Узбецька самса

Традиційно самсу випікають в тиндир, проте цілком логічно припустити, що для наших країв духовка стане найбільш оптимальним варіантом. Після випікання самсу можна обсмажити в олії.
В якості начинки можна вибрати практично що завгодно: гарбуз, горох, трави, картопля або навіть капусту, однак ми розглянемо найбільш класичний варіант у вигляді начинки з баранячого фаршу.
Основа узбецької самси - тісто, про всіх видах якого ми постараємося найбільш докладно розповісти в цій статті. Проте найбільшою популярністю користується узбецька самса з листкового тіста. Її ніжна текстура, що покриває соковиту і жирну начинку не залишить байдужим ні одного їдця.
Приготування тіста для самси
Тісто для узбецької самси ділиться на: пісне, здобне бездріжджове, здобне дріжджове, просте дріжджове тісто і листкове тісто.
Пісна самса готується на основі з борошна і води з додаванням солі. З цих інгредієнтів зазвичай на око (приблизно 2 склянки води на 1 кг борошна) замішують еластичне тісто, в яке згодом загортають начинку.
У здобне тісто бездріжджове на 1 кг борошна додають 2 склянки молока, пару яєць і сіль. Також можливе використання топленого масла, жиру або маргарину.
Для простого дріжджового тіста у теплій воді попередньо розчиняють дріжджі з розрахунку 23 грама на 1 кг борошна, яйця і молоко не додаються. Такий рецепт приготування тіста займає найбільшу кількість часу, адже тісто залишають для бродіння на 1-4 години.
Дріжджове здобне тісто відрізняється від простого варіанту, лише наявністю молока, 5-6 яєць і 3 ложок цукру. Замішане тісто залишають підходити як зазвичай в теплому місці.
Проте найбільшою популярністю користується узбецька листкова самса, рецепт якої описано нижче.
Інгредієнти:
Для тіста:
Для начинки:
Приготування
У теплій воді змішуємо яйця, м'яке вершкове масло і сіль, поступово підсипаємо борошно паралельно не перестаючи помішувати тісто. Щільний колобок розминаємо руками до еластичності, а потім ділимо на три частини, які й складуть основу наших шарів. Кожен з трьох шматків тіста обминаємо, накриваємо серветкою і залишаємо підійти 20-30 хвилин. Тим часом готуємо начинку: баранину і жир подрібнюємо вручну або за допомогою м'ясорубки, додаємо великі кубики цибулі, спеції і зелень.
Перед тим як правильно приготувати самсу, її необхідно правильно розкачати. Для цього стіл подпиляем крохмалем (!) і розкачуємо тісто в пласт товщиною 2-3 мм. Промазуємо пласт тонким шаром вершкового масла або топленого жиру і даємо йому підсохнути, тим часом приступивши до розкочуванні другого шару. Розкатаний лист тіста намотуємо на качалку і укладаємо поверх першого шару, знову змащуємо все тонким шаром масла і приступаємо до розкочуванні останнього колобка за тією ж схемою. Коли всі шари будуть скріплені, самсу загортаємо рулетом і нарізаємо на шматочки 15-2 див.
Ще одна основа того, як правильно приготувати узбецьку самсу - точна розкочування кожної коржі.

Листкова самса з м'ясом подається на великому блюді прикрашена зеленню, а поїдається разом з чаєм або вприкуску з першою стравою. Приємного апетиту!
Рекомендуємо добрі рецепти

Хичини - рецепт
Якщо ви бували на Кавказі, то вас напевно пригощали чудовим блюдом - хичинами. Ці тоненькі коржі можна приготувати в домашніх умовах, якщо мати

Самса з листкового тіста
Самса - одне з улюблених узбецьких блюд, яке припало до смаку нашим співвітчизникам. Традиційно самса готується з листкового тіста бараниною, але

Ханум в мультиварці
Узбецьку кухню хвалять у всьому світі. Вашій увазі представлено чергове смачне блюдо, яке прийшло до нас з Узбекистану. Ханум - це рулет з тіста з

Самса з сиром
Узбецькі самси можна готувати з будь-якою начинкою - з куркою, яловичиною, сиром, і, звичайно ж, з сиром. Ось про останньому варіанті і піде мова в

Узбецький коржик
Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,

Як приготувати хичини?
Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили