» » Соус з помідорів на зиму

Соус з помідорів на зиму

Соус з помідорів на зиму
Оскільки в овочах, які взимку продаються на ринку і в магазинах, користі не дуже багато, краще літні та осінні плоди законсервувати. Це дозволяє значно економити, адже в сезон овочі значно дешевше.
Найпростіший соус
Простіше і дешевше приготувати соус з тих помідорів, які не пішли на маринування або засолювання – тріснуті, пошкоджені, трохи прим'яті плоди цілком годяться в цьому випадку.
Інгредієнти:

  • томати червоні стиглі, соковиті – 3 кг;

  • йодована або гірська без домішок сіль – 1 ст. ложка;

  • суміш перців (запашний, білий і чорний) свежемолотая – 1/4 ч. ложки;

  • цукровий пісок білий вітчизняний – 100-150 г;

  • гвоздика, коріандр, кориця, кмин – за смаком та бажанням;

  • часник – 3-6 часточок;

  • білий або яблучний оцет 6% – 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Щоб приготувати соус з помідорів на зиму, знадобиться зробити сік з томатів – прокручуємо їх на м'ясорубці, тремо на тертці, подрібнюємо блендером. Обов'язково позбавляємося від шкірки і насіння – протираємо через сито. Ставимо соус варитися на повільному вогні, щоб уникнути підгоряння. Розтираємо В ступці до однорідності часник і спеції із сіллю. Коли обсяг соусу зменшиться приблизно наполовину, додаємо в нього цукор, вміст ступки, перець. Можна ще всипати дрібку сушених трав, якщо хочеться. Через 10 хвилин варіння вливаємо оцет і починаємо закочувати. Для цього заздалегідь стерилізуємо банки і кришки, розливаємо по ємностей соус і закриваємо. Як бачите, зробити соус з помідорів на зиму досить просто. Такий же соус на зиму готується з помідор і гіркого перцю. Разом з часником і сіллю подрібнюємо стручок гіркого чилі і отримуємо смачний гострий соус.
    Ніжний соус
    Набагато більш ніжним збалансованим смаком володіє соус з яблук і помідорів, на зиму його теж можна закатати, приклавши не надто багато зусиль.
    Інгредієнти:

  • стиглі щільні рожеві помідори – 5 кг;

  • жовті або зелені солодкі яблука – 2 кг;

  • часник – 1 головка (бажано синій);

  • перець чилі або «Вогник» – 1-2 стручки (за бажанням);

  • сіль без добавок кухонна велика – 2 ст. ложки;

  • мед квітковий (не гречаний) – 3-4 ст. ложки;

  • набір спецій – за смаком.


  • Приготування
    Щоб приготувати соус з помідорів на зиму, є різні рецепти, цей досить простий. Помідори миємо й ріжемо половинками, яблука чистимо від шкірки і насіннєвих коробочок, нарізаємо тонкими часточками. Кладемо все в товстостінну каструлю або казан і тушкуємо на малому вогні близько півгодини. Далі пюрируем і протираємо через сито. В отриману масу додаємо часник і гострий перець, розтерті з сіллю в кашку, спеції і проварюємо чверть години або до отримання потрібної консистенції. В кінці додаємо мед і відразу закатуємо.
    Про варіанти
    Точно також або по іншому улюбленому варіанту можна приготувати соус з жовтих помідорів на зиму, рецепти абсолютно не відрізняються, так як і структура жовтих сортів томатів, і їх смак схожі з червоними. Просто колір соусу буде іншим, зате можна сміливо імпровізувати і дивувати гостей, пропонуючи їм вгадати, з чого приготований соус.
    Складніше приготувати соус із зелених помідорів на зиму (рецепти в цьому випадку залишають мало місця для фантазії, так і за смаком він буде зовсім іншим).
    Для тих, хто любить погостріше
    Із зелених помідорів готують гострий соус в грузинському стилі, яким добре приправляти м'ясо.
    Інгредієнти:

  • зелені дрібні плоди томатів будь-якого сорту – 12 кг;

  • яблука із зеленою шкіркою, але солодкі – 13 кг;

  • червоний гострий лук – 04 кг;

  • часник синій – 1 головка;

  • імбир свіжий очищений корінець – близько 2 см;

  • сіль без добавок кухонна велика – 1 ст. ложка з великою гіркою;

  • палений цукор – приблизно 1 склянка;

  • родзинки без кісточок (бажано темний) – 2 склянки;

  • гвоздика, перець, коріандр – за смаком;

  • оцет винний домашній очищений без дріжджів – 2 склянки.


  • Приготування
    Моєму помідори і яблука, чистимо цибулю і часник. У яблук видаляємо сім'ядолі. Складаємо все це, плюс родзинки і імбир в чашу кухонного комбайна і подрібнюємо, або пропускаємо через м'ясорубку і викладаємо в каструлю. Додаємо сіль, перепалений цукор і спеції. Заливаємо оцтом (якщо немає винного, використовуємо 6% яблучний, розведений наполовину). Варимо соус близько 2 годин, перемішуючи, потім закатуємо.
    Додав: admin | 23-09-2016, 09:06
    Переглядів: 288