Бастурма - рецепт

Як зробити бастурму?
У першу чергу, вам знадобиться м'ясо - яловичина. Але, можете спробувати приготувати східну закуску з телятини або індички. Спосіб приготування бастурми практично однаковий для цих сортів м'яса, будуть різнитися лише набори спецій. Що стосується часу в'ялення, то воно залежить від клімату: чим він більш сухий і спекотний, тим швидше буде готова бастурма. Обов'язковою спецією є чаман - його ще називають шамабала або пажитник. Саме чаман надає бастурме горіховий присмак. Також, хотілося б зазначити, що приміщення для в'ялення м'яса має бути добре провітрюваним і сухим.
Бастурма по-вірменськи
Раз східні народи займалися в'яленням м'яса, то і ми з вами можемо приготувати бастурму, рецепт якої запропонований нижче.
Інгредієнти:
Приготування
М'ясо (краще яловичину) без жиру і жив промиваємо, обсушуємо і гарненько натираємо сіллю, товченим лавровим листом і чорним перцем. Укладаємо в миску і ставимо в холодильник на 5-7 днів. Щодня м'ясо перевертаємо.
Коли м'ясо буде готове до вялению, дістаємо його, промиваємо від солі, обсушуємо і ставимо під гніт на день-два. Потім, робимо в нашому м'ясі дірочку, вставляємо дерев'яну паличку і підвішуємо на 4-5 днів сушитися. Обов'язковою уязиком є добре провітрюване приміщення.
Тепер, беремо чаман, який використовується в будь-якому рецепті бастурми по-вірменськи, розводимо його водою (тепла кип'ячена), додаємо решту спеції. У нас повинна вийти кашка, за консистенцією схожа на гірчицю. У цій суміші залишаємо м'ясо на добу маринуватися в холодильник. Потім, ще раз рівномірно щільним шаром обмазуємо кашкою і підвішуємо сушитися на 1-3 тижні. В залежності від температури і клімату, час приготування бастурми буде змінюватись. Готовність визначаємо за кількома властивостями, які придбає продукт: він повинен затвердіти і трохи потемніти.
Бастурма з індички
Звичайно, в'ялена яловичина - це класичний рецепт для бастурми. Але, її можна готувати з м'яса. У цьому рецепті ми розповімо вам, як робити бастурму з індички.
Інгредієнти:
Приготування
Домашня бастурма з індички готується наступним чином. Спочатку, робимо маринад, для якого кип'ятимо літр води з сіллю, цибулею, перцем і аджикою. Даємо воді охолонути, потім заливаємо грудки і поміщаємо в холодильник на добу.

Рекомендуємо добрі рецепти

Буженина з індички
Буженина - це смачне запечене м'ясо роблять в духовці, аерогрилі, мультиварки. По більшій частині її готують із свинини або яловичини. Але ми

Індичка, запечена у фользі
Індичка - корисне м'ясо, за своїми смаковими якостями ні чим не уступає курці. І самим здоровим способом його приготування є запікання. І зараз ми

В'ялена куряча грудка
Любителі м'ясних продуктів домашнього виробництва напевно оцінять рецепт в'яленої курячої грудки. Цей м'ясний делікатес зробити зовсім не складно,

Бастурма з курки
Бастурму можна приготувати з різного м'яса. Одним з варіантів є курка, а точніше куряче філе. Така закуска виходить ніжною, м'якою, ароматною і дуже

В'ялена свинина
В'ялена в домашніх умовах свинина - це відмінна заміна магазинної ковбаси і шинки. Адже вона виготовлена з натуральних продуктів, причому власними

Полендвица - рецепт
Любите смачні аромантние м'ясні закуски? Тоді полендвица вас буде до вподоби. Це блюдо відноситься до польської і білоруської кухні, але це не