Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Бастурма з яловичини в домашніх умовах

Бастурма з яловичини в домашніх умовах

23-09-2016, 11:27
1 515
Бастурма з яловичини в домашніх умовах
Все, напевно, пробували неймовірно смачна м'ясна страва під назвою бастурма. А адже його при бажанні можна приготувати і в домашніх умовах. Для тих, хто готовий до цього відповідального кроку пропонуємо рецепти цього оригінального і пікантного делікатесу.

Бастурма з яловичини по-вірменськи в домашніх умовах - рецепт


Інгредієнти:

  • яловича вирізка – 2 кг;

  • чаман (шамбала або блакитний пажитник ) – 05 склянки;

  • перець чилі мелений – 3 ст. ложки;

  • коріандр мелений – 3 ст. ложки;

  • солодка червона паприка мелена – 3 ст. ложки;

  • кмин – 3 ст. ложки;

  • сіль не йодована.


  • Приготування
    Приготування бастурми з яловичини - процес тривалий, але зовсім не трудомісткий. Велика частина часу йде на перебіг природних процесів, які за допомогою найменшого втручання з нашого боку перетворюють м'ясної кусень в справжній делікатес.
    Вибираємо для бастурми яловичу вирізку без плівок і прожилок. М'ясо розрізаємо на чотири довгих і вузьких скибки. Не забуваємо перед цим його помити. Далі готуємо розсіл, так званий тузлук. Для цього наливаємо в ємність воду, поміщаємо в неї сире куряче яйце і починаємо розчиняти невеликими порціями не йодовану сіль. Як тільки яйце спливе на поверхню і утворює виступає своєю частиною коло розміром з п'ятикопійчану монету, припиняємо додавати сіль, і занурюємо в солону воду шматки яловичини. Накриваємо посуд кришкою і розміщуємо в холодильнику на п'ять днів.
    По закінченні часу виймаємо м'ясо з тузлука і опускаємо в чисту воду на п'ять годин, змінюючи кожні півгодини воду на чисту. Потім обсушуємо м'ясні шматки паперовим рушником і на одну годину обертаємо чистим тканинним відрізу. Після закінчення часу тканина міняємо на чисту і поміщаємо яловичину під прес на чотири дні. При цьому кожен день знімаємо стару тканину і загорнути м'ясо чистою.
    Після цього робимо з одного боку м'ясних брусків невеликий розріз і підвішуємо за нього м'ясо на п'ять днів, обернувши марлею. Тепер прийшла черга спецій для бастурми з яловичини. Змішуємо в мисочці чаман, мелений коріандр, чилі, кмин і солодку паприку, заливаємо водою і розмішуємо, поки вийде маса, як густа сметана. Прикриваємо суміш кришкою і розташовуємо в холодильнику на дванадцять годин.
    Ретельно намазуємо отриманої пряної паніровкою шматки яловичини, щоб вона повністю рівномірно покрила їх поверхню і підвішуємо для сушіння ще на сім днів. По закінченні часу смачна бастурма буде готова до вживання.

    Бастурма з яловичини - рецепт з часником


    Інгредієнти:

  • яловича вирізка – 1 кг;

  • не йодована велика сіль – 100 г;

  • цукровий пісок – 25 г;

  • чаман (шамбала або пажитник блакитний) – 6 ст. ложок;

  • шість великих зубців часнику;

  • стручок перцю чилі;

  • два лаврові листки;

  • два бутона гвоздики;

  • дві ялівцеві ягоди.


  • Приготування
    Яловичу вирізку розрізаємо на дві частини, натираємо сумішшю солі і цукрового піску, покласти в емальовану або скляну ємність і залишаємо на шість годин при кімнатних умовах, а потім ставимо на добу в холодильник, періодично перевертаючи шматки на інший бік.
    Бастурма з яловичини в домашніх умовах
    Потім промиваємо м'ясо від солі під проточною водою, обсушуємо серветками і даємо обсохнути протягом доби на протязі, обернувши чистим тканинним або марлевим відрізу. Потім обертаємо шматки новою тканиною, перев'язуємо джгутом і перешкодимо під прес на добу.
    Тепер очищений і товчений часник змішати з меленими спеціями зі списку інгредієнтів до одержання густої пастоподібної маси, покриваємо нею м'ясо у три етапи, підсушуючи кожен шар, а потім підвішуємо для сушіння на десять днів.
    По закінченні часу нарізаємо бастурму тонкими слайсами і насолоджуємося.
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Балик з свинини в домашніх умовах
    Балик з свинини в домашніх умовах
    Дивовижні м'ясні делікатеси можна не купувати в магазині, а з легкістю готувати власноруч, головне - знати технологію приготування. Далі опишемо, як
    Бастурма з курячої грудки в домашніх умовах
    Бастурма з курячої грудки в домашніх умовах
    Існує кілька видів в'яленого м'яса, про одному поговоримо далі в статті. Докладно розповімо, як зробити смачну бастурму з курячої грудки. Пропонуємо
    Бастурма з яловичини
    Бастурма з яловичини
    Прикрасою будь-якого святкового столу стане шикарне блюдо з різноманітною м'ясною нарізкою. Однак подібні делікатеси коштують дуже дешево. Тому,
    Бастурма в домашніх умовах
    Бастурма в домашніх умовах
    На прилавках магазинів знайдеться чимало делікатесів, якими ми звикли урізноманітнити наше меню, особливо в святкові дні. Це і зрозуміло – багато хто
    Бастурма з курки
    Бастурма з курки
    Бастурму можна приготувати з різного м'яса. Одним з варіантів є курка, а точніше куряче філе. Така закуска виходить ніжною, м'якою, ароматною і дуже
    Бастурма - рецепт
    Бастурма - рецепт
    Якщо ви бажаєте скуштувати вірменської кухні, то можете приготувати собі бастурму - це така смачна закуска, яка представляє собою в'ялене м'ясо.