Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Як засолити палтус?

Як засолити палтус?

22-03-2015, 13:23
1 115
Як засолити палтус?
Жирне і ніжне м'ясо палтуса годиться для абсолютно будь-яких способів приготування, але, як відомо, чим жирніша риба, тим більше вона підходить для засолу, тому «згубити» такий продукт спекотної варто лише в тому випадку, якщо ви не любитель солоних морських мешканців. Для всіх інших ми розповімо, як солити палтус, зібравши всі самі оригінальні способи засолу в одній статті.

Як правильно засолити палтус?


Перед засоленням риби перше, що необхідно зробити - це правильно вибрати її. Цей перший і основний крок визначить якість вже готового продукту.
Перевагу, само собою, краще віддати живій рибі, яку при вас же почистять і наріжуть. Якщо такої можливості немає, то достатньо купити охолоджену рибу при цьому, попередньо перевіривши її свіжість: червоні зябра, ціла блискуча луска, ясні очі і свіжий запах - явні ознаки того, що рибу можна брати.
Для засолу краще не вибирати морозива палтуса, адже ніякої термічної обробки він підлягати не буде а, отже, такий варіант не зовсім безпечний для здоров'я.
Перед засоленням кожну рибу очистити від луски, миють і потрошать, а після відокремлюють філе, пройшовшись гострим ножем уздовж хребта і паралельно контуру ребер.

Засолювання палтуса


Соління палтуса не містить ніяких хитрощів: сіль, цукор, можливо спеції за смаком, секрет лише в правильних пропорціях і техніці.
Інгредієнти:

  • палтус - 15 кг;

  • сіль морська - 3 ст. ложки;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • перець білий - 1/2 ч. ложки;

  • вода - 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Тушку палтуса попередньо очищену і оброблену на філе натираємо нехитрої сумішшю із солі, цукру і перцю, причому попередньо цю суміш необхідно перетворити в щільну кашку і вже після натирати її рибку. Будьте дуже уважні, адже ніжне філе палтуса дуже легко пересолити, тому на щільні ділянки, ближче до голови, наносите трохи більше суміші, ніж на хвостові. Далі укладаємо палтуса в емальований посуд: одне філе шкірою вниз, інша - зверху, шкірою вгору. Риба буде готова до вживання через 34-36 годин після засолу. Спрощений спосіб соління передбачає використання лише солі і перцю, цими нехитрими компонентами тушку натирають, а потім обгортають марлею складеної в 3-4 шари. Кожні 12 годин рибку перевертають, а після закінчення 3 днів вона готова до вживання, залишається лише струсити спеції сухою серветкою.

    Соління палтуса в коньяку


    Часто морську рибу засолюють, використовуючи будь-міцний алкоголь: текіла, віскі, ром і коньяк цілком для цього підходить. На додаток до вельми пікантному смаку такий спосіб засолу дозволить вам позбутися специфічного запаху, яким володіють морські мешканці. Як посолити палтус в алкоголі читайте в рецепті нижче.
    Інгредієнти:

  • філе палтуса - 800 г;

  • сіль морська (велика) - 3 ст. ложки;

  • коньяк - 3 ст. ложки;

  • чорний перець - щіпка.


  • Приготування
    Як і в попередньому рецепті очищені від луски скибочки філе ми маринуємо в кашоподібної суміші, але на цей раз вона складається з перцю, солі і коньяку. Після того, як ми обмазали рибу, її можна укладати в скляний або емальований лоток і залишати при кімнатній температурі на добу, а потім перенести ще на 2 доби в холодильник. Не забудьте перевертати філе кожні 12 годин, а після приготування видалити надлишки солоної суміші серветкою або паперовим рушником.

    Рецепт - солоний палтус по-східному


    Любителі суші обов'язково оцінять такий рецепт солоного палтуса.
    Інгредієнти:

  • філе палтуса - 500 г;
  • Як засолити палтус?

  • водорості норі - 2 аркуша;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • сіль - 3 ст. ложки.


  • Приготування
    Очищену від луски і шкіри філе нарізаємо на невеликі смуги, товщиною 4-5 див Цукор і норі подрібнюємо в блендері, натираємо цією сумішшю скибочки філе і закладаємо їх у скляний контейнер, добре присипавши крупною морською сіллю з усіх боків. Через 2-3 години спеції можна струсити сухою серветкою і подавати до столу скибочки палтуса східного засолу. Приємного апетиту!
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Пиріг з палтусом
    Пиріг з палтусом
    Пиріг з палтусом - відмінні блюдо, яке може стати і вечерею. Головне знати, як приготувати це ніжне і соковите страву. Ось про рецепти пирога з
    Палтус в духовці
    Палтус в духовці
    Якщо ви любите рибу, запечену в духовці, то ця стаття для вас. У ній ми погоримо про те, як приготувати палтуса в фользі і під соусами, з картоплею і
    Риба в томаті - рецепт
    Риба в томаті - рецепт
    Риба в томаті - дуже ніжне і соковите блюдо, яке відмінно підійде до сімейного вечері. Готувати її не надто складно, а значить навіть починаюча
    Палтус смажений
    Палтус смажений
    Палтус - ніжна рибка, що володіє приємним смаком і цілим набором корисних речовин, які так необхідні людському організму. Сьогодні ми поговоримо про
    Страви з палтуса
    Страви з палтуса
    Палтус - універсальна рибка, з якої можна приготувати практично будь-яку страву. Сьогодні ми вирішили розглянути, як з нього зробити кулеб'яку і
    Палтус холодного копчення
    Палтус холодного копчення
    Копчений палтус - відмінна закуска, яка сміливо може прикрасити святковий стіл, причому не тільки у вигляді нарізки, але і в складі салату або