Все, напевно, пробували неймовірно смачна м'ясна страва під назвою бастурма. А адже його при бажанні можна приготувати і в домашніх умовах. Для тих, хто готовий до цього відповідального кроку пропонуємо рецепти цього оригінального і пікантного делікатесу.
Бастурма з яловичини по-вірменськи в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: яловича вирізка – 2 кг; чаман (шамбала або блакитний пажитник ) – 05 склянки; перець чилі мелений – 3 ст. ложки; коріандр мелений – 3 ст. ложки; солодка червона паприка мелена – 3 ст. ложки; кмин – 3 ст. ложки; сіль не йодована. Приготування Приготування бастурми з яловичини - процес тривалий, але зовсім не трудомісткий. Велика частина часу йде на перебіг природних процесів, які за допомогою найменшого втручання з нашого боку перетворюють м'ясної кусень в справжній делікатес.
Вибираємо для бастурми яловичу вирізку без плівок і прожилок. М'ясо розрізаємо на чотири довгих і вузьких скибки. Не забуваємо перед цим його помити. Далі готуємо розсіл, так званий тузлук. Для цього наливаємо в ємність воду, поміщаємо в неї сире куряче яйце і починаємо розчиняти невеликими порціями не йодовану сіль. Як тільки яйце спливе на поверхню і утворює виступає своєю частиною коло розміром з п'ятикопійчану монету, припиняємо додавати сіль, і занурюємо в солону воду шматки яловичини. Накриваємо посуд кришкою і розміщуємо в холодильнику на п'ять днів.
По закінченні часу виймаємо м'ясо з тузлука і опускаємо в чисту воду на п'ять годин, змінюючи кожні півгодини воду на чисту. Потім обсушуємо м'ясні шматки паперовим рушником і на одну годину обертаємо чистим тканинним відрізу. Після закінчення часу тканина міняємо на чисту і поміщаємо яловичину під прес на чотири дні. При цьому кожен день знімаємо стару тканину і загорнути м'ясо чистою.
Після цього робимо з одного боку м'ясних брусків невеликий розріз і підвішуємо за нього м'ясо на п'ять днів, обернувши марлею. Тепер прийшла черга спецій для бастурми з яловичини. Змішуємо в мисочці чаман, мелений коріандр, чилі, кмин і солодку паприку, заливаємо водою і розмішуємо, поки вийде маса, як густа сметана. Прикриваємо суміш кришкою і розташовуємо в холодильнику на дванадцять годин.
Ретельно намазуємо отриманої пряної паніровкою шматки яловичини, щоб вона повністю рівномірно покрила їх поверхню і підвішуємо для сушіння ще на сім днів. По закінченні часу смачна бастурма буде готова до вживання.
Бастурма з яловичини - рецепт з часником
Інгредієнти: яловича вирізка – 1 кг; не йодована велика сіль – 100 г; цукровий пісок – 25 г; чаман (шамбала або пажитник блакитний) – 6 ст. ложок; шість великих зубців часнику; стручок перцю чилі; два лаврові листки; два бутона гвоздики; дві ялівцеві ягоди. Приготування Яловичу вирізку розрізаємо на дві частини, натираємо сумішшю солі і цукрового піску, покласти в емальовану або скляну ємність і залишаємо на шість годин при кімнатних умовах, а потім ставимо на добу в холодильник, періодично перевертаючи шматки на інший бік.
Потім промиваємо м'ясо від солі під проточною водою, обсушуємо серветками і даємо обсохнути протягом доби на протязі, обернувши чистим тканинним або марлевим відрізу. Потім обертаємо шматки новою тканиною, перев'язуємо джгутом і перешкодимо під прес на добу.
Тепер очищений і товчений часник змішати з меленими спеціями зі списку інгредієнтів до одержання густої пастоподібної маси, покриваємо нею м'ясо у три етапи, підсушуючи кожен шар, а потім підвішуємо для сушіння на десять днів.
По закінченні часу нарізаємо бастурму тонкими слайсами і насолоджуємося.