Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Джем з малини - рецепт

Джем з малини - рецепт

16-03-2015, 11:22
6 012
Джем з малини - рецепт
Всім відома ягода малина надзвичайно корисна і смачна. Плоди малини містять масу корисних речовин, а саме: до 11 % цукрів (фруктоза, пентоза, глюкоза), ефірні олії, пектинові, білкові й дубильні речовини, вітаміни C, A, і групи B, фруктові кислоти органічні (яблучна, лимонна, винна, саліцилова і ін), а також спирти, антоціан і катехіни.
Малина являє собою справжнє смачне ліки, застосовується в традиційній народній медицині як протизапальний і жарознижуючий засіб (малина володіє цими властивостями в будь-якому вигляді завдяки присутності саліцилової кислоти).
Цю чудову ягоду вживають у їжу в свіжому вигляді, а також заготовляють різними способами: заморожують, сушать, готують соки, алкогольні напої, мармелади, джеми.
Джем з малини, заготовлений на зиму, приємно порадує ваших домашніх (особливо дітей) і гостей, це дивовижне ласощі добре подавати до чаю, також малиновий джем можна використовувати для приготування різних кондитерських виробів.

Як приготувати джем з малини?


Інгредієнти:

  • малина - 1 кг;

  • цукор-пісок (вітчизняного виробництва) - 12-15 кг (залежить від соковитості плодів);

  • вода - 300-400 мл;

  • трохи цукрової пудри.


  • Приготування
    Ягоди перебираємо, промиваємо під несильним струменем води або в тазі, акуратно перекладаємо в сито і ніжно видаляємо плодоніжки. Ягоди закладаємо в миску, засипаємо 500 г цукру, обережно перемішуємо і ставимо в прохолодне місце на 3-5 годин.
    Утворився в мисці сік акуратно перелити в каструлю для варення, додаємо воду і цукор, що залишився. Доводимо все до кипіння при безперервному помішуванні. Цукор повинен повністю розчинитися. Піну, природно, знімаємо. Трохи охолоджуємо сироп протягом 10-ти хвилин. Тепер закладаємо в цей сироп ягоди і проварюємо при слабкому кипінні протягом 5-ти хвилин, ніжно перемішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою.
    Очікуємо повного охолодження, знову доводимо до кипіння на найменшому вогні і проварюємо ще протягом 5-8-ми хвилин. Перед цим можна додати сік 1 лимона, але це необов'язково. Перевіряємо готовність: якщо крапля джему перестала розпливатися на холодному блюдце, значить, джем готовий.
    Гарячий джем розкладаємо в стерилізовані банки, присипаємо цукровою пудрою і закатуємо. Перевертаємо банки догори дном, вкриваємо покривалом і відставляємо в такому положенні до повного охолодження. Зберігаємо джем з малини при плюсовій температурі (погріб, засклена веранда або лоджія).
    Дотримуючись цієї ж рецептурою (див. вище), можна зварити джем з малини та смородини - просто візьміть половину ягід малини і половину смородини з збереженням пропорцій інших інгредієнтів.

    Джем з малини з желатином


    Інгредієнти:

  • малина - 1 кг;

  • цукор-пісок - 14 кг;

  • вода - 300 мл;

  • лимонна кислота - 10 г;

  • желатин - 3-5 р.


  • Приготування
    Джем з малини - рецепт
    Розглянемо ще один варіант як зварити джем з малини. Желатин замочимо в невеликій кількості теплої води, туди ж додамо лимонну кислоту (або натуральний сік лимона). Малину обережно промиємо (під несильним струменем води), акуратно переберемо і викладемо в миску. Засиплемо ягоди цукром і наллємо воду. Поставимо ємність на малий вогонь і доведемо до кипіння, обережно помішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою. Варимо протягом 12-15 хвилин, періодично помішуючи. Вимикаємо вогонь, вливаємо желатиново-кислотний розчин і перемішуємо.
    Можна залити желе у формочки, а можна в чисті стерилізовані парою банки і закатати. Потім банки, звичайно ж, треба перевернути догори дном і накрити покривалом до повного охолодження. Оскільки застигає желе, для консервування краще брати невеликі банки, місткістю не більше 1 літра (потім буде зручніше отримувати желе). Зберігати заготовлений таким чином джем краще в прохолодному місці при плюсовій температурі.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Малина на зиму - рецепти
    Малина на зиму - рецепти
    Малина - смачна ягода, в ній міститься багато корисних речовин. При регулярному вживанні вона допомагає запобігти гіпертонічні кризи. І сьогодні ми
    Варення з ожини
    Варення з ожини
    Ожина - ягода зразок малини, значно перевершує останню за корисності. Ягоди ожини містять безліч дуже цінних для організму людини речовин у високих
    Джем на зиму
    Джем на зиму
    Джем - це смачне і корисне ласощі. Його готують з різних ягід і фруктів: сливи, полуниці, малини, агрусу і т. д. І сьогодні ми розберемося, як його
    Джем з желатином
    Джем з желатином
    Джем - це смачне густе ласощі, яке готують з різних ягід і фруктів. І сьогодні ми розповімо, як його зварити з желатином. Він вийде чудово красивим і
    Рецепт варення з червоної смородини
    Рецепт варення з червоної смородини
    Червона смородина - смачна ягода, яку обожнюють і дорослі, і діти. І сьогодні ми поділимося з вами цікавими рецептами створення чудового варення з
    Варення з ірги
    Варення з ірги
    Ірга - це дрібні їстівні яблучка червонувато-фіолетового або синювато-чорного кольору. У них містяться вітаміни С і Р, пектини і корисні фруктові