р.


  • Приготування
    В половині порції трохи підігрітої води розчиняємо желатин. Пропускаємо промиті плоди ірги через м'ясорубку, швидко додаємо до цього пюре сік лимона, цукор і другу частину води. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і проварюємо протягом 5-ти хвилин при постійному помішуванні на слабкому вогні. Трохи охолоджуємо і додаємо розчин желатину. Ретельно перемішуємо. Можна залити мармелад, варення в маленькі формочки (особливо зручні силіконові). Дивовижне корисне ласощі до чаю.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Як варити суничне варення?
    Як варити суничне варення?
    Суниця - смачне багаторічна рослина, в якому міститься багато корисних речовин: вітамін С, азотисті сполуки, вуглеводи і інші кислоти. І зараз ми
    Варення з кабачків і лимона
    Варення з кабачків і лимона
    Варення з кабачків вважається справжнім делікатесом. Сам кабачок володіє нейтральним смаком, але якщо до нього додати цитрусові, то вийде чудове
    Джем з малини - рецепт
    Джем з малини - рецепт
    Малина - дивовижно смачна і дуже корисна ягода. В ній містяться вітаміни А, С, органічні фруктові кислоти і т. д. Її можна заготовлювати різними
    Як варити варення з морошки?
    Як варити варення з морошки?
    Морошка по-своєму виглядом нагадує малину, але відрізняється особливим смаком і запахом. Плоди мають оранжево-червоний колір. І сьогодні ми