Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!

Хашлама: рецепт

4-01-2015, 17:04
941
Хашлама: рецепт
Блюдо хашлама, смачне і корисне, вельми популярна у жителів Кавказу, та й не тільки. Приготування хашлама - справа нескладна навіть для тих, хто не надто любить готувати.
Існує безліч варіативних особливостей приготування цієї страви, напевно, в кожній кавказької сім'ї є свій особливий рецепт приготування хашлама. Можна все ж виділити і загальний принцип приготування - це м'ясо з овочами, укладене шарами у сотейник або казан і зварене (або тушковане) у власному соку.

Як готувати хашламу?


Інгредієнти:

  • близько 1 кг баранячого або телячого м'яса, краще на кістки;

  • 500 р ріпчастої цибулі;

  • 500 г стиглих твердих помідорів;

  • 500 г солодкого перцю;

  • 200 г моркви;

  • 1 склянка столового червоного або рожевого несульфитированного вина (краще домашнього);

  • зелень (петрушка, кінза, базилік, естрагон);

  • сіль;

  • перець духмяний горошком;

  • гвоздика;

  • перець чорний мелений.


  • Приготування:
    Як приготувати хашламу з баранини або телятини? Викладаємо половину нарізаного кільцями цибулі в товстостінну посуд (казан або сотейник). Зверху викладаємо м'ясо, нарізане досить великими шматками. Очищений солодкий перець нарізаємо крупно і викладаємо на м'ясо зверху. Бланшируем помідори очищаємо від шкірки (можна цього не робити). Нарізаємо помідори великими шматочками і викладаємо на перець. Останнім шаром викладаємо залишився нарізану цибулю і моркву, нарізану дрібними брусочками. Заливаємо сумішшю столового вина і води. Можна використовувати пиво (без консервантів) або просто воду. Прикриваємо кришкою і ставимо на малий вогонь. М'ясо і овочі скоро пустять сік, в якому все буде варитися. Тушкуємо до повної готовності м'яса, не перемішуючи! Готову хашламу акуратно розкладаємо в порційні тарілки або супові чашки, додаємо подрібнену зелень і часник, приправляємо перцем чорним і червоним, і можна подавати до столу. Подамо до хашламе лаваш або коржі.

    Хашлама з птиці


    Смачно виходить і хашлама з курки або індички. Страви з індички, до речі сказати, досить популярні на Кавказі. Хашлама з м'яса птиці виходить легкою і ніжною - така їжа дуже добре засвоюється організмом, її можна рекомендувати для дієтичного харчування.
    Інгредієнти:

  • 2-3 курячих стегенця;

  • 2-3 цибулини;

  • 2 моркви;

  • 5-6 щільних стиглих помідорів середнього розміру;

  • 4-5 зубчиків часнику;

  • 2-3 солодких червоних перцю;

  • 1 невеликий цукіні;

  • ще знадобиться склянка столового білого або рожевого несульфитированного вина;

  • зелень (базилік, петрушка, кінза, естрагон);

  • сухі спеції - за смаком.


  • Приготування:
    Всі підготовлені заздалегідь інгредієнти викладаємо шарами в глибокий сотейник (можна казан) або товстостінну каструлю. Першим шаром - ріпчасту цибулю, нарізану кільцями. Зверху - моркву, нарізану
    Хашлама: рецепт
    брусочками, потім - досить крупно нарізане м'ясо (без кісточок). Наступним шаром - солодкий перець, порізаний досить крупно. Далі, останнім шаром, викладаємо кабачок цукіні і скибочки помідорів. Заливаємо сумішшю вина з водою, додаємо спеції (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика і ін) і ставимо на вогонь, прикривши кришкою. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до самого малого і варимо до готовності м'яса. Слід врахувати, що м'ясо індички вариться довше. Готову хашламу з курки або індички розкладаємо порційно в тарілки супові чашки, приправляємо меленим чорним і червоним (можна свіжий) перцем, приправляємо подрібненою зеленню і часником. Можна подавати до столу з лавашем або коржами.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Суп-гуляш по-угорськи
    Суп-гуляш по-угорськи
    Гуляш - відоме всім нам страву, але мало хто знає, що це блюдо належить до угорської кухні і, більш того, сама його автентична форма - суп-гуляш.
    Овочеве соте
    Овочеве соте
    Овочеве соте трохи нагадує більш звичне рагу, однак це оригінальний і цікавий рецепт. І навіть не один, а кілька - в залежності від того, якого овоча
    Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
    Смачний густий суп - молдавська чорба з квасолею
    Чорба - це густий гарячий суп, який популярний у сербів, болгар, румунів, турків, молдаван. Варіацій його приготування досить багато, в залежності
    Хашлама з яловичини
    Хашлама з яловичини
    Хашлама - традиційне блюдо кавказької кухні. Це м'ясо, тушковане з овочами. Найчастіше її готують з баранини. Але також можливе використання й інших
    Хашлама з баранини
    Хашлама з баранини
    Хашлама - популярне блюдо кавказьких народів. Воно являє собою м'ясо, тушковану у власному соку з овочами. І сьогодні ми розповімо, як смачно
    Бозбаш з баранини
    Бозбаш з баранини
    Азербайджанський густий суп бозбаш має декілька варіацій, але поєднання баранини і бобових (найчастіше це нут) залишається відмінною рисою цього