Як солити чехоню?

Інгредієнти:
Приготування
Засолювання рибки різної величини
Дрібну, середню і велику рибу солять по-різному. Всім відомий вислів «Риба гниє з голови». Щоб такого не трапилося, рекомендується видалити рибі очі. До речі, потім буде зручніше вішати її сушитися.
Дрібну рибку (до 500 м) можна солити цілком. На 30 рибин слід взяти приблизно кілограм солі. Така пропорція вважається оптимальною. Якщо солі буде занадто багато, рибка вийде «дерев'яна», якщо недостатньо - може зіпсуватися. Сіль краще взяти велику кам'яну. Дрібних рибок потрібно перемішати в тазі з сіллю, потім покласти щільними рядами в спеціальну ємність для засолювання. Зверху засипати шаром солі, накрити і поставити під гніт. Підійде цегла або щось важке.
Середніх рибок (від 500 до 800 м) рекомендується перед засолкою потрошити. Потім їх ретельно миють, потім натирають сіллю. Особливу увагу треба приділити голові і зябер. Укладають в посуд для засолювання, можна в кілька шарів. Пересипають кожен ряд сіллю. Верхній шар солі роблять більше, ніж інші.
Великі екземпляри (від 800 м) ретельно потрошать, видаляючи всі нутрощі. Після цього потрібно добре промити рибу, натерти сіллю, обов'язково засипати сіль у зябра. Потім рибу також укладають рядами в тару, можливо у кілька шарів. Кожен шар необхідно відокремити від іншої сіллю, потім обов'язково засипати сіль зверху. Верхній шар солі повинен бути трохи більше за інших.
Нюанси засолювання чехоні
Відразу після того, як ви поклали рибку в ємність для засолу і накрили зверху чимось важким, її потрібно перенести в прохолодне місце. Це може бути холодильник або льох. У похідних умовах це може бути прибережний пісок з проточною водою, обов'язково в тіні.
Дрібна риба солиться 1 - 2 дні, середня - 2-3 днів, а велика буде готова через 3 дні. Після того, як засолили чехоня, рибку треба добре промити від слизу. Після цього дають стекти зайвій воді, і вивішують на протязі сушитися.
Місце для просушування треба вибирати відповідально - риба не повинна потрапляти під прямі сонячні промені, в той же час повинна бути на протязі. Краще робити це ввечері за ніч риба встигне підсохнути, тому мухи не будуть сильно вас турбувати. Повісити рибу сушитися можна за голову чи за хвіст. Вішати за хвіст краще жирну рибу, яка погано сохне - зайвий жир витече. Якщо ви вирішили повісити чехоня за голову, то внутрішній жир вбереться в м'ясо, що зробить рибку більш жирною. Така чехоня дуже добре підходить до пива.
Чехоня, приготовану за цими рецептами, можна зберігати в холодильнику протягом кількох місяців. Зберігати її слід в паперовому пакеті, або загорнувши в кулінарну папір. Така упаковка дозволяє рибі «дихати» і довго не зіпсуватися.
Корисні властивості чехоні
Чехоня містить багато риб'ячого жиру , який надзвичайно корисний. Крім цього, чехоня містить вітаміни групи В,

Рекомендуємо добрі рецепти

Як засолити палтус?
Рецептів приготування палтуса дуже багато. Ми вже говорили про його смаження, гасіння, тепер поговоримо і про засолюванні. Солити палтуса дуже

Як чистити корюшка?
Корюшка - це невелика північна рибка, приблизно, 15-20 см завдовжки. Має не характерний для риби аромат свіжих огірків. Рецептів приготування цієї

Як в'ялити рибу?
Весна і літо - саме час в'ялити рибу. Її, звичайно, можна придбати в магазині, але краще, якщо ви приготуєте самі. Робиться це зовсім не складно, а

Заготовки з дині на зиму
Диня - смачний і ароматний плід, у якому міститься безліч корисних вітамінів і мікроелементів. І щоб зберегти її користь, багато хто хоче навчитися

В'ялена чехоня
Чехоня - це дуже невибаглива рибка сімейства коропових. Її можна смажити, так і на юшку вона зійде, але всенародну любов здобула саме в'ялена чехоня.

Як сушити рибу?
Якщо ваш рибалка приніс додому настільки великий улов, що з'їсти його швидко, просто не вийде, ні в якому разі не давайте працям прірву - засушіть