Хашлама: рецепт
Блюдо хашлама, смачне і корисне, вельми популярна у жителів Кавказу, та й не тільки. Приготування хашлама - справа нескладна навіть для тих, хто не надто любить готувати.
Існує безліч варіативних особливостей приготування цієї страви, напевно, в кожній кавказької сім'ї є свій особливий рецепт приготування хашлама. Можна все ж виділити і загальний принцип приготування - це м'ясо з овочами, укладене шарами у сотейник або казан і зварене (або тушковане) у власному соку.
Інгредієнти:
близько 1 кг баранячого або телячого м'яса, краще на кістки;
500 р ріпчастої цибулі;
500 г стиглих твердих помідорів;
500 г солодкого перцю;
200 г моркви;
1 склянка столового червоного або рожевого несульфитированного вина (краще домашнього);
зелень (петрушка, кінза, базилік, естрагон);
сіль;
перець духмяний горошком;
гвоздика;
перець чорний мелений.
Приготування:
Як приготувати хашламу з баранини або телятини? Викладаємо половину нарізаного кільцями цибулі в товстостінну посуд (казан або сотейник). Зверху викладаємо м'ясо, нарізане досить великими шматками. Очищений солодкий перець нарізаємо крупно і викладаємо на м'ясо зверху. Бланшируем помідори очищаємо від шкірки (можна цього не робити). Нарізаємо помідори великими шматочками і викладаємо на перець. Останнім шаром викладаємо залишився нарізану цибулю і моркву, нарізану дрібними брусочками. Заливаємо сумішшю столового вина і води. Можна використовувати пиво (без консервантів) або просто воду. Прикриваємо кришкою і ставимо на малий вогонь. М'ясо і овочі скоро пустять сік, в якому все буде варитися. Тушкуємо до повної готовності м'яса, не перемішуючи! Готову хашламу акуратно розкладаємо в порційні тарілки або супові чашки, додаємо подрібнену зелень і часник, приправляємо перцем чорним і червоним, і можна подавати до столу. Подамо до хашламе лаваш або коржі.
Смачно виходить і хашлама з курки або індички. Страви з індички, до речі сказати, досить популярні на Кавказі. Хашлама з м'яса птиці виходить легкою і ніжною - така їжа дуже добре засвоюється організмом, її можна рекомендувати для дієтичного харчування.
Інгредієнти:
2-3 курячих стегенця;
2-3 цибулини;
2 моркви;
5-6 щільних стиглих помідорів середнього розміру;
4-5 зубчиків часнику;
2-3 солодких червоних перцю;
1 невеликий цукіні;
ще знадобиться склянка столового білого або рожевого несульфитированного вина;
зелень (базилік, петрушка, кінза, естрагон);
сухі спеції - за смаком.
Приготування:
Всі підготовлені заздалегідь інгредієнти викладаємо шарами в глибокий сотейник (можна казан) або товстостінну каструлю. Першим шаром - ріпчасту цибулю, нарізану кільцями. Зверху - моркву, нарізану брусочками, потім - досить крупно нарізане м'ясо (без кісточок). Наступним шаром - солодкий перець, порізаний досить крупно. Далі, останнім шаром, викладаємо кабачок цукіні і скибочки помідорів. Заливаємо сумішшю вина з водою, додаємо спеції (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика і ін) і ставимо на вогонь, прикривши кришкою. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до самого малого і варимо до готовності м'яса. Слід врахувати, що м'ясо індички вариться довше. Готову хашламу з курки або індички розкладаємо порційно в тарілки супові чашки, приправляємо меленим чорним і червоним (можна свіжий) перцем, приправляємо подрібненою зеленню і часником. Можна подавати до столу з лавашем або коржами.
Існує безліч варіативних особливостей приготування цієї страви, напевно, в кожній кавказької сім'ї є свій особливий рецепт приготування хашлама. Можна все ж виділити і загальний принцип приготування - це м'ясо з овочами, укладене шарами у сотейник або казан і зварене (або тушковане) у власному соку.
Як готувати хашламу?
Інгредієнти:
Приготування:
Як приготувати хашламу з баранини або телятини? Викладаємо половину нарізаного кільцями цибулі в товстостінну посуд (казан або сотейник). Зверху викладаємо м'ясо, нарізане досить великими шматками. Очищений солодкий перець нарізаємо крупно і викладаємо на м'ясо зверху. Бланшируем помідори очищаємо від шкірки (можна цього не робити). Нарізаємо помідори великими шматочками і викладаємо на перець. Останнім шаром викладаємо залишився нарізану цибулю і моркву, нарізану дрібними брусочками. Заливаємо сумішшю столового вина і води. Можна використовувати пиво (без консервантів) або просто воду. Прикриваємо кришкою і ставимо на малий вогонь. М'ясо і овочі скоро пустять сік, в якому все буде варитися. Тушкуємо до повної готовності м'яса, не перемішуючи! Готову хашламу акуратно розкладаємо в порційні тарілки або супові чашки, додаємо подрібнену зелень і часник, приправляємо перцем чорним і червоним, і можна подавати до столу. Подамо до хашламе лаваш або коржі.
Хашлама з птиці
Смачно виходить і хашлама з курки або індички. Страви з індички, до речі сказати, досить популярні на Кавказі. Хашлама з м'яса птиці виходить легкою і ніжною - така їжа дуже добре засвоюється організмом, її можна рекомендувати для дієтичного харчування.
Інгредієнти:
Приготування:
Всі підготовлені заздалегідь інгредієнти викладаємо шарами в глибокий сотейник (можна казан) або товстостінну каструлю. Першим шаром - ріпчасту цибулю, нарізану кільцями. Зверху - моркву, нарізану брусочками, потім - досить крупно нарізане м'ясо (без кісточок). Наступним шаром - солодкий перець, порізаний досить крупно. Далі, останнім шаром, викладаємо кабачок цукіні і скибочки помідорів. Заливаємо сумішшю вина з водою, додаємо спеції (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика і ін) і ставимо на вогонь, прикривши кришкою. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до самого малого і варимо до готовності м'яса. Слід врахувати, що м'ясо індички вариться довше. Готову хашламу з курки або індички розкладаємо порційно в тарілки супові чашки, приправляємо меленим чорним і червоним (можна свіжий) перцем, приправляємо подрібненою зеленню і часником. Можна подавати до столу з лавашем або коржами.
Рекомендуємо добрі рецепти
Суп-гуляш по-угорськи
Гуляш - відоме всім нам страву, але мало хто знає, що це блюдо належить до угорської кухні і, більш того, сама його автентична форма - суп-гуляш.
Овочеве соте
Овочеве соте трохи нагадує більш звичне рагу, однак це оригінальний і цікавий рецепт. І навіть не один, а кілька - в залежності від того, якого овоча
Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
Чорба - це густий гарячий суп, який популярний у сербів, болгар, румунів, турків, молдаван. Варіацій його приготування досить багато, в залежності
Хашлама з яловичини
Хашлама - традиційне блюдо кавказької кухні. Це м'ясо, тушковане з овочами. Найчастіше її готують з баранини. Але також можливе використання й інших
Хашлама з баранини
Хашлама - популярне блюдо кавказьких народів. Воно являє собою м'ясо, тушковану у власному соку з овочами. І сьогодні ми розповімо, як смачно
Бозбаш з баранини
Азербайджанський густий суп бозбаш має декілька варіацій, але поєднання баранини і бобових (найчастіше це нут) залишається відмінною рисою цього