Плоский індійський хліб Паратха - простота приготування і подачі
Паратха - це традиційний плоский індійський хліб, який подають до різних гарнірів, м'ясних і молочних страв і навіть фруктів. Цей хліб може бути класичним нейтральним, а може мати начинку. Найчастіше її роблять з картоплі, але може використовуватися і капуста, і зелень, і сир, і горох - словом, все те, що є у вас під рукою. Давайте дізнаємося з вами як же приготувати смачну і м'яку Паратху в домашніх умовах.
Інгредієнти:
цільнозернові борошно - 250 г;
сіль - щіпка;
тепла кип'ячена вода - 180 мл;
топлене вершкове масло.
Приготування
Борошно ретельно просіваємо і пересипаємо в глибоку миску. Поступово вливаємо теплу кип'ячену воду до тих пір, поки маса не почне загусати. У результаті тісто повинне вийти еластичним і не прилипати до рук. Добре вимішуємо його приблизно 10 хвилин. Потім змащуємо миску олією, загортаємо тісто вдвічі і накриваємо зверху чистим, злегка вологим рушником. Прибираємо миску в тепле місце на 1 годину, після чого знову гарненько вимішуємо.
Далі розкачуємо тісто в тонкий пласт так, щоб коржі виходили однаковими симетричними. Змащуємо верхівку топленим маслом, злегка присипаємо просіяним борошном і складаємо корж конвертом розміром приблизно з кулак. Після цього знову ретельно розкачуємо тісто, потім перевертаємо і проробляємо те ж саме з іншого боку.
Тепер ставимо на плиту сковороду, наливаємо масла і добре розігріваємо. Обсмажуємо корж протягом декількох секунд, змащуємо невеликою кількістю топленого масла і швидким, але різким рухом підкидаємо, щоб перевернути Паратху. Повторюємо всю послідовність дій для іншої сторони. Страва буде готове, коли воно придбає приємний світло-коричневий колір. Подаємо хліб гарячим з будь-якими свіжими овочами і різними стравами.
Інгредієнти:
Для тіста:
пшеничне борошно - 250 г;
рослинна олія - 40 мл;
тепла кип'ячена вода - 100 мл;
сіль - щіпка.
Для начинки:
відварна картопля - 3 шт.;
зелена цибуля - 2 пера;
зелень петрушки або кінза;
рослинна олія;
сіль - за смаком.
Для подачі:
сметана або питний йогурт - 100 мл
Приготування
Із зазначених у рецептурі інгредієнтів замішуємо м'яке і еластичне тісто. Потім скачуємо його в рівний кулька, загортаємо в харчову плівку і залишаємо приблизно на 1 годину при кімнатній температурі. Відпочиле тісто розділяємо на 6 однакових частин, розкачуємо кожну довгу тонку ковбаску, звертаємо в спіраль, намотуючи навколо пальця, і кладемо поруч один з одним на стіл, накривши плівкою на 30 хвилин.
Цим часом поки готуємо начинку: картоплю чистимо, відварюємо, добре розминаємо до пюреобразного стану. Додаємо подрібнений цибулю, свіжу зелень, солимо за смаком. Потім кожну спіральку розрізаємо навпіл і розгортаємо в коло. На 1 частину викладаємо картопляне пюре і накриваємо зверху другим колом тесту. Акуратно притискаємо руками, випускаючи все повітря. Дуже обережно, без сильного натиску, злегка розкачуємо корж качалкою і спеціальним ребристим ножем обрізаємо по колу надлишки тіста, притискаючи при цьому краї.
Чавунну сковороду гарненько раскаливаем, кладемо на неї корж, змащуємо рослинним маслом і смажимо протягом 2 хвилин, потім швидким рухом перевертаємо і готуємо ще стільки ж. Проробляємо те ж саме з іншими коржами. Перед подачею на стіл, розрізаємо Паратху ножицями на четвертинки і подаємо з йогуртом або сметаною.
Класичний рецепт Паратхи
Інгредієнти:
Приготування
Борошно ретельно просіваємо і пересипаємо в глибоку миску. Поступово вливаємо теплу кип'ячену воду до тих пір, поки маса не почне загусати. У результаті тісто повинне вийти еластичним і не прилипати до рук. Добре вимішуємо його приблизно 10 хвилин. Потім змащуємо миску олією, загортаємо тісто вдвічі і накриваємо зверху чистим, злегка вологим рушником. Прибираємо миску в тепле місце на 1 годину, після чого знову гарненько вимішуємо.
Далі розкачуємо тісто в тонкий пласт так, щоб коржі виходили однаковими симетричними. Змащуємо верхівку топленим маслом, злегка присипаємо просіяним борошном і складаємо корж конвертом розміром приблизно з кулак. Після цього знову ретельно розкачуємо тісто, потім перевертаємо і проробляємо те ж саме з іншого боку.
Тепер ставимо на плиту сковороду, наливаємо масла і добре розігріваємо. Обсмажуємо корж протягом декількох секунд, змащуємо невеликою кількістю топленого масла і швидким, але різким рухом підкидаємо, щоб перевернути Паратху. Повторюємо всю послідовність дій для іншої сторони. Страва буде готове, коли воно придбає приємний світло-коричневий колір. Подаємо хліб гарячим з будь-якими свіжими овочами і різними стравами.
Рецепт Паратхи з картопляною начинкою
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Для подачі:
Приготування
Із зазначених у рецептурі інгредієнтів замішуємо м'яке і еластичне тісто. Потім скачуємо його в рівний кулька, загортаємо в харчову плівку і залишаємо приблизно на 1 годину при кімнатній температурі. Відпочиле тісто розділяємо на 6 однакових частин, розкачуємо кожну довгу тонку ковбаску, звертаємо в спіраль, намотуючи навколо пальця, і кладемо поруч один з одним на стіл, накривши плівкою на 30 хвилин.
Цим часом поки готуємо начинку: картоплю чистимо, відварюємо, добре розминаємо до пюреобразного стану. Додаємо подрібнений цибулю, свіжу зелень, солимо за смаком. Потім кожну спіральку розрізаємо навпіл і розгортаємо в коло. На 1 частину викладаємо картопляне пюре і накриваємо зверху другим колом тесту. Акуратно притискаємо руками, випускаючи все повітря. Дуже обережно, без сильного натиску, злегка розкачуємо корж качалкою і спеціальним ребристим ножем обрізаємо по колу надлишки тіста, притискаючи при цьому краї.
Чавунну сковороду гарненько раскаливаем, кладемо на неї корж, змащуємо рослинним маслом і смажимо протягом 2 хвилин, потім швидким рухом перевертаємо і готуємо ще стільки ж. Проробляємо те ж саме з іншими коржами. Перед подачею на стіл, розрізаємо Паратху ножицями на четвертинки і подаємо з йогуртом або сметаною.
Рекомендуємо добрі рецепти
Часникові булочки
Часникові булочки хороші як самі по собі, в якості основи для бутерброда, так і в доповнення до улюблених гарячих страв. Рецепти ароматних булочок
Коржі з картоплею
Балабушки - це смачне блюдо, яке обожнюють і дорослі, і діти. Приготувати їх можна з будь-якою начинкою, все залежить від ваших уподобань. В нашій
Узбецький коржик
Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
Тхина - рецепт
Східна паста тхина годиться для приготування соусів, основних страв, традиційних солодощів або маринадів. Рецепти цього популярного страви ми
Індійські коржики - рецепт
Індійські коржики - це смачний і популярний хліб, який можна легко приготувати за нашими простими рецептами. У даній статті ми розберемося, як спекти
Як приготувати хичини?
Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили