Соус з помідорів на зиму
Оскільки в овочах, які взимку продаються на ринку і в магазинах, користі не дуже багато, краще літні та осінні плоди законсервувати. Це дозволяє значно економити, адже в сезон овочі значно дешевше.
Найпростіший соус
Простіше і дешевше приготувати соус з тих помідорів, які не пішли на маринування або засолювання – тріснуті, пошкоджені, трохи прим'яті плоди цілком годяться в цьому випадку.
Інгредієнти:
томати червоні стиглі, соковиті – 3 кг;
йодована або гірська без домішок сіль – 1 ст. ложка;
суміш перців (запашний, білий і чорний) свежемолотая – 1/4 ч. ложки;
цукровий пісок білий вітчизняний – 100-150 г;
гвоздика, коріандр, кориця, кмин – за смаком та бажанням;
часник – 3-6 часточок;
білий або яблучний оцет 6% – 2 ст. ложки.
Приготування
Щоб приготувати соус з помідорів на зиму, знадобиться зробити сік з томатів – прокручуємо їх на м'ясорубці, тремо на тертці, подрібнюємо блендером. Обов'язково позбавляємося від шкірки і насіння – протираємо через сито. Ставимо соус варитися на повільному вогні, щоб уникнути підгоряння. Розтираємо В ступці до однорідності часник і спеції із сіллю. Коли обсяг соусу зменшиться приблизно наполовину, додаємо в нього цукор, вміст ступки, перець. Можна ще всипати дрібку сушених трав, якщо хочеться. Через 10 хвилин варіння вливаємо оцет і починаємо закочувати. Для цього заздалегідь стерилізуємо банки і кришки, розливаємо по ємностей соус і закриваємо. Як бачите, зробити соус з помідорів на зиму досить просто. Такий же соус на зиму готується з помідор і гіркого перцю. Разом з часником і сіллю подрібнюємо стручок гіркого чилі і отримуємо смачний гострий соус.
Ніжний соус
Набагато більш ніжним збалансованим смаком володіє соус з яблук і помідорів, на зиму його теж можна закатати, приклавши не надто багато зусиль.
Інгредієнти:
стиглі щільні рожеві помідори – 5 кг;
жовті або зелені солодкі яблука – 2 кг;
часник – 1 головка (бажано синій);
перець чилі або «Вогник» – 1-2 стручки (за бажанням);
сіль без добавок кухонна велика – 2 ст. ложки;
мед квітковий (не гречаний) – 3-4 ст. ложки;
набір спецій – за смаком.
Приготування
Щоб приготувати соус з помідорів на зиму, є різні рецепти, цей досить простий. Помідори миємо й ріжемо половинками, яблука чистимо від шкірки і насіннєвих коробочок, нарізаємо тонкими часточками. Кладемо все в товстостінну каструлю або казан і тушкуємо на малому вогні близько півгодини. Далі пюрируем і протираємо через сито. В отриману масу додаємо часник і гострий перець, розтерті з сіллю в кашку, спеції і проварюємо чверть години або до отримання потрібної консистенції. В кінці додаємо мед і відразу закатуємо.
Про варіанти
Точно також або по іншому улюбленому варіанту можна приготувати соус з жовтих помідорів на зиму, рецепти абсолютно не відрізняються, так як і структура жовтих сортів томатів, і їх смак схожі з червоними. Просто колір соусу буде іншим, зате можна сміливо імпровізувати і дивувати гостей, пропонуючи їм вгадати, з чого приготований соус.
Складніше приготувати соус із зелених помідорів на зиму (рецепти в цьому випадку залишають мало місця для фантазії, так і за смаком він буде зовсім іншим).
Для тих, хто любить погостріше
Із зелених помідорів готують гострий соус в грузинському стилі, яким добре приправляти м'ясо.
Інгредієнти:
зелені дрібні плоди томатів будь-якого сорту – 12 кг;
яблука із зеленою шкіркою, але солодкі – 13 кг;
червоний гострий лук – 04 кг;
часник синій – 1 головка;
імбир свіжий очищений корінець – близько 2 см;
сіль без добавок кухонна велика – 1 ст. ложка з великою гіркою;
палений цукор – приблизно 1 склянка;
родзинки без кісточок (бажано темний) – 2 склянки;
гвоздика, перець, коріандр – за смаком;
оцет винний домашній очищений без дріжджів – 2 склянки.
Приготування
Моєму помідори і яблука, чистимо цибулю і часник. У яблук видаляємо сім'ядолі. Складаємо все це, плюс родзинки і імбир в чашу кухонного комбайна і подрібнюємо, або пропускаємо через м'ясорубку і викладаємо в каструлю. Додаємо сіль, перепалений цукор і спеції. Заливаємо оцтом (якщо немає винного, використовуємо 6% яблучний, розведений наполовину). Варимо соус близько 2 годин, перемішуючи, потім закатуємо.
Найпростіший соус
Простіше і дешевше приготувати соус з тих помідорів, які не пішли на маринування або засолювання – тріснуті, пошкоджені, трохи прим'яті плоди цілком годяться в цьому випадку.
Інгредієнти:
Приготування
Щоб приготувати соус з помідорів на зиму, знадобиться зробити сік з томатів – прокручуємо їх на м'ясорубці, тремо на тертці, подрібнюємо блендером. Обов'язково позбавляємося від шкірки і насіння – протираємо через сито. Ставимо соус варитися на повільному вогні, щоб уникнути підгоряння. Розтираємо В ступці до однорідності часник і спеції із сіллю. Коли обсяг соусу зменшиться приблизно наполовину, додаємо в нього цукор, вміст ступки, перець. Можна ще всипати дрібку сушених трав, якщо хочеться. Через 10 хвилин варіння вливаємо оцет і починаємо закочувати. Для цього заздалегідь стерилізуємо банки і кришки, розливаємо по ємностей соус і закриваємо. Як бачите, зробити соус з помідорів на зиму досить просто. Такий же соус на зиму готується з помідор і гіркого перцю. Разом з часником і сіллю подрібнюємо стручок гіркого чилі і отримуємо смачний гострий соус.
Ніжний соус
Набагато більш ніжним збалансованим смаком володіє соус з яблук і помідорів, на зиму його теж можна закатати, приклавши не надто багато зусиль.
Інгредієнти:
Приготування
Щоб приготувати соус з помідорів на зиму, є різні рецепти, цей досить простий. Помідори миємо й ріжемо половинками, яблука чистимо від шкірки і насіннєвих коробочок, нарізаємо тонкими часточками. Кладемо все в товстостінну каструлю або казан і тушкуємо на малому вогні близько півгодини. Далі пюрируем і протираємо через сито. В отриману масу додаємо часник і гострий перець, розтерті з сіллю в кашку, спеції і проварюємо чверть години або до отримання потрібної консистенції. В кінці додаємо мед і відразу закатуємо.
Про варіанти
Точно також або по іншому улюбленому варіанту можна приготувати соус з жовтих помідорів на зиму, рецепти абсолютно не відрізняються, так як і структура жовтих сортів томатів, і їх смак схожі з червоними. Просто колір соусу буде іншим, зате можна сміливо імпровізувати і дивувати гостей, пропонуючи їм вгадати, з чого приготований соус.
Складніше приготувати соус із зелених помідорів на зиму (рецепти в цьому випадку залишають мало місця для фантазії, так і за смаком він буде зовсім іншим).
Для тих, хто любить погостріше
Із зелених помідорів готують гострий соус в грузинському стилі, яким добре приправляти м'ясо.
Інгредієнти:
Приготування
Моєму помідори і яблука, чистимо цибулю і часник. У яблук видаляємо сім'ядолі. Складаємо все це, плюс родзинки і імбир в чашу кухонного комбайна і подрібнюємо, або пропускаємо через м'ясорубку і викладаємо в каструлю. Додаємо сіль, перепалений цукор і спеції. Заливаємо оцтом (якщо немає винного, використовуємо 6% яблучний, розведений наполовину). Варимо соус близько 2 годин, перемішуючи, потім закатуємо.
Рекомендуємо добрі рецепти
Заправка з помідорів на зиму
Така нехитра заготівля помітно полегшить кулінарну життя багатьох зайнятих хазяєчок. Заправка з помідор чудово впорається з приготуванням першого
Соус з яблук на зиму
Не тільки смачні компоти та варення виходять з яблук. Їх також успішно додають в базовий склад пряних соусів, що значно збагачує смак частування.
Кетчуп на зиму в домашніх умовах
Кетчуп – самий популярний соус, яким доповнюють майже будь-яку страву. Але, погодьтеся, продукт смачніше, приготований власноруч, ніж пропонований в
Аджика з хріном і помідорами на зиму
Немає нічого приємніше, ніж в холодну пору відкрити баночку домашнього ароматного соусу і доповнити їм м'ясне блюдо. Жоден магазинний продукт не
Аджика з зелених помідорів на зиму
В період заготовок з овочів на зиму потрібно обов'язково випробувати на ділі нові рецепти. Щоб урізноманітнити свій асортимент консервації,
Аджика у мультиварці
Класична аджика готується без варіння і може довго зберігатися без закочування банок. Ми ж пропонуємо не традиційний варіант соусу - на томатній