Варення з айви часточками
Звичайно, не вийде є айву як яблука і груші – плід досить твердий з терпким смаком, тому її додають тушковане або запечене м'ясо, плов або рагу. Але найсмачніше блюдо – безперечно, варення з айви часточками.
Простий рецепт
Щоб зварити смачне варення з айви часточками, використовуємо рецепт не особливо відрізняється від інших варіантів варення.
Інгредієнти:
стигла велика айва – 5 кг;
цукровий білий вітчизняний пісок – 5 кг;
вода бутильована або фільтрована – 2 л;
лимон – 4 шт.
Приготування
Оскільки смак айви досить специфічний (він в'язкі-кислуватий), знадобиться досить багато цукру. Однак і приторно солодкий десерт нам не потрібен, тому варимо варення з айви часточками з лимоном.
Один лимон використовуємо, щоб підкислити воду, і почнемо обробляти айву. Моєму плоди ретельно, використовуючи щіточку для фруктів або нову губку.
Даємо стекти воді, ріжемо кожен плід на 4 частини, вирізаємо серцевину з насінням і перегородками, нарізаємо четвертинки скибочками впоперек і відразу відправляємо їх у миску з водою.
Коли вся айва почищена і порізана, варимо сироп. У киплячу воду всипаємо цукор і перемішуємо до повного його розчинення.
В густий сироп опускаємо часточки айви і, перемішуючи, після закипання варимо не менше півгодини.
Даємо варенню охолонути і продовжуємо процес. Щоб варення з айви часточками вийшло прозоре, варимо на самому малому вогні, знімаючи пінку, як тільки вона починає з'являтися. Другий етап варіння – чверть години.
Ще раз остуджуємо варення, після чого знову проварюємо – на цей раз додаємо дрібно нарізані лимони, не забуваючи, що кісточки треба видаляти.
Через чверть години варення можна закочувати, розклавши в стерильні баночки. Стерилізувати наші заготовки ні до чого – все і так стерильно.
Якщо айва дрібна
У багатьох на дачі росте крім звичайної айви ще й дрібна японська айва. Вона встигає раніше, з неї теж можна зварити варення. Розповімо, як варити варення з японської айви часточками.
Інгредієнти:
айва стигла – 4 кг;
цукор вітчизняний білий очищений – 5 кг;
лимон – 1 шт.;
кориця – 1 паличка.
Приготування
Варення з японської айви часточками вариться майже також, як із звичайної. Однак, як і у всякій справі, тут є свої тонкощі.
Перше – японська айва набагато кисліше звичайної, так що тут і цукру потрібно більше, і лимони класти не варто.
Друге – щоб відтінити смак японської айви варто додати паличку кориці. А ось мелену корицю не додавайте ні в якому разі.
Отже, моєму айву, використовуючи щіточку, в теплій воді, обсушуємо.
Кожен плід ріжемо на 4 частини, вирізаємо насіннєві частки і кожну четвертинку ділимо ще навпіл уздовж.
Поки обробляємо плоди, підготовлені часточки тримаємо в кислій воді з соком лимона.
Коли вся айва почищена, зціджуємо воду і засипаємо часточки цукром. Вони повинні пустити сік, так що доведеться почекати кілька годин. Приблизно через 5-6 годин можна приступати до варінні варення.
Прогріваємо все разом на повільному вогні до тих пір, поки в сиропі не розчиниться весь цукор, а скибочки айви не будуть покриті цим сиропом рівномірно.
Знімаємо пінку по мірі її появи і перемішуємо варення. Коли суміш закипить, засікаємо чверть години.
Тепер варення повинно охолонути. Накриваємо його марлею, щоб у нього не потрапляло сміття, і не зліталися мошки. Можна накрити кришкою і, але тоді варення буде остигати дуже довго.
Остигле варення проварюємо ще 10 хвилин після закипання, кладемо паличку кориці і варимо ще стільки ж.
Виймаємо корицю, варення розкладаємо в стерилізовані банки і закатуємо. Коли вони охолонуть, переносимо варення в підвал або комору.
Щоб за цим рецептом приготувати варення з айви часточками з горіхами, волоські горіхи, очищені від шкаралупи і прогріті протягом чверті години в духовій шафі, всипаємо відразу після початку першого кипіння варення. Вийде смачно також з половинками лісового горіха.
Простий рецепт
Щоб зварити смачне варення з айви часточками, використовуємо рецепт не особливо відрізняється від інших варіантів варення.
Інгредієнти:
Приготування
Якщо айва дрібна
У багатьох на дачі росте крім звичайної айви ще й дрібна японська айва. Вона встигає раніше, з неї теж можна зварити варення. Розповімо, як варити варення з японської айви часточками.
Інгредієнти:
Приготування
Варення з японської айви часточками вариться майже також, як із звичайної. Однак, як і у всякій справі, тут є свої тонкощі.
Перше – японська айва набагато кисліше звичайної, так що тут і цукру потрібно більше, і лимони класти не варто.
Друге – щоб відтінити смак японської айви варто додати паличку кориці. А ось мелену корицю не додавайте ні в якому разі.
Рекомендуємо добрі рецепти
Японська айва – рецепти приготування
Використовуйте наші рецепти для виготовлення дивно смачних напоїв на основі японської айви. Далі ви дізнаєтеся, як зробити напрочуд смачне вино,
Варення з фізалісу
Фізаліс ще не досить поширений в наших краях, а рецептів з його участю вже досить багато. Сьогодні поговоримо, як зробити чудове варення на основі
Як варити персикове варення?
Вишукані, ароматні персики з ніжною м'якоттю і бархатистою шкіркою. Хто відмовиться поласувати кількома соковитих стиглих плодів? Проте сезон фруктів
Компот з айви
Айва - своєрідний продукт, який рідко вживають сирим, але зате з нього виходять чудовий варення і компоти. Ось про останніх ми і поговоримо в нашій