Добрі рецепти, огляди, корисні та цікаві статті!
» » Узбецька самса

Узбецька самса

5-01-2015, 09:55
1 269
Узбецька самса
Самса - складне й різноманітне страва, що займає особливе місце серед всієї узбецької випічки. Приготування самси - справа для рук дослідної господині, адже правильні пропорції тіста і начинки, так і самих інгредієнтів всередині обох складових - запорука вдалого страви.
Традиційно самсу випікають в тиндир, проте цілком логічно припустити, що для наших країв духовка стане найбільш оптимальним варіантом. Після випікання самсу можна обсмажити в олії.
В якості начинки можна вибрати практично що завгодно: гарбуз, горох, трави, картопля або навіть капусту, однак ми розглянемо найбільш класичний варіант у вигляді начинки з баранячого фаршу.
Основа узбецької самси - тісто, про всіх видах якого ми постараємося найбільш докладно розповісти в цій статті. Проте найбільшою популярністю користується узбецька самса з листкового тіста. Її ніжна текстура, що покриває соковиту і жирну начинку не залишить байдужим ні одного їдця.

Приготування тіста для самси


Тісто для узбецької самси ділиться на: пісне, здобне бездріжджове, здобне дріжджове, просте дріжджове тісто і листкове тісто.
Пісна самса готується на основі з борошна і води з додаванням солі. З цих інгредієнтів зазвичай на око (приблизно 2 склянки води на 1 кг борошна) замішують еластичне тісто, в яке згодом загортають начинку.
У здобне тісто бездріжджове на 1 кг борошна додають 2 склянки молока, пару яєць і сіль. Також можливе використання топленого масла, жиру або маргарину.
Для простого дріжджового тіста у теплій воді попередньо розчиняють дріжджі з розрахунку 23 грама на 1 кг борошна, яйця і молоко не додаються. Такий рецепт приготування тіста займає найбільшу кількість часу, адже тісто залишають для бродіння на 1-4 години.
Дріжджове здобне тісто відрізняється від простого варіанту, лише наявністю молока, 5-6 яєць і 3 ложок цукру. Замішане тісто залишають підходити як зазвичай в теплому місці.
Проте найбільшою популярністю користується узбецька листкова самса, рецепт якої описано нижче.
Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно - 4 ст.;

  • яйця - 2 шт.;

  • вода - 1 ст.;

  • масло вершкове - 100 г;

  • сіль - 1 ч. ложка;

  • крохмаль - 2-3 ст. ложки.


  • Для начинки:

  • баранина - 400 г;

  • баранячий жир - 300 г;

  • цибуля ріпчаста - 250 г;

  • сіль, перець - за смаком;

  • зелень - за смаком.


  • Приготування
    У теплій воді змішуємо яйця, м'яке вершкове масло і сіль, поступово підсипаємо борошно паралельно не перестаючи помішувати тісто. Щільний колобок розминаємо руками до еластичності, а потім ділимо на три частини, які й складуть основу наших шарів. Кожен з трьох шматків тіста обминаємо, накриваємо серветкою і залишаємо підійти 20-30 хвилин. Тим часом готуємо начинку: баранину і жир подрібнюємо вручну або за допомогою м'ясорубки, додаємо великі кубики цибулі, спеції і зелень.
    Перед тим як правильно приготувати самсу, її необхідно правильно розкачати. Для цього стіл подпиляем крохмалем (!) і розкачуємо тісто в пласт товщиною 2-3 мм. Промазуємо пласт тонким шаром вершкового масла або топленого жиру і даємо йому підсохнути, тим часом приступивши до розкочуванні другого шару. Розкатаний лист тіста намотуємо на качалку і укладаємо поверх першого шару, знову змащуємо все тонким шаром масла і приступаємо до розкочуванні останнього колобка за тією ж схемою. Коли всі шари будуть скріплені, самсу загортаємо рулетом і нарізаємо на шматочки 15-2 див.
    Ще одна основа того, як правильно приготувати узбецьку самсу - точна розкочування кожної коржі.
    Узбецька самса
    Перед тим як почати лід, край коржі трохи відмотують і укладають на зріз, щоб той не розійшовся, більший тиск при розкочуванні слід надавати на кути, на серединку тиснемо слабкіше, щоб зберегти витіюватий візерунок. У центр кожної коржі кладемо по столовій ложці начинки і подщипиваем краї тіста так, щоб готова самса мала форму трикутника. Тепер трикутнички можна відправляти в духовку на 40 хвилин при 220 градусах.
    Листкова самса з м'ясом подається на великому блюді прикрашена зеленню, а поїдається разом з чаєм або вприкуску з першою стравою. Приємного апетиту!
    Рекомендуємо добрі рецепти
    Хичини - рецепт
    Хичини - рецепт
    Якщо ви бували на Кавказі, то вас напевно пригощали чудовим блюдом - хичинами. Ці тоненькі коржі можна приготувати в домашніх умовах, якщо мати
    Самса з листкового тіста
    Самса з листкового тіста
    Самса - одне з улюблених узбецьких блюд, яке припало до смаку нашим співвітчизникам. Традиційно самса готується з листкового тіста бараниною, але
    Ханум в мультиварці
    Ханум в мультиварці
    Узбецьку кухню хвалять у всьому світі. Вашій увазі представлено чергове смачне блюдо, яке прийшло до нас з Узбекистану. Ханум - це рулет з тіста з
    Самса з сиром
    Самса з сиром
    Узбецькі самси можна готувати з будь-якою начинкою - з куркою, яловичиною, сиром, і, звичайно ж, з сиром. Ось про останньому варіанті і піде мова в
    Узбецький коржик
    Узбецький коржик
    Любите страви узбецької кухні? Тоді ви напевно чули про узбецьких коржиках. Хочете влаштувати сім'ї смачний узбецький вечерю? Можна приготувати плов,
    Як приготувати хичини?
    Як приготувати хичини?
    Хичини - страва дуже незвичайне і неймовірно смачне. Його готують по-різному. Ми вже розповідали про хичинах з мисом, сиром, а сьогодні вирішили