Звичайно, не вийде є айву як яблука і груші – плід досить твердий з терпким смаком, тому її додають тушковане або запечене м'ясо, плов або рагу. Але найсмачніше блюдо – безперечно, варення з айви часточками.
Простий рецепт Щоб зварити смачне варення з айви часточками, використовуємо рецепт не особливо відрізняється від інших варіантів варення.
Інгредієнти: стигла велика айва – 5 кг; цукровий білий вітчизняний пісок – 5 кг; вода бутильована або фільтрована – 2 л; лимон – 4 шт. Приготування Оскільки смак айви досить специфічний (він в'язкі-кислуватий), знадобиться досить багато цукру. Однак і приторно солодкий десерт нам не потрібен, тому варимо варення з айви часточками з лимоном. Один лимон використовуємо, щоб підкислити воду, і почнемо обробляти айву. Моєму плоди ретельно, використовуючи щіточку для фруктів або нову губку. Даємо стекти воді, ріжемо кожен плід на 4 частини, вирізаємо серцевину з насінням і перегородками, нарізаємо четвертинки скибочками впоперек і відразу відправляємо їх у миску з водою. Коли вся айва почищена і порізана, варимо сироп. У киплячу воду всипаємо цукор і перемішуємо до повного його розчинення. В густий сироп опускаємо часточки айви і, перемішуючи, після закипання варимо не менше півгодини. Даємо варенню охолонути і продовжуємо процес. Щоб варення з айви часточками вийшло прозоре, варимо на самому малому вогні, знімаючи пінку, як тільки вона починає з'являтися. Другий етап варіння – чверть години. Ще раз остуджуємо варення, після чого знову проварюємо – на цей раз додаємо дрібно нарізані лимони, не забуваючи, що кісточки треба видаляти. Через чверть години варення можна закочувати, розклавши в стерильні баночки. Стерилізувати наші заготовки ні до чого – все і так стерильно. Якщо айва дрібна У багатьох на дачі росте крім звичайної айви ще й дрібна японська айва. Вона встигає раніше, з неї теж можна зварити варення. Розповімо, як варити варення з японської айви часточками.
Інгредієнти: айва стигла – 4 кг; цукор вітчизняний білий очищений – 5 кг; лимон – 1 шт.; кориця – 1 паличка. Приготування Варення з японської айви часточками вариться майже також, як із звичайної. Однак, як і у всякій справі, тут є свої тонкощі.
Перше – японська айва набагато кисліше звичайної, так що тут і цукру потрібно більше, і лимони класти не варто.
Друге – щоб відтінити смак японської айви варто додати паличку кориці. А ось мелену корицю не додавайте ні в якому разі.
Отже, моєму айву, використовуючи щіточку, в теплій воді, обсушуємо. Кожен плід ріжемо на 4 частини, вирізаємо насіннєві частки і кожну четвертинку ділимо ще навпіл уздовж. Поки обробляємо плоди, підготовлені часточки тримаємо в кислій воді з соком лимона. Коли вся айва почищена, зціджуємо воду і засипаємо часточки цукром. Вони повинні пустити сік, так що доведеться почекати кілька годин. Приблизно через 5-6 годин можна приступати до варінні варення. Прогріваємо все разом на повільному вогні до тих пір, поки в сиропі не розчиниться весь цукор, а скибочки айви не будуть покриті цим сиропом рівномірно. Знімаємо пінку по мірі її появи і перемішуємо варення. Коли суміш закипить, засікаємо чверть години. Тепер варення повинно охолонути. Накриваємо його марлею, щоб у нього не потрапляло сміття, і не зліталися мошки. Можна накрити кришкою і, але тоді варення буде остигати дуже довго. Остигле варення проварюємо ще 10 хвилин після закипання, кладемо паличку кориці і варимо ще стільки ж. Виймаємо корицю, варення розкладаємо в стерилізовані банки і закатуємо. Коли вони охолонуть, переносимо варення в підвал або комору. Щоб за цим рецептом приготувати варення з айви часточками з горіхами, волоські горіхи, очищені від шкаралупи і прогріті протягом чверті години в духовій шафі, всипаємо відразу після початку першого кипіння варення. Вийде смачно також з половинками лісового горіха.