Блюдо хашлама, смачне і корисне, вельми популярна у жителів Кавказу, та й не тільки. Приготування хашлама - справа нескладна навіть для тих, хто не надто любить готувати.
Існує безліч варіативних особливостей приготування цієї страви, напевно, в кожній кавказької сім'ї є свій особливий рецепт приготування хашлама. Можна все ж виділити і загальний принцип приготування - це м'ясо з овочами, укладене шарами у сотейник або казан і зварене (або тушковане) у власному соку.
Як готувати хашламу?
Інгредієнти: близько 1 кг баранячого або телячого м'яса, краще на кістки; 500 р ріпчастої цибулі; 500 г стиглих твердих помідорів; 500 г солодкого перцю; 200 г моркви; 1 склянка столового червоного або рожевого несульфитированного вина (краще домашнього); зелень (петрушка, кінза, базилік, естрагон); сіль; перець духмяний горошком; гвоздика; перець чорний мелений. Приготування: Як приготувати хашламу з баранини або телятини? Викладаємо половину нарізаного кільцями цибулі в товстостінну посуд (казан або сотейник). Зверху викладаємо м'ясо, нарізане досить великими шматками. Очищений солодкий перець нарізаємо крупно і викладаємо на м'ясо зверху. Бланшируем помідори очищаємо від шкірки (можна цього не робити). Нарізаємо помідори великими шматочками і викладаємо на перець. Останнім шаром викладаємо залишився нарізану цибулю і моркву, нарізану дрібними брусочками. Заливаємо сумішшю столового вина і води. Можна використовувати пиво (без консервантів) або просто воду. Прикриваємо кришкою і ставимо на малий вогонь. М'ясо і овочі скоро пустять сік, в якому все буде варитися. Тушкуємо до повної готовності м'яса, не перемішуючи! Готову хашламу акуратно розкладаємо в порційні тарілки або супові чашки, додаємо подрібнену зелень і часник, приправляємо перцем чорним і червоним, і можна подавати до столу. Подамо до хашламе лаваш або коржі.
Хашлама з птиці
Смачно виходить і хашлама з курки або індички. Страви з індички, до речі сказати, досить популярні на Кавказі. Хашлама з м'яса птиці виходить легкою і ніжною - така їжа дуже добре засвоюється організмом, її можна рекомендувати для дієтичного харчування.
Інгредієнти: 2-3 курячих стегенця; 2-3 цибулини; 2 моркви; 5-6 щільних стиглих помідорів середнього розміру; 4-5 зубчиків часнику; 2-3 солодких червоних перцю; 1 невеликий цукіні; ще знадобиться склянка столового білого або рожевого несульфитированного вина; зелень (базилік, петрушка, кінза, естрагон); сухі спеції - за смаком. Приготування: Всі підготовлені заздалегідь інгредієнти викладаємо шарами в глибокий сотейник (можна казан) або товстостінну каструлю. Першим шаром - ріпчасту цибулю, нарізану кільцями. Зверху - моркву, нарізану
брусочками, потім - досить крупно нарізане м'ясо (без кісточок). Наступним шаром - солодкий перець, порізаний досить крупно. Далі, останнім шаром, викладаємо кабачок цукіні і скибочки помідорів. Заливаємо сумішшю вина з водою, додаємо спеції (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика і ін) і ставимо на вогонь, прикривши кришкою. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до самого малого і варимо до готовності м'яса. Слід врахувати, що м'ясо індички вариться довше. Готову хашламу з курки або індички розкладаємо порційно в тарілки супові чашки, приправляємо меленим чорним і червоним (можна свіжий) перцем, приправляємо подрібненою зеленню і часником. Можна подавати до столу з лавашем або коржами.